Reklama

Reklama

Leonard Bernstein nahrává West Side Story

(TV film)
  • Západní Německo Leonard Bernstein conducts "West Side Story" (více)
Dokumentární / Hudební
Západní Německo / Velká Británie, 1985, 89 min

Obsahy(1)

V roce 1949 L. Bernsteina zavolal jeho spolupracovník Jerome Robbins, má prý skvělý nápad: broadwayský muzikál na motivy Shakespearova Romea a Julie. Mělo se jednat o boj dvou pouličních gangů v neyorské chudinské čtvrti. Ta myšlenka Bernsteina nadchla. Robbins pak ke spolupráci přizval Arthura Laurentse. Mezitím filmový režisér Robert Wise s choreografem Robbinsem natočili film West Side Story (1961) oceněný deseti Oscary. Další nápad přišel mnohem později: objednávka k nahrávce West Side Story s předními operními sólisty. Před tímto projektem Bernstein nikdy nedirigoval celou West Side Story. Nahrál sice z jejích motivů Symfonické tance, kde ale chyběly takové melodie, jako: Maria, Tonight, Officer Krupke nebo I Feel Pretty. Charismatický Bernstein, jeho inspirovaná hudba a velcí operní sólisté. (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

Aky 

všechny recenze uživatele

Radost, pohádka, pohlazení. Samozřejmě je paráda vidět už špičkové muzikanty, zpěváky a poslouchat nádhernou hudbu. Ale pohled na Bernsteina je skutečně naplňující zážitek. Znovu si člověk uvědomí, že co je skutečně geniální a mimořádné, je vždycky současně i přirozené a na pohled obyčejné. Génius se nevytahuje, nemá to zapotřebí, protože prostě je. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Častěji mě nejdříve zaujme tvrce a pak až jeho dílo. V tomhle se mi líbí, že podobný názor zastává i I.Diviš, jehož knihu "Teorie spolehlivosti" doporučuji každému, koho zajímá člověk. Už jako dítě se mi líbilo, jak mluvil o přístupu ke své práci dirigent české filharmonie - snad se nepletu - Neuman? Učitelka nám ve škole řekla, že se na ty jeho pořady taky áda dívá, ale později v nich nepokračoval, protože mu připadalo že to není důstojné pro mistra jeho kvality snižovat se na televizní obrazovku a mluvit do ní. Měl by žít v dnešní době, to by zažil co se od té doby změnilo. Bernstein, jsem rád, že se o něm natočilo několik dokumentů, kde vysvětlil, jak co vznikalo, a přestože mám rád některé jeho melodie, tak až tak pod kůži se mi nedostal jako jiní hudebníci. Ale asi to byl úžasný člověk. Když mě něco k němu přiblíží, tak se možná o něho budu zajímat více a lépe. ()

Reklama

nascendi

všechny recenze uživatele

Keďže West Side Story patrí do desiatky mojich najobľúbenejších filmov, je môj záujem o dokument z nahrávania muzikálovej hudby s poprednými opernými sólistami a pod taktovkou Leonarda Bernsteina pochopiteľný.Ocenil som autentické zábery neskrývajúce, že aj hviezdy svetového operného neba sú ľudia s bežnými starosťami a slabosťami. A nehanbím sa ani za to, že niektoré filmové verzie skladieb sa mi páčia viac, ako profesionálne. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Přestože ve mě pojem West Side Story nevyvolává takový úžas a příjemné emoce jako v mnohých jiných divácích, sledovat Leonarda Bernsteina se rovná komedii spojené s úchvatným dramatem. Jako člověka jsem Bernsteina nikdy výrazně nesledoval, ale tento dokument mi dovolil nahlédnout do jeho geniálnosti (i když mě jeho hudba ve WSS opravdu příliš nevzala...). Jeho energie a odvázanost je až děsivá... k tomu ještě další hvězdy především pěveckého nebe jako Jose Carreras (který dostával pěkně za uši :))) a Kiri Te Kanawa. Výjimečný dokumentární počin, který bych dával jako bonus na dvd k WSS, protože mě zaujal snad více než samotný film, ve kterém hudba poprvé zazněla. PS: ta zpěvačka, co zpívá takový "poblázněný" hlas je naprosto boží:)))furt se smála a do toho ten její hlásek... ()

neneka 

všechny recenze uživatele

Pro Leonarda Bernsteina jsem měla vždycky slabost - asi tím zanícením a živelností a stoprocentním charismatem, které z něho vyzařovalo, tím, jak uměl zaujmout diváky a posluchače... pro mě v tom příjemném slova smyslu populární osobnost, která dokázala svět vážné hudby přiblížit "nevážně" a třeba právě proto i přitažlivě pro širší okruh diváků. A zrovna tento dokument byl pro mě až neuvěřitelným smyslovým zážitkem, vryl se mi pod kůži na hodně dlouho a vlastně jde o jeden z těch, kterým si jeho opětovným shlédnutím tu radost neustále přiživuji. Je to takové splynutí s něčím, co uchopit nelze... A vždy si vzpomenu na svého dědečka, se kterým jsem právě to premiérové uvedení v TV sledovala, upíjeli jsme čaj a měli takový tiše hlučný poucit souznění. Nezapomenutelné ve všech směrech.. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama