Reklama

Reklama

Veřejný nepřítel č. 1

  • Francie L'Instinct de mort (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (537)

lesumir 

všechny recenze uživatele

"Nikdy som nechcel byť ako vy. Nemal som rád zákony. Nemám ich rád ani teraz. Obmedzenia, zálohy. Nechcel som nasledovať vzory, byť len ďalšou rybou v mori. Chcel som tvoriť, niečo stvoriť. Štandard zboriť. Nechcel som počúvať rady môjho fotra, mojej mami, učiteľov a ďalších. Nato som nemal predpoklady. Šiel som hlavou proti múru, často proti prúdu. Vďaka tomu som si aj párkrát rozbil hubu." - Zverina vystihnul presne Mesrina. ___ Bonnie Schneider and Clyde Mesrine ___ Po dlouhé době další mafiánská sága o vzestupu velkého muže, kterého bych klidně svojí popularitou přirovnal k našemu Kajínkovi, kterého znají už děti v druhé třídě. Je to sice film o jeho kariéře a životě, ale je to uděláno v takovém cuku letu, že vlastně z toho nemáte dohromady nic, proto jsem třeba já jsem nebyl schopen to s Jacquesem prožívat naplno, spíše jsem to jen sledoval a oceňoval práci tvůrčího týmu, kterej to fakt zvládl na jedničku. Scarface z toho není, ale po výborném Americkém gangsterovi přichází výborný "Francouzský" gangster, který sice není tak epický, ale za to je syrový, dramatický a hodně drsný. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nádhera, nejednou jsem plesal nad tím, že se konečně vrátila zpět, stará poctivá francouzská škola. Například při scéně útěku Mesrina z kanadského vězení jsem si okousal nehet na prostředníčku i s nášupem, tedy nehtem na malíčku. Nebo po skončení telefonického rozhovoru mezi Jacquesem a Jeanne se rozpůlí obraz a kamera ponechá dlouhý záběr za naprostého ticha do tváří Vincenta Cassela a Cécile De France a přesně tyhle "detaily" dělají ze zapomenutelného filmu, film nezapomenutelný a z obyčejných herců, herce neobyčejné. Když už jsem u těch herců, to je paráda, když se umí hrát, to je žrádlo sledovat Cassela, co? Nechat na sebe působit jeho charisma a současně se nechat ovládat strachem, který on dokáže vyvolat pouhým pohledem či jedním jediným slovem. Zkrátka zase jedna pořádně tvrdá, ale vyníkající dávka filmového umění. Tady to došlo tak daleko, že sám před sebou si musím dokola zdůvodňovat proč jsem ZATÍM nedal pátou hvězdu. Musím se přiznat, že jsem se, se sebou pěkně pohádal, protože film mám v palici, trailoš sjíždím donekonečna a přitom sem plácnu 4* jen proto, že mě děj přijde přilíš zkrátkovitej. Hold někdy jsou chvíle, kdy se citím jako ženská říkám NE, ale myslím ANO. Nikdy jsem si nepotrpěl na oslavu silvestra a vítání novýho roku, nebyl důvod. Zdraží sociálku, zdravotní, kabelovku, plyn, elektřinu, další holky mě opustěj, další vlasy mě opustěj, další úspory mě opustěj a přibudou mě snad jen další kila, ale konečně ten důvod mám !! V roce 2009 mě čeká finále o Jacquesovi Mesrinovi a to je přece pořádnej důvod se zlejt jako dobytek a uvítat tak nový rok strhujícím výkonem na záchodě. 6.1. 2008 - Po shlednutí druhého dílu přidávám poslední, pátou hvězdičku. ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Po řemeslné stránce naprosto výborné, akce parádní (hlavně útěk a následný útok na věznici neměl chybu) a některé scény správně silné. Jenže to má také klasický neduh životopisných filmů, kdy se někdy přesunete až hodně vpřed a člověku chvilku trvá, než mu docvakne kdo je zase tahle nová postava a kam se sakra poděli ty lidé co tam byli předtím. Mesrinovi jsem se taky moc pod kůži nedostal a pořád jsem nechápal jeho vyjímečnost a oblibu u médií. Vincent Cassel je ale naprosto bezchybný. 70% ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Když jsem tu viděl taková vysoká hodnocení, říkal jsem si, že to bude zase nadhodnocené a já z toho budu zase zklamaný, jak se mi to už bohužel poslední dobou stává zvykem. Ovšem chyba lávky přátelé, tentokrát je 82% plně zasloužených. Nejenom parádní režií a scénářem tento snímek oplývá, ale i hereckými výkony, výtečně prokresleným příběhem či chytlavými dialogy. No prostě po dlouhé době zase paráda. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Film překrásně ladí mezi krimi thrillerem, gangsterskou ságou a studií osobnosti. Tenhle film je drahokamem v žánru, s perfektním hereckým ansáblem, neuvěřitelné rekreace Francie ze 70. let, instinktivní a velmi realisticky podané akci, která je mimochodem podle pravdy a Richetovo režírování je velmi precizní, pod kontrolou, při sledování cítíte, že ví co režisér chce, tohle je další z filmů, které mě absolutně a nečekaně rozsekaly. Jacques Mesrine opravdu v 60-70 letech zabil několik lidí, loupil banky, opakovaně několikrát utekl z vězení a vlastně prováděl všechny věci o které, každý legendární kriminálník usiluje. Doporučuji ! ()

Galerie (46)

Zajímavosti (12)

  • Ve filmu je možné zhruba v 5. minutě zahlédnout český nákladní vůz značky Avia. (Skarface)
  • Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog sa natáčali súbežne celých 9 mesiacov, na troch kontinentoch a s rozpočtom viac ako 80 miliónov Eur. Jedná sa o najdrahšiu francúzsku produkciu všetkých dôb. (Smok)

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama