Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mezi vesničkami Zbořov a Spáňovice je každý týden přemisťována pojízdná kaplička svatého Floriána. Sedláka Floriána Jírovce, který musí pro tuto akci poskytovat své koně, už to nebaví, a podporuje proto návrh, aby byla postavena ve Zbořově řádná zděná kaplička. V noci ho navštíví sám světec a za jeho snahu se mu odmění zázrakem. Sešle mu s nebe zlatou šňůru, kterou lze regulovat počasí. Jírovec brzy udivuje své spoluobčany přesnými meteorologickými předpověďmi. Na nedělních mších se v blízkém městečku Caparticích schází místní smetánka v čele se senilním baronem Hubertem. Sedlákovým údajným schopnostem se vysmívají. Ten však předpoví sníh, který doma spustí tajně jeho žena Markyta, a Jírovec se proslaví. V jeho vsi se začnou lidé bouřit proti stálým změnám počasí. Uražený Jírovec proto celé léto nechá pršet jen na své pozemky. Vytvoří tak rajskou zahradu, která se stane poutním místem. O ruku Barušky, dcery slavného Jírovce, se začnou zajímat nápadníci. Ta však už dlouho miluje svého Václava a panský život odmítá. Ani Markyta nechce dělat "dámu". Baruška proto podstatu zázraku prozradí Václavovi, a ten v noci přetne šňůru, která se vznese do nebe. Vše se tím vrátí k normálnímu pořádku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

UncleG 

všechny recenze uživatele

Nehledě na nespornou satirickou kvalitu jde o film ve své repetitivnosti nudný až ubíjející. 90 minut rozvíjet tentýž motiv zkrátka nelze, takže se v příběhu točí dokola úvodní čtvrthodinka jak na zaseklým kolovrátku. Opakování týchž pasáží stává se postupem času nesnesitelné. Jako půlhodinkový kraťas byl by Floriánek zabodoval daleko víc. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Povětrnostní groteska s variací na svatého Floriána a nesvatého starostu Floriána Jírovce. Neobyčejná malebnost kulis a kostýmů od výtvarníka Vladimíra Dvořáka, jenž se m.j. postaral též o pohádkové scenérie např. v Hrátkách s čertem či Dařbujánovi a Pandrholovi. V tomto směru je to naprosto dokonalé! Navíc hvězdné obsazení herců, kteří¨"tehdy byli ještě mladí" a už v roce 1961 je můžeme vidět všechny v barvách! Půvabné karikatury venkovských i maloměstských lidiček (záletník regenschori Josef Bek, starosta Jiří Sovák, farář Rudolf Hrušínský atd.). Zásadně nesouhlasím se zdejšími nízkými hodnoceními a dávám vyšší počet. Machův Florián je správně praštěný, jako pravá groteska! Má to něco z Limonádového Joa i Hrátek s čertem. Srdečně jsem se zasmál... ()

Reklama

cariada 

všechny recenze uživatele

Zapomenutá filmová pohádka odehrávající se v Ladových kulisách. Sedlák Florián (J. Sovák) dostane moc ovlivnovat počasí a náležitě si to užívá stane se i starostou, ale sláva polní tráva.... A i on pochopí, že ta moc mu nepřínáší nic dobrého. Ostaní postavy jsou při nejmenším zvláštní viz postava co hraje J. Bek když, v kostele zpívá a hraje na varhany jak někde v náký skupině. Nebo kněz R. Hrušínský. Celé to působí jako taková moralita formou grotesky. Velice zvláštní film. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Místy je to velmi jednoduchý a navíc jaksi ulepený (nevím, jak ten pocit popsat lépe) film, ale pořád se na něj dá dívat bez větší úhony. K takovým Hrátkám s čertem mohou sice kulisy jen obdivně vzhlížet, ale Florián je zase plný výborných herců, na něž je radost pohledět (všem samozřejmě kraluje Jiří Sovák), a nejrůznější vtipy se tu skrývají úplně všude - i v hudbě. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„To ti pan farář neodpustí!“ – „No při svatý zpovědi musí.“ A už konečně vím, kdo může za to hloupý letošní „letní“ počasí! Florián je velmi nevšední (řekl bych skoro až raritní) úkaz, a to nejen na československé poměry. Nejvíc se asi podobá tomu, k čemu ho přiřazují tvůrci hned v úvodu, tedy GROTESCE. Ta je však zároveň mixem bláznivé komedie a satiry. To se projevuje výskytem několika opravdu hodně vtipných scén, nutno ovšem přiznat, že bohužel spíš nárazově. V těchto ne zrovna úplně zábavných „mezidobích“ má však film neustálé narážky (není těžké uhádnout na koho/co; mimochodem to „zrzounství“ pobavilo!), chvílemi zkouší experimentovat (jakože se Florián vyznačuje gejzírem promyšlených detailů) a z rukávu navíc sype jednoho kvalitního herce za druhým, všechny v dokonale absurdních či vyloženě směšných roličkách (myšleno ovšem v kladném slova smyslu). Mými favority byli Karel Effa (hlavně přerušovaná návštěva u Jírovců) a Josef Bek (na jeho „glo-glo-glo-glo-gloooooorija aleluja“ budu vzpomínat ještě dlouho). Hodnoceno přísně z komediálního hlediska by to stačilo pouze na 3*, ale za tu hravost a dobré nápady přece jenom (čistě neobjektivně) ještě něco málo přihodím. „Kterej trouba?!“ –„ Doktor filozofie Jiří Hňupka, profesor přírodních věd z Capartic, prosím pane starosto o krátký rozhovor.“ ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Snímek byl natočen na motivy humoresky spisovatele Karla Matěje Čapka-Choda "Jírovec a jeho svatý patron". (Terva)

Reklama

Reklama