Reklama

Reklama

Sekcja zwlok

  • USA Autopsy, The
všechny plakáty
Krátkometrážní / Animovaný
Polsko, 1973, 9 min

Obsahy(1)

Matka ihned po porodu zjistí, že její syn je slepý. S tímto faktem se nedokáže smířit, a tak se snaží syna zabít. Hodí ho do řeky, ale pes jej zachrání. Matka žije se synem několik let. Jednoho zimního dne jde syn ke studni pro vodu a matka opět pocítí neodvratnou touhu ho zabít, svrhne jej do studny. Ihned zamíří do kostela, aby se kála a vyzpovídala ze svého hříchu. (Snorlax)

(více)

Recenze (7)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Divák detektivem v říši animovaného filmu. Opravdu MUSÍ přemýšlet nad tím, co vidí. Nádherné přinucení k vnímavosti. ()

Artran 

všechny recenze uživatele

Sekcja zwlok (Pitva) je po dlouhé době animovaný film, který mnou skutečně otřásl. Jedná se o nesmírně úsporně odvyprávěný příběh matky, která porodí slepého syna a ať už kvůli sobě či jemu, se ho pokusí ještě jako novorozeně utopit. Pes jí ho v ranečku ale přinese zpátky. Za několik let, kdy její syn jde ke studni pro vodu, přitáhne k sobě matka řetěz s okovem a jak se pro něj slepý natahuje, spadne dolů a zemře. Matka poté hledá rozhřešení v kostele, ale před ním už na ni čeká policie. Záběry jsou natolik minimalistické a ztížené, že je napoprvé těžké se v celém příběhu zorientovat. Působí spíše jako jakási tajuplná skládačka, ve které je ale vzhledem k matčině trestu jeden skutečně morálně vidoucí. Kamera se většinou zaměřuje na velké detaily nebo naopak snímá z dálky. Zároveň se v příběhu prolínají dvě časové roviny. Příběh matky (1) a pitva mrtvého (2). Slepý chlapec tak například naslouchá zvukům ve studni a následuje krátký střih na jeho ucho oštítkované na pitevním stole. To vše za naprosté absence hudby, pouze v šelestech rákosí či kročejů, které křupají ve sněhu nebo se rozléhají v lodi kostela. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

tak nějak se nejsem schopen rozhodnout, jestli se se jedná jen o pouhou zajímavost, nebo o zapomenutý klenot, ale... To první je pro mě osobně asi rozhodující, bohužel, děj i samotná myšlenka jak onen děj podat je naprosto skvělá, vážně, viděl jsem jen málo originálnějších počinů které by si tak chtěli hrát s barevnou škálou černé a světlohrou. A to je ten největší problém, Sekcja zwolok by hrozně moc chtěla, ale technicky/řemeslně to prostě nebylo zvládnuto tak, jak by si byl film zasloužil a některé záběry fungují bídně jako katolická misie v severní Korei. Bohužel. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Geniálna experimentálna dekonštruktívna detektívka, kde divák len za pomoci zraku a sluchu tápe v neúplnom obraze a vnemoch v snahe rozlúsknuť záhadu, spôsobenú dômyselným vystavaním atmosférickej čiernobielej reality. Zaujímavá práca so zvukom, farebnými odtieňmi a začlenením prvku subjektívnej kamery v rámci poľského experimentálneho animačného bloku. Influencia Dostojevského diela je jasne viditeľná. Zhliadnuté dva krát behom 20 minút a stále nestačí. 100% ()

amirgal 

všechny recenze uživatele

Snímek vytvořený s neuveřitelným citem pro světlo: pro matné prosvítání, oslňující záři sněhu s kontrastem černých kmenů stromů, pro příšeří, které prokresluje strukturu povrchu věcí, pro lesk hladiny vody v kovovém kbelíku, pro smrákání, které sceluje krajinu závojem, pro modré světlo policejního alarmu, pro temnotu s prameny světla osvětlující fragment klíčového detailu ... Neodolala jsem, pouštěla jsem si jej pořád znovu a znovu ... ()

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Stejně jako APEL stejného tvůrce, opět značně, dalo by se říci, abstraktní, ve většině záběrů je na třech čtvrtinách obrazu tma a tam kde něco vidíme, tak je to ve velkém detailu. Czekala je rozhodně tvůrce navýsost originální, ale ne příliš stravitelný pro normálního diváka. ()

Reklama

Reklama