Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lyrická komedie. Televizní adaptace divadelního představení Mahenovy činohry ND v Brně.

Ve hře Alejandra Casony Stromy umírají vstoje jako i v jiných hrách tohoto úspěšného španělského dramatika (1903 - 1965) stojí proti sobě v dramatickém sváru fantazie a hořká pravda života. Hlavní hrdinkou je babička (jako svou poslední televizní roli ji ztvárnila Vlasta Fialová), s napětím čekající návrat milovaného vnuka, který za pohnutých okolností před patnácti lety odešel z domova. Její manžel má strach, že setkání s realitou by ji zabilo a tak vymyslí pozoruhodnou "hru na skutečnost". Hra Stromy umírají vstoje měla premiéru v Mahenově činohře ND v Brně a televizní diváci neuvidí pouhá záznam z jeviště, ale působivou televizní adaptaci, v níž režisér využil i některá reálná prostředí pro umocnění a větší přesvědčivost diváckého zážitku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

R.E.M. 

všechny recenze uživatele

Působivá divadelní inscenace... Neoznačila bych ji za stoprocentní komedii, ale nedivím se škatulce. Když si produkce neví rady s žánrem filmu, tak tam, pokud to je jen trošku možné, vpálí slovo "komedie". Nic to nemění na perfektních hereckých výkonech - Vlasty Fabiánové, Ladislava Lakomého, Zuzany Slavíkové, Igora Bareše... Nic to nemění ani na mém zážitku, který mi ozvěnou zůstal i po mnoha letech. ()

Přemek 

všechny recenze uživatele

Skvělá divadelní inscenace se strhujícím výkonem Vlasty Fialové, Ladislava Lakomého a Igora Bareše je zde degradována nedobrým televizním přenosem do umělých kulis. Originální záznam divadelního představení s publikem by byl funkčnější. ()

wictoria 

všechny recenze uživatele

Tuhle hru jsem byla "nucena" shlédnout, když jí na poslední chvíli hráli v divadle místo plánovaného Shakespeara. A nelitovala jsem. Líbil se mi příběh, Petr Halberstadt i hudba, která se moc povedla. Jsem moc ráda, že je tato hra zachycena i v televizním archivu a já jsem si tak mohla pořídit její nahrávku... ()

Zajímavosti (2)

  • 11. leden 1998 byl posledním natáčecím dnem pro Vlastu Fialovou i celý filmový štáb. O pouhé dva dny později Fialová zemřela. (Jakopo)
  • Hra se sestává ze dvou pomyslných dílů, přičemž v prvním díle vystupoval pouze Ladislav Lakomý, jakožto dědeček a babička v podání Vlasty Fialové se k němu přidala až v díle druhém. Režisér chtěl inscenaci natočit chronologicky, tedy nejdříve první díl pouze s Lakomým a až bude tento hotov, začít točit i s Fialovou. Toto řešení se nakonec ukázalo jako nemožné, protože strojovna divadla, ve které se měl první díl natáčet, byla, kvůli vrcholícím přípravám premiéry jiné hry, neustále v permanenci a tedy nepoužitelná. Štáb byl tedy nucen přistoupit k „otočení“ natáčecího plánu a natočil nejdříve díl, ve kterém vystupuje i Vlasta Fialová. Tato náhoda se, ve světle pozdějších smutných okolností, ukázala jako šťastná. Herečka dva dny po skončení natáčení zemřela a při původním plánu by tedy nebylo možné inscenaci dokončit. (cundak)

Reklama

Reklama