Reklama

Reklama

Dvojí svět hotelu Pacifik

  • Polsko Zaklęte rewiry (více)

Obsahy(1)

I přepychový hotel skrývá svou temnou stranu - zejména pokud v něm pracujete. O třídním rozvrstvení společnosti se přesvědčí i číšnický učeň, jenž v meziválečném období do jednoho takového podniku přichází... (oficiální text distributora)

Recenze (21)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Ve své době cenami ověnčené setkání polského a československého filmu. Nebylo to poprvé, kdy se tyto kinematografie setkali, ale výsledek je bohužel typicky nejistý. Celku nejvíce ubírají postsynchrony, v hlavních i vedlejších rolích se míchají čeští i polští herci stejnou měrou, a proto by lepší službu v dabingu udělali méně známé hlasy, aby tak neubíraly na působnosti polským tvářím. Hudba a výprava také nejsou přesvědčivé, proto Dvojí svět hotelu Pacifik tak málo asociuje obdobné tématické filmy západní provenience a jen připomíná domácí černobílý svět, který měl tak často připomenout propast mezi dneškem a včerejškem. Exemplárními příklady těch z lepší vrstvy jsou přezíraví alkoholici nebo nepříjemní homosexuálové, případně ti, kteří se jen povyšují nad pracující třídu. Na straně druhé lze naopak najít jen čisté úmysly a kvalitní lidi svazované neúprosným systém doby. Tradiční levicová kritika třídních rozdílů před 2. světovou válkou si libuje v zobrazování procesu učňovských let a kontrastujících mravních poklesků obsluhované elity. A proto je poněkud zvláštní, že takový film se nestal stálicí mezi reprízovanými hity, zvlášť, když jeho absence tak vytvořila výraznou pauzu v přehledových filmografiích. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Hotel Pacifik - to nejhorší, co můžeš od povýšenecké buržoazní společnosti a jejich posluhovačů dostat. Většinou se jedná o pár facek. Nuzné zaměstnání, ale i kariérní postup, lámající charakter dříve morálně zdatného učně. Film má své kvalitní dramatické části, ale v celku se jedná o silný průměr, možná i trochu níž. Velmi slabé herectví a jednoduchý, až nezáživný vývoj děje, který by se ve finále vešel do poloviny. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,O jaké lidské důstojnosti mi tu jako číšník vyprávíte? '' Netvrdil bych, že film je propagandou, byť se to tak může jevit. Ona ta krásná třicátá léta před druhou válkou si dnes dost idealizujeme. Každý si představuje krásné dámy, pány továrníky atd.. Ale také to byla doba kdy na těm továrníkům někdo stál u mašin, byla to také doba chudoby, kdy někteří skutečně spali kde se dalo a kdy přijít o práci byl veliký problém.Zeptejte se babiček a dědů jak ani ve městech nebylo nejlépe. Ti na venkově pak věnovali většinu času dřině na poli. Takže v tom rozvrstvení hotelu nevidím problém. Potěšila velká míra českých herců a musel jsem zde uznat, že je toto jeden z mála filmů s Romanem Skamene, kde hrál slušně. Celé to bylo velice zajímavé a jsem rád, že jsem ten film viděl. Tři křupavé rohlíky s mákem. * * * ()

Gavin87 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý a povedený film, natočený v době, kdy se s velkou naléhavostí zobrazoval svět v době nemilosrdného rozvrstvení společnosti, aby byl jakousi obhajobou událostem, které nejen v hotelu Pacifik způsobí výměnu těchto dvou světů,kdy se utiskovaná třída, živořící v temných zákoutích hotelu, chopí vlády a buržoasní třídě, zvyklé na popíjení sektu a sedání na centimetrovém plyši, ukáže zač je toho loket. ()

macour 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem viděl poprvé v roce 1976 v kině v Nýrsku, kde jsem byl na vojně. Tenkrát mi jeho obsah mnoho neříkal, jen jsem si pamatoval nejvíce výkony herců - R. Skamene, Č. Řandy, V. Lohniského, Romana Wilhelmiho (tohoto polského herce ze seriálu Čtyři z tanku a pes) a dalších. Děj filmu jsem si připomněl až téměř po 20 letech, kdy jsem pracoval jako číšník několik let v jednom velkém plzeňském hotelu a mnoho situací z filmu jsem zažil v jeho zdech. Je i zajímavé porovnat, jaké vztahy mezi hosty a číšníky byly tenkrát a jaké panují dnes. Některé situace nejsou ve filmu vymyšlené, protože co host, to jiná povaha. A tak po letech mám tento film ve své dvd filmotéce a občas si ho pouštím. Stojí za podívání a dávám čtyři hvězdy. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (1)

  • Film bol natáčaný v obecnom dome v Prahe. (dyfur)

Reklama

Reklama