Reklama

Reklama

Buick Riviera

(festivalový název)
  • Chorvatsko Buick Riviera
všechny plakáty

Obsahy(1)

V tomto umělecky ambiciózním psychologickém thrilleru chorvatského scenáristy a režiséra Gorana Rušinoviće nečekaným způsobem znovu ožívá etnická nenávist, jež v devadesátých letech spustila krveprolití na Balkáně. Když se dva bosenští imigranti, Muslim a Srb, náhodně střetnou v Americe na liduprázdné severodakotské dálnici, začíná zničující boj nanovo, tentokrát na psychické úrovni. Melancholický Hasan (Slavko Štimac) je bez práce, svou pozornost věnuje výhradně zbožňovanému autu, Buicku Riviera, model 1963, které pro něho symbolizuje onen neuchopitelný sen jménem Amerika. Když se svým buickem dostane smyk na namrzlé silnici, dočká se pomoci od nekompromisně vystupujícího Srba (Leon Lučev), muže, jenž s Hasanem sdílí podobný osud. Když Hasanův srbský zachránce později přijde do jeho domu, začne získávat náklonnost jeho ženy a jeho samotného uráží, odhodlá se Hasan k drastickému kroku, který mu má vrátit osobní hrdost. Film byl natočen podle románové předlohy Miljenka Jergoviće. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (6)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Zoufale nudná konverzačka absolutně o ničem, s pár technicky zajímavými snovými pasážemi, které ale ve filmu nemají žádné opodstatnění... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

V zasněžené Severní Dakotě (v krajině Farga) se odehrává jednoduchý příběh postavený na dvou rozhovorech. Bosňan (při druhém dialogu asistuje i jeho původem německá manželka) a Srb se tu náhodou potkali a hned se shodli na tom, že nechápou, proč je v jejich bývalé zemi tolik nenávisti. Oni jsou spokojení Američané a podobné vyhrocené emoce se jich vůbec netýkají. Ale už v prvním rozhovoru začínají vyplouvat na povrch předsudky a ve druhém už se nikdo nesnaží zakrývat narůstající nevraživost. Možná to řekne mnohem víc o kořenech nenávisti v bývalé Jugoslávii než filmy natočené přímo tam. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Zajímavě chladná konverzačka, která uteče velmi rychle. Nenadchne, ale taky neurazí. [44. MFF KV 2009] ()

CISTICZ 

všechny recenze uživatele

Konflikt mezi Muslimy a Srby mel skoncit v Jugoslavii, ale pokracuje i mezi emigranty v USA. Zajimave natoceny pribeh se venuje nenavisti mezi dvema muzi, ktera je hluboce zakorenena v jejich dusich. ()

Reklama

Reklama