Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mezi vesničkami Zbořov a Spáňovice je každý týden přemisťována pojízdná kaplička svatého Floriána. Sedláka Floriána Jírovce, který musí pro tuto akci poskytovat své koně, už to nebaví, a podporuje proto návrh, aby byla postavena ve Zbořově řádná zděná kaplička. V noci ho navštíví sám světec a za jeho snahu se mu odmění zázrakem. Sešle mu s nebe zlatou šňůru, kterou lze regulovat počasí. Jírovec brzy udivuje své spoluobčany přesnými meteorologickými předpověďmi. Na nedělních mších se v blízkém městečku Caparticích schází místní smetánka v čele se senilním baronem Hubertem. Sedlákovým údajným schopnostem se vysmívají. Ten však předpoví sníh, který doma spustí tajně jeho žena Markyta, a Jírovec se proslaví. V jeho vsi se začnou lidé bouřit proti stálým změnám počasí. Uražený Jírovec proto celé léto nechá pršet jen na své pozemky. Vytvoří tak rajskou zahradu, která se stane poutním místem. O ruku Barušky, dcery slavného Jírovce, se začnou zajímat nápadníci. Ta však už dlouho miluje svého Václava a panský život odmítá. Ani Markyta nechce dělat "dámu". Baruška proto podstatu zázraku prozradí Václavovi, a ten v noci přetne šňůru, která se vznese do nebe. Vše se tím vrátí k normálnímu pořádku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

V 60 tých letech se poroučelo větru dešti, největší plody země byly v sovětském ráji. Hádanice kdo s kým a proti komu. Rozhodovat určovat , boj o moc. Perfektní satira na komunistické běsnění. Kdo toto nechápe má asi nižší IQ. Na konci filmu nás pan Sovák varuje . Tento film jsem objevil náhodou až dnes a děkuji všem hercům kteří už tehdy ukazovali na zlořádstvo jedné strany . ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Zapomenutá filmová pohádka odehrávající se v Ladových kulisách. Sedlák Florián (J. Sovák) dostane moc ovlivnovat počasí a náležitě si to užívá stane se i starostou, ale sláva polní tráva.... A i on pochopí, že ta moc mu nepřínáší nic dobrého. Ostaní postavy jsou při nejmenším zvláštní viz postava co hraje J. Bek když, v kostele zpívá a hraje na varhany jak někde v náký skupině. Nebo kněz R. Hrušínský. Celé to působí jako taková moralita formou grotesky. Velice zvláštní film. ()

Reklama

UncleG 

všechny recenze uživatele

Nehledě na nespornou satirickou kvalitu jde o film ve své repetitivnosti nudný až ubíjející. 90 minut rozvíjet tentýž motiv zkrátka nelze, takže se v příběhu točí dokola úvodní čtvrthodinka jak na zaseklým kolovrátku. Opakování týchž pasáží stává se postupem času nesnesitelné. Jako půlhodinkový kraťas byl by Floriánek zabodoval daleko víc. ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Já to dětem stáhnul jako pohádku, a až v půlce mi došlo, že to je nějaká podivná agitka o kulakovi a frajtrovi, navíc v nechutných kulisách a dosti experimentálně natočená - je to děsná škoda, protože v tom hráli téměř všichni mí nejoblíběnější herci té doby (až na Beka, ale i ten byl kupodivu skvělej) - a přes všechno to výborný herectví to bylo v celkovém dojmu o ničem. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Je to jedna z nejstylovějších ze stylizovaných komediálních podívaných. Nejvýraznější a nejosobitější složkou je originální výtvarný rukopis, pod který se podepsali především Leoš Karen a Miloš Červinka. Když se k tomu přidá uličnická hravost s tvarem, zvukem, světlem, tmou a pohybem, je o netradiční obrazovou lahůdku postaráno. A říkat tomu můžeme groteska, fraška, či satirická veselohra. Příběh není složitý, nedosahuje sice stejné ojedinělé kvality jako výtvarný prvek, ale i přesto je stále stylizovaný do jednoho celku netradičního zážitku. Moc a možnost jejího zneužití je stavebním nosníkem satirického pohledu na společnost. Hlavní postavou pestrobarevného výtvoru je jeden z vůdčích sedláků Florián Jírovec (sympatický Jiří Sovák) s vlastní tvrdohlavou cestou za šťastným soukromým životem. Díky zázračnému daru se stává důležitým mocenským hráčem s dopady na celou společnost v širokém okolí jeho rodného kraje. A roztáčí se úsměvná i smutná hra o uchopení moci: využívání, zneužívání, regulování, podrobení, přiživení, zesměšňování, zveličování, podbízení, přetvařování, pochlebování i naléhavé snahy o převzetí. Důležitou postavou ve hře o moc je farář z Capartic (dobrý Rudolf Hrušínský) ve stálém pokušení o přisvojení a podmanění zázračné moci. Nejhravější postavou je varhaník a účetní Hroznata (skvělý Josef Bek) s posedlou zálibou v uchvacování svobodných i zadaných a znuděných paniček. Floriánovou oporou je poslušná manželka Markyta (Jiřina Petrovická), Floriánovou starostí je jeho dcera Baruška (zajímavá Jana Hlaváčová) s množícími se nabídkami k sňatku. Z dalších rolí: neodbytný a vytrvalý vyvolený nápadník Barušky Václav (Petr Kostka), podbízivý šéfredaktor Kostrbatý (Bohuš Záhorský), pochybovačný posměváček a konkurenční šéfredaktor Hladký (zajímavý Martin Růžek), nerozhodný profesor a nápadník Hňupka (Vlastimil Brodský), úslužný a vystrašený kostelník Kalina (dobrý Karel Effa), Floriánův nejodhodlanější oponent a rival Jíra Vondrák (zajímavý Václav Lohniský), nejžádanější nápadník a baron Hubert Eugen z Nohavic (Lubomír Lipský st.), či trofeje ze sbírky pana Hroznaty paní Smělá (šarmantní Valentina Thielová), paní Hladká (půvabná Květa Fialová), paní Podstatná (elegantní Stanislava Seimlová) a okouzlená sborová pěvkyně Františka (pohledná Růžena Merunková). Různorodých postaviček je mnoho a zastoupena je každá chuť i barevný odstín. Vše doplňuje svým podmanivým hlasem vypravěč Karel Höger. Takových stylisticky vydařených filmových výtvorů není mnoho. Litovat se sice může trochu odbytý scénář, ale nápaditá hravost, sarkastická kousavost a obrazové obžerství jsou jednoznačné přednosti, které zaručují nevšední filmový zážitek. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Snímek byl natočen na motivy humoresky spisovatele Karla Matěje Čapka-Choda "Jírovec a jeho svatý patron". (Terva)

Reklama

Reklama