Reklama

Reklama

Lenin navždy

všechny plakáty

Obsahy(1)

Jak a proč se z Vladimíra Iljiče stala mumie a proč se mu Rusové doposud chodí klanět.  Autoři francouzského dokumentu hledají odpovědi na některé otázky kolem posmrtné existence vůdce ruské revoluce. Abychom pochopili, jak a proč vůbec vznikla myšlenka uchovat Leninovo tělo a vystavit ho na veřejnosti, je třeba pochopit úlohu, kterou hrál Leninův kult v komunistické ideologii. Ta sloužila k tomu, aby ospravedlnila právo na existenci stávajícího režimu. Každý kult potřebuje svůj chrám - a architekt Šusev měl geniální nápad, udělat z mauzolea zároveň hrob i politickou tribunu. A Leninova posmrtná existence nastavila bolševické revoluci zvláštní, neobyčejné zrcadlo. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

O Leninovy na půl cesty k dokonalosti. Přes hromadu informací a záběrů stále nevím, proč je Lenin i tolik let po smrti pro ruské občany takovou ikonou. Znám jedinou rusku a její pohled a světlo v očích při vyslovení jeho jména podpořené její cestou z ČR za Leninem do jeho svatostánku mi stále zůstává zatajen. chtěl bych pochopit celou jeho auru a kouzlo, ale tímto dokumentem lze udělat pouze první krok k pochopení celku. Snad příště o Leninovi ještě lépe. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o kultu osobnosti Lenina a jeho významu pro Ruský lid prakticky po celé dvacáté století až do dnešních dnů, ať již byl u vesla tyran Stalin nebo reformátor Gorbačov. Dokument ukazuje závislost ruského lidu na této ikoně, proto Leninovo tělo neustále a dokola napouštějí různými látkami, pak znovu namalují, obléknou a vystavují. Všichni ruští pohlaváři přicházeli a odcházeli, ale Lenin je živější než když žil. Některé obrázky byly při nejmenším odpudivé a vůbec nechápu, jak někdo může týden co týden docházet do laboratoře balzamovat toto staré tělo a ještě k tomu s potěšením (to mi připomnělo film Spalovač mrtvol). Trochu mě nebavila ta familiérní forma dokumentu, místy to působilo spíše komicky, což ve spojení s dokumentem je minimálně nevhodná kombinace. ()

S120 

všechny recenze uživatele

Domnívám se, že by to nebyl tak špatný dokument nebýt toho pojetí, kdy většinu času je vyprávěn formou dopisu Francouzky Leninově mrtvole!!! Kdo přišel na tenhle originální nápad ten ten dokument bez urážky pohřbil. Takhle to dílo chvílemi působí skoro jako epizoda z Kuřátek a víc než o tom co nám film vypráví nutí diváka přemýšlet o duševním zdraví jeho tvůrců. Původně jsem to chtěl po prvních pěti minutách vypnout, protože jsem se přes to opravdu nemohl skoro přenést, ale nakonec jsem byl rád, že jsem se dodíval. I přes ten totální úlet a zřejmý amaterismus totiž dokument přinesl některé zajímavé informace o způsobu udržování Leninova těla a vývoji balzamovacích technik od jeho smrti. ()

Reklama

Reklama