Reklama

Reklama

Z deníku Sherlocka Holmese


Záhada Boscombského údolí (E04)

(epizoda)
  • Velká Británie The Boscombe Valley Mystery (více)

Obsahy(1)

Watsonovu poklidnou dovolenou znenadání narušuje Holmes s novým případem. Obrátila se na něj Alice Turnerová o pomoc s vyšetřením vraždy australského farmáře Williama McCarthyho, který byl nalezen mrtev na břehu Boscombské bažiny ihned poté, co se pohádal se svým synem Jamesem. Syna krátce nato policie zatkla a proběhl proces, kde byl odsouzen. Jamesovu obhajobu soud nevzal v potaz, protože odmítl vypovídat, co bylo předmětem jejich sporu. Alice ale stále věří v Jamesovu nevinu a jedinou šancí, jak zachránit muže, kterého miluje, je právě Sherlock Holmes… (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

rozum i cit 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vše podstatné už zde bylo řečeno ostatními recenzenty, ať již jde o výměnu Lestrada (která mi ovšem vůbec nevadila) či otázku šlépějí. Mne osobně zarazil spíše kámen beze stop krve, nicméně poslední dvě věci padají pouze na hlavu sir Arthura, nikoli tvůrců seriálu, kteří opět postupovali se značnou pečlivostí a poctivostí vůči literární předloze. Jen by mne zajímalo, jaké přesvědčivé argumenty kromě zmíněných šlépějí a cigaretového popela uvedl Holmes u soudu, aby to stačilo na propuštění obžalovaného, ale v tomto směru mlčí i sama povídka. Důkazy v podobě kabátu a australského zvolání by však působily podle mě rušivě a jejich vyloučení bylo na místě. Úvod s Watsonem na rybách, který vzešel z pera scénáristy, je přitom příjemnou změnou a netradičním začátkem dílu. Na výsost krásné prostředí počínaje lesní scenérií, přes statek s drůbeží po nádherný hotel Boscombe Arms, kde by jistě řada lidí včetně mě také ráda trávila dovolenou, ve spojení s dobrým výběrem vedlejších postav, jejich přesvědčivými výkony a Holmesem tentokrát lehce dojatým nevinností a upřímností klientky pak činí z tohoto dílu jeden z nejpříjemnějších a nejpohodovějších dílů celého seriálu, a nelze tak než jej ohodnotit plným počtem hvězd. A propos, jsem jediná, kdo by si rád přečetl Holmesovo pojednání o 140 druzích cigaret a cigaretového popela? ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pre mňa zatiaľ najlepší diel danej sezóny. Upútalo ma už prostredie, anglický vidiek je klasika, ale tentokrát sa pohybujeme aj v jeho lesoch, čo bolo pri sledovaní veľmi príjemné. Skvele vymyslenému prípadu odpustím aj Sherlockove vyšetrovanie a analýzu na mieste činu, ktoré prebehli pár dní po zločine a je asi málo pravdepodobné, že všetky stopy zostali na mieste. Vyústenie a záver sú vymyslené dokonale a fungujú aj emócie. No a máme tu mladého Jamesa Purefoya. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další vynikající epizoda, která tentokrát vznikla podle jedné z nejlepších povídek, které jsem měl možnost přečíst. Je tu sice pár změn, ale mě to nijak extra nevadilo a výborně jsem se bavil. Chybí tu například paní Watsonová a je tu i pár jiných změn. Ale úvodní scéna na rybách je skvělou náhradou. Adaptace se tentokrát povídce velmi vyrovná. A Brett samozřejmě opět exceloval, takže spokojenost na mé straně. 100%. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Inspektor vypadá sice jako Trachta, ale takové diletanství by nepředvedl ani Hlaváček, přehlédout stopy třetí osoby ... tsss. Takže je to celé dost předvídatelné a čeká se jen na motiv (a je to opět historka z kolonií). Čtvrtou hvězdičku jen za tu adaptaci přepadení vyprávěné skvělým Vaughanem. A taky za Brettovo zvolání, bažant! ()

Mapl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další naprostý skvost. Zdánlivě jasný případ, který ale určitě tak lehký nebude. Např. scéna s Brettem odhazujícím noviny kolem sebe v hotelové kavárně nebo jeho grimasy a posunky jsou zde přivedeny k dokonalosti. Koncert os začátku do konce. Jen se díváte a užíváte si tohle hraní. Žádná hluchá místa... 100 % ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama