Reklama

Reklama

Tovaryšstvo Ježíšovo

  • Chorvatsko Družba Isusova (více)
Trailer

Je polovina 17. století. Jezuité prosazují svůj vliv ve střední Evropě. Mladá vdova - hraběnka Maria žije s hrstkou služebnictva na vesnickém panství. Tovaryšstvo Ježíšovo (jezuitský řád) pověří funkcí jejího zpovědníka pátera Hada, který je plně oddán Bohu a službě řádu. Jako takový se zdá být ideálním nástrojem pro naplnění záměrů jezuitů toužících po upevnění svého postavení v heretickém regionu. V případě pátera Hada však nejde vše podle jejich představ. Mladá hraběnka na něj hluboce zapůsobí, navíc postupem času začíná pochybovat o tom, zda mají příkazy jeho představených sloužit výhradně k šíření slávy boží. (Balkanfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

dzira 

všechny recenze uživatele

Natočeno podle prvního románu Jiřího Šotoly Tovaryštvo Ježíšovo z roku 1969. Exteriéry a atmosféra jsou ozdobou filmu. Ale větších výhrad nemám ani ke zbytku. Zajímavé je, že si tu zahrálo ve vedlejších (až epizodních) rolích několik velmi populárních chorvatských herců (zde avizovaní Lučev a Mikič tam mají opravdu jen miniroličky...). . ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Moderní adaptace stejnojmenné románové prvotiny Jiřího Šotoly z roku 1969. Není mnoho českých literátů, kteří by dokázali oslovit filmaře za hranicemi. Šotolovi se to povedlo in memoriam. České čtenáře na textu Tovaryšstva Ježíšova zřejmě vždycky lákala ta paralela s dobou, ve které byla napsána. To dvojí čtení rozprav uvnitř jezuitského řádu, když se tu a tam objevila fráze nebo floskule jakoby vyřčená protireformními komunisty. "To, že se chyby staly, k tomu se lze přiznat, neznamená to ale porážku a rozhodně z toho nevyplývá změna." A s takovým obsahem už není problém se ztotožnit ani v kulisách chorvatského filmu. Herecké výkony jsou dobré, exteriéry poutavé, atmosféra odpovídající představě o té době. ()

Reklama

Berenise 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý námet, film mal určité čaro, škoda však slabšieho scénara. Nepresvedčil ani výkon hlavnej hrdinky, no poetika v celom deji fungovala spoľahlivo, preto 3,5*. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (1)

  • Tovaryšstvo Ježíšovo je jeden z největších a nejvýznamnějších řeholních řádů římskokatolické církve. Založen byl sv. Ignácem z Loyoly roku 1534. V roce 1773 jej sice papež Klement XIV. na nátlak evropských panovníků zrušil, řád ale fakticky nikdy zcela nezanikl a v roce 1814 jej papež Pius VII. celosvětově obnovil. (sator)

Reklama

Reklama