Reklama

Reklama

Mustafa Kemal Atatürk

  • Francie Mustafa Kemal Atatürk
všechny plakáty

Obsahy(1)

Život a dílo "otce Turků", který ze zaostalé Osmanské říše vytvořil moderní sekulární stát podle evropského vzoru.  Dědicové někdejší zaostalé Osmanské říše klepou dnes na dveře Evropské unie. Děje se tak díky reformám, jimiž chtěl po první světové válce generál Mustafa Kemal přivést svou rozvrácenou vlast na cestu nezávislosti a rozvoje a pevně ji zakotvit v moderní éře. Hodnotit dílo tohoto muže není nijak jednoduché: byl to geniální vizionář, díky němuž dnes Turecko míří mezi moderní demokratické země - nebo to byl despota, byť osvícený, jenž se stal otcem autoritativní politické kultury, která dnes brzdí dokončení modernizačního procesu v Turecku? Jisté je, že kemalismus představuje pojítko společnosti, rozdělené na městské obyvatelstvo, žijící po západním způsobu - a částí populace, kterou lákají sirény islamismu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

claudel 

všechny recenze uživatele

Vynikající francouzský dokument, jehož jediná slabina spočívá v krátké stopáži. Klidně bych snesl dvojnásobnou délku a další zajímavé informace o "Otci Turků". Jsem rád, že jsem měl možnost tento dokument vidět, protože jsem si trochu poupravil názor na Turky i na otázku jejich vstupu do EU. Mustafa Kemal je určitě předmětem dohadů, zda byl skutečně tak pozitivní postavou či jen bezohledným diktátorem, ale pokrokovost a odvahu mu nelze upřít. Shledávám jej jedinečným svým kladným vztahem k postavení žen v turecké společnosti, netušil jsem, že v Turecku bylo volební právo ženám přiznáno mnohem dříve než třeba ve Francii. Dojala mě ojedinělost úcty tureckého národa ke Kemalovi, když se v den jeho úmrtí zastaví v Turecku na jednu minutu čas, to je dechberoucí. ()

pierre9 

všechny recenze uživatele

Nejak sa nemôžem zbaviť pocitu, že pre tvorcov to bola akási povinná jazda, akoby jeden dokumentárny film z mnohých. Pravdou však je, že za 52 min. som sa dozvedel mnoho informácií nielen o Kemalovi, ale aj o tureckej histórii, čiže účel asi splnil. Navyše som týmto dostal výbornú šancu vytvoriť si vlastný názor na túto kontroverznú historickú osobnosť. 3.5* ()

S120 

všechny recenze uživatele

Navzrory zde převládajícímu kladnému hodnocení se mně dokument nezdál zase až tak dobrý. Příliš mnoho nových informací nepřinese a třeba Kemalova role v bitvě o Gallipoli je zmíněna jen velmi okrajově, přitom právě zde Turci rozdrtili britské invazní síly a zaznamenali asi největší vojenský úspěch za celou válku. Dle mého názoru je to takový typický francouzský dokument a Francouzi dokumenty příliš nezvládají ... ()

Reklama

Reklama