Reklama

Reklama

Liberecká svědectví - jiné osudy

(TV film)
Česko, 2008, 57 min

Režie:

Jana Hádková

Scénář:

Jana Hádková

Obsahy(1)

Historický dokument mapující události roku 1968 ve městě Liberci. Srpnové události roku 1968 ovlivnily životy i následující osudy všech občanů tehdejšího Československa. Po nadějích Pražského jara přišla studená sprcha v podobě tanků spřátelených armád. Onoho středečního rána 21. srpna byla většina občanů v šoku, nikdo nevěděl, co se bude odehrávat v příštích minutách, hodinách i dnech. Režisérka Jana Hádková ve svém působivém dokumentárním snímku mapuje tragickou i významnou úlohu města Liberce v tomto napjatém období. Právě přes toto město mířily z Polska tanky Varšavské smlouvy. Střílet se zde začalo už o půl jedné v noci na 21. srpna. Liberečané reagovali okamžitě - zbavovali ulice názvů, falšovali dopravní ukazatele a posílali okupanty místo do Prahy do Jizerských hor... Dokumentární film věrohodně přibližuje atmosféru těchto dní v Liberci - okamžiky beznaděje, zoufalství, krutosti i hrdinství obyčejných lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Tempest 

všechny recenze uživatele

Jsem rodilý Liberečák a od svých rodičů jsem znal řadu věcí, které se v srpnu 1968 v Liberci staly a dlouhou dobu se o nich nemluvilo a nesmělo mluvit (veřejně). Přesto se v tomu dokumentu objevila řada věcí, o kterých jsem nikdy neslyšel. Velmi zajímavý dokument, který se samozřejmě dotkne více toho, kdo zná místní reálie a zažil buď přímo rok 1968 nebo následující normalizaci. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Dokument nám všetkým pripomenie, že to už je 40 rokov, čo sme boli znovu "oslobodení" ruskými vojskami. Ako sa u nás cítili a správali si môže pozrieť každý sám. Autentické zábery Vám pekne doplnia výpovede očitých svedkov, častokrát ranených. Pozrieť si takýto dokument a pripomenúť si časy (ne)dávno minulé nikdy neni na škodu. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

V letech 1968 a 1969 patřil Liberec k městům nejvíce vzdoroujícím, ale i nejvíce postiženým. Normalizace, spojená s nedobrovolným odchodem většiny regionálních představitelů města, okresu a v té době také stále tak trochu kraje z veřejného života, se výrazně a velmi negativně spolupodepsala na degenerativní provincionalizaci města během normalizace zejména přelomu první a druhé poloviny sedmdesátých let (za symbolický projev této bezútěšnosti lze označit např. přechod divadla YPSILON do Prahy v r. 1976) minulého století, tu v některých momentech stále přežívá. Srpnové události zde probíhaly ve zvláště vyhrocené atmosféře, kterou poznamenal i poměrně vysoký počet obětí, vesměs lidí mladého a středního věku. Filmový dokument, opatřený lakonickým názvem LIBERECKÁ SVĚDECTVÍ, až protokolárně tyto věci a fakta zaznamenává. I po letech z nich běhá mráz po zádech. Zejména ten, který podle výstižných Mlynářových slov k nám přišel z Kremlu. Bezmoc, ale i naděje a touha oněch dní jsou v nich zachyceny s odzbrojující upřímností, která k nám doléhá i přes propast let, jež od té doby uplynula. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama