Reklama

Reklama

Balada capartova

všechny plakáty
Československo, 1968, 14 min

Obsahy(1)

Unikátní dokument Milana Kazdy o okupaci Plzně ruskými vojsky v roce 1968, za který byl autor v době normalizace diskriminován a vězněn.

Dne 21. srpna 1968 v dopoledních hodinách zahájil režisér Milan Kazda se svými spolupracovníky na vlastní riziko natáčení filmového dokumentu o sovětské vojenské okupaci Plzně. Podstoupené riziko nebylo malé. Atmosféra plná emocí, tanky v ulicích, zachmuřené pohledy okupantských vojáků. To vše jen podtrhuje dramatičnost událostí, jež film zachytil. Natáčení vyvrcholilo u plzeňského rozhlasu, který posléze jako jediný v republice vysílal i v dalších dnech zprávy o tom, co se děje, a jehož vstupní brána byla během vysílání chráněna těly občanů města. Zpracování filmu se však poněkud protáhlo. Film byl nakonec poprvé (a také naposledy) veřejně uveden na festivalu amatérských filmů v březnu 1969 v Přerově. Je postaven na protikladu střídajících se záběrů nic netušících dětí v mateřské škola a ruských vojáků v ulicích města. Skrytá alegorie, která však byla naprosto zřejmá (záběr dětí, myjících si ruce, je více než výmluvný), byla bezpochyby i jedním z důvodů vedoucích k tomu, že Milan Kazda byl postaven před soud a odsouzen k osmi měsícům podmíněně na dva roky a film byl určen ke zničení. Hned po listopadu 1989 bylo zahájeno usilovné pátrání a záhy byl film objeven v archivu ministerstva vnitra. Přes neodborné zacházení naštěstí utrpěla pouze zvuková kvalita. V roce 1993, tedy poprvé po 25 letech, měli tento snímek možnost vidět i televizní diváci na obrazovce České televize. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Skip 

všechny recenze uživatele

Zkombinování záběrů z plzeňských ulic, kam vjeli sovětské tanky, a hrajících si, zpívajících, kakajících děcek v mateřské školce mělo možná nějaký snad umělecký záměr, ale ten mi spolehlivě unikl. A tak zajímavé scény okupace byly dost rušeny těmi druhými z mateřské školky. ()

Přemek 

všechny recenze uživatele

Výjimečné a vzácné záběry okupace v Plzni jsou kombinovány se záběry z mateřské školky. Bohužel, tato kombinace nemá přesah a víceméně ubližuje dokumentu o Srpnu 68 v Plzni. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Cca desátá minuta: "PIETA - Vaší krev Pražská dlažba sákla a před tou krví Národ přísahá: Ve jménu Vašem Ortel vrahům přečtem Český lev je hrdým štítem obrněn. Vás zrada bratra zarazila na Vaší poutí životem. Před Vaší krví přísaháme Svobodná bude tato zem!" ()

Reklama

Reklama