Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Dunaj – to byl krycí název pro invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968. Mezi polskými tanky, které vyrazily osvobodit souseda, údajně ohroženého kontrarevolucí, je i starý tank „Beruška“. Ten vyjede z kasáren jako poslední, beznadějně zabloudí a k ránu zkolabuje v pohraničním českém zapadákově. Jeho obyvatelé neskrývají odpor k okupantům. Když však obě strany zjistí, že se staly obětí situace a že jsou schopny se lidsky dohodnout, začnou mezi aktéry vznikat nejrůznější vztahy. Je třeba opravit tank, pochlubit se českou knedlíkovou kuchyní a možná se i zamilovat... „Nezajímá mne ideologie, ale historie z pohledu člověka. Je to film o porozumění,“ prohlásil debutující Jacek Głomb, který svou tragikomedii natočil podle vlastní divadelní inscenace, uvedené v roce 2006 v polské Lehnici. Tu s okupací Československa spojují historická fakta: operovalo odtud sovětské velení invaze a byli sem převezeni zatčení čeští politici, spjatí s pražským jarem. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (146)

lola3121 

všechny recenze uživatele

Není nic smutnějšího, než nevtipná komedie. A je to bohužel právě tento česko-polský opus z doby okupace spřátelenými vojsky v r. 1968, jehož gejzír trapnosti nezachrání ani tak zvučná jména, jako Menzel, Polívka, Budař, Dušek nebo Hrušínský. Na polské komedie mám ty nejlepší vzpomínky (Sexmise), ale tohle se opravdu nepovedlo. Jít na toto veledílo do kina, asi bych dala odpad. Jelikož jsem při něm zvládla spoustu domácích prací, z piety dávám jednu hvězdu a vřele nedoporučuji. ()

Heavyman 

všechny recenze uživatele

Ta polština mi lezla tak krkem, že to bylo to co mi na filmu nejvíc vadilo. Jiří Menzel, stvořitel toho nejlepšího z našich filmů, už to dnes bohužel taky nevytrhne. Na Duška, Holubovou a Polívku začínám být pomalinku alergický. Martha Issová ve filmu umí pěkně vyslovovat slovo "prdel"! Už mne ty variace na okupaci v roce 1968 přestávají bavit. ()

Reklama

Hennes 

všechny recenze uživatele

Odvyprávět stejné historické období, se může jednou povést a jednou je to propadák. Porovnání PELÍŠKŮ, které se stejným obdobím zaobírají, nebo ČERNÝCH BARONŮ, které mají v sobě podobnou tématiku, s tímto snímkem, mají pro OPERACI DUNAJ katastrofální dopad. Film nejen, že není vtipný, ale i historicky nepřesný. Opravdu velké zklamání. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Možná je 50 let od srpnové okupace už dost dlouhá doba na to, aby se na tyto tragické chvíle dalo nahlížet s nadhledem a třeba i v lehce komediálním duchu. Komediálních filmů z doby druhé světové války se též pár najde (viz třeba skvělá česká poválečná komedie Nikdo nic neví). Ale ona není komedie jako komedie. Tahle má podobu filmů typu Kameňák či Babovřesky. Tedy děs, bída a utrpení.... Nápad to možná nemusel být úplně špatný, střet polských herců (okupačních vojáků) s (malým) českým člověkem.... Ale to ztvárnění bylo otřesné, plné různě se pitvořících českých herců (škoda že i takových jako Bolek Polévka) a plné vulgarit od všech zúčastněných aktérů. Ještě štěstí, že jsem to neviděl na Nově coby připomínku srpnového výročí. To bych asi vážně dal odpad. ()

Eraserhead odpad!

všechny recenze uživatele

Hodnocení "odpadem" se u mě vyskytuje dost zřídka. Nyní s hrůzou zjišťuji, že posledních pět "odpadů" jsem přiklepl české kinematografii. Navíc u filmu s "pelíškovským" obsazením se nechce věřit, že něco takového může nastat. Bohužel může. Jediný, kdo letos dokázal do české komedie dostat vtip, byl Robert Sedláček v Mužích v říji. Vše ostatní (včetně Dunaje) je jen těžká nuda (2 Bobule) až trapnost (Ulovit miliardáře). ()

Galerie (43)

Zajímavosti (5)

  • Film vychází z divadelní inscenace, kterou Jacek Glomb úspěšně uvedl v divadle v polské Legnici. (Bart)
  • Majitelem tanku "Beruška" je sběratel František Koch. (hippyman)
  • Polský tank ve filmu je ve skutečnosti tankem českým - nenašel se T34, který by mohl producent ze svých prostředků zaplatit. (hippyman)

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Reklama

Reklama