Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Německá loď Wilhelm Gustloff byla v lednu 1945 zasažena třemi sovětskými torpédy a okamžitě se začala potápět. Nastal zoufalý boj o přežití, při kterém zahynulo 5krát více lidí než při zkáze Titanicu. Tato katastrofa se vepsala do dějin... (oficiální text distributora)

Recenze (53)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ani největší optimista pochopitelně nemůže očekávat od evropského televizního filmu velkolepou podívanou a la Titanic, nicméně přece jen jsem byl na konci poněkud zklamaný. Problém tohohle snímku nespočívá v tom, že je levný, ale v tom, že vypadá lacině. Gustloff se potápěla zhruba 50 minut a kdyby dokázali tvůrci těch 50 minut prodat do svého filmu aspoň přiměřeným způsobem, byl by můj dojem určitě vyšší. Protože jim ale něco podobného rozpočet neumožňoval nebo, lépe řečeno, nebyli schopni natočit útok na loď a její zkázu tak, jak jim to umožňovaly finance, je celková stopáž filmu přetažená, protože při podobném námětu divák jednoduše očekává právě drama potápějící se lodi. Místo toho snímek rozehrává několik individuálních příběhů cestujících na lodi, jenže jednotlivé postavy nejsou tak přitažlivé a herci natolik charismatičtí, aby to diváka skutečně upoutalo. Navíc scénárista si nechtěl připustit, že za zkázu lodi může fakt, že koncem ledna 1945 už Němci zdaleka neovládali Baltické moře, a tak rozehrál nepravděpodobnou story o infiltraci posádky sovětským špionem, resp. německým zrádcem. Skutečnost byla taková, že kapitán sovětské ponorky měl máslo na hlavě kvůli svému opakovanému opilství a zoufale potřeboval úspěch, takže zariskoval a potopil první loď, která se mu připletla do cesty... Celkově je Zkáza lodi Gustloff průměrný válečný film, který měl nepochybně větší ambice a mohl být natočený lépe. Celkový dojem: 50 %. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Že je válka svinstvo a nejvíce veškeré válečné neštěstí postihne vždy to bezbranné, civilní obyvatelstvo, o tom se snaží podat zprávu i tenhle německý dvojdílný televizní film. Torpédování a následné potopení německé lodi Wilhelm Gustloff je považováno za největší námořní katastrofu v dějinách, a tak se nejen žánrově, ale i vizuálně německý snímek asi nejvíce blíže svému slavnému žánrovému předchůdci - Titanicu. I tady scénárista do ústředí postavil vznikající partnerský vztah, který je hlavním nosným tématem, na jehož pozadí probíhá několik paralelních dějů - konspirace, činnosti tajné služby...a hlavně záchrana desítky tisíc civilních obyvatel prchajících před Rusy, kterážto je reprezentována především osudy matky, malé dcerky a jejího syna, jemuž permanentně hrozí odvod na frontu, i osudy admirality. Tvůrci se snaží přistupovat k dané problematice objektivně a tak ani nepřátelská strana není interpretována v rastru propagandy a Rusové na palubě ponorky nejsou nijak záměrně zkarikováni (jak by se dalo při jednostranném pohledu čekat). Dá se vlastně říci, že režisér Joseph Vilsmaier se na problematiku 2. světové války specializuje (mimo Zkázy lodi Gustloff režíroval ještě Poslední vlak či jeho nejslavnější film Stalingrad...) a zvládá režii snímku s přehledem, to, že se jedná o televizní produkci, si uvědomíte spíše jen z konverzační podstaty filmu, než že by to byl patrný handicap na první pohled...(osobně jsem absenci akčních scén přivítal). Za zmínku stojí i herecká účast režisérovy oblíbenkyně Dany Vávrové (obsadil ji už ve svých předešlých filmech), další z u nás spíše přehlížených herců a hereček, která dělá celkem slušnou kariéru v zahraničním filmu... Podobné filmy: Titanic, Ponorka, Zkáza lodi Estonie ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Dvoudílný televizní německý film o nejhorší lodní katastrofě, k níž došlo v průběhu 2. světové války a zahynulo při ní 6 - 9 tisíc lidí. Bez nějakého většího překvapení nebo větší dramaturgické linky lineárně a až dokumentaristicky vyprávěný příběh o největší námořní katastrofě, kdy zásah sovětské ponorky stál tisíce německých uprchlíků život. Už od úvodních scén tvůrci citově vydírají - jestliže někdo hned v úvodních scénách umírá, jsou to malé děti. Bledá tvář holčičky, pláč dítěte v pozadí, v šátcích zabalené nemluvně. A touto vyděrčaskou cestou se film ubírá dál, abychom po třech hodinách plakali nad osudy zemřelých. Osobně podobné citové vydírání nemám rád, i když filmařsky je snímek velmi precizní - jak je ostatně u Němců zvykem. Jednotlivé záběry jsou i trikově a výpravou na velké výši. Ale přece jen sledovat tři hodiny osudy lidí, s nimiž se snad ani nechceme sžít, když víme, že většinou všichni zemřou, je poněkud nudné a zdlouhavé. Navíc chybí poněkud hlubší vysvětlení, proč na jaře 1945 ti lidé prchají ze svých domovů zrovna před sovětskou armádou. Čeho se báli? A ostatně ta loď Gustloff byla válečná a měla výbavu na ničení sovětských ponorek. To jen tak por úplnost. V jedné z rolí se objeví i česká rodačka a herečka Dana Vávrová. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud se jedná o cca třičtvrtěhodinovou potápěcí sekvenci, tak to bylo na televizní zpracování velmi slušné, ačkoliv bych občas uvítal trochu více světla. Ale budiž. Nicméně ten zbytek za mnoho nestál a upřímně řečeno pokud by to bylo podané jako hraný dokument, bylo by to mnohem lepší. Copak herci, ti byli fajn a mě konkrétně bavil Markovics užívající si svojí hnusáckou kreaci. Ale pokud jde o jednotlivé minipříběhy, tak ty byly vyloženě nezajímavé a v jejich záplavě se ztrácí i faktické okolnosti toho, proč Gustloff dopadl tak, jak dopadl. Jako doplněk k dané tématu by to ušlo, ale samostatně to moc nefunguje. 40% ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Až do této chvíle jsem vůbec nevěděl, že nějaká loď Gustloff existovala. Vše zastínil TITANIC. Takže jsem rád, že jsem se dozvěděl něco nového. Nicméně film se děsně táhl. Potápění lodi trvalo pouze pár minut, takže akce žádná. Ale na TV film to ušlo, takže pro mne to byl spíše průměrný film. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (2)

  • Filmové spracovanie najväčšej námornej katastrofy v dejinách, pri ktorej zahynulo až šesťnásobne viac ľudí ako pri skaze Titanicu. Niektoré historické pramene uvádzajú počet obetí od 6 000 do 9 400. Torpédovala ju sovietska ponorka S–13, 30. januára 1945 pod velením kapitána Alexandra Marineska. Nemecká loď Wilhelm Gustloff patrila organizácii Kraft durch Freude (V radosti je Sila) a bola pomenovaná po švajčiarskom nacionálnom socialistovi zavraždenom v roku 1936, Davidom Frankfurterom, ktorý mal židovský pôvod. Z Gustloffa urobili martýra Tretej ríše. Loď bola postavená v Hamburgu v známej lodenici Blohm & Voss, bola 208,5 metrov dlhá a 23,59 metrov široká a vážila 25 484 ton. Na vodu ju pustili 5. mája 1937. Po zásahu torpédom zo sovietskej ponorky sa potopila za 45 minút. Zo začiatku slúžila ako výletná loď (mala aj bazén a kino), neskôr ju prevzalo vojenské námorníctvo a slúžila ako nemocničná loď (Lazaretschiff), ale bola aj napriek Haagskym konvenciám čiastočne ozbrojená. Pri svojej poslednej plavbe bola preplnená utečencami z východného Pruska a vyplávala z prístavu Gotenhafen, Gdyňa v dnešnom Poľsku, do Kielu. V čase katastrofy mal vietor silu 7 stupňov, boli vysoké vlny, teplota vzduchu mala 17°C a voda 4°C. Keď sa o udalosti od admirála Dönitza dozvedel Hitler, v záchvate zúrivosti nariadil kapitána Zahna zastreliť ako poslednú obeť Gustloffa 3. februára 1945.

    Bilancia zachránených:
    Torpédoborec T 36: 563 zachránených
    Minolovka Löwe: 472 zachránených
    Minolovka M 387: 98 zachránených
    Minolovka M 375: 43 zachránených
    Minolovka M 341: 37 zachránených
    Parník Gottingen: 28 zachránených
    Torpedofangboot TF 19: 7 zachránených
    Fregata Gotland: 2 zachránení
    Hliadková loď 1703: 1 zachránený (kojenec) (Cicis)
  • Poslední film, ve kterém hrála Dana Vávrová (M.B)

Reklama

Reklama