Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladá generace není příliš pokojena s morálkou svých rodičů. V příběhu situovaném na moravskou vesnici se totiž jinak spokojení družstevníci oddávají krádežím ze společného majetku, aniž by na takovém počínání viděli něco špatného. Poté, co je pranýřují jejich vlastní děti, se nejprve naštvou, ale pak se přece jen zastydí. Vznikla pozdní agitační komedie, která již neřeší vstup rolníků do zemědělského družstva, nýbrž mravy zde panující. Ideově vyspělá mládež vystupuje jako záruka šťastné budoucnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Připiš si pytel a nedělej z teho problém!" Dedinský zväzáci pociťujú nespokojnosť ohľadom nedostavaného kultúrneho stánku a z toho, že sa o kúpalisko musia deliť s vodnou hydinou. Rozhodnú sa teda natruc založiť brigádu Pavlika Morozova a získať bobríka bonzáctva. Zapisujú kto si čo prisvojil z miestneho JRD pre vlastnú potrebu a chystajú sa to s veľkou slávou zverejniť na sobotnej schôdzi. Robia to dosť amatérsky, takže rodičovstvo sa to samozrejme domákne a hrozí odvetou, nakoniec ale príde ku generačnému  zmiereniu za tónov piesne Suchého a Šlitra. "Když ty to bereš politicky. Já vím, ty jsi komunista, ty to musíš brát politicky, ale vem to lidsky!" Celkom vtipná dobová agitka, miernejšia než tie o dekádu staršie, plná vynikajúcich hercov, pokúšajúcich sa o nešpecifikované nárečie a nechýba ani zopár solídnych hlášok. "Když vidíte, že je někdo v takové náladě jako já a neprodáte mu rum, tak je to zločin!" ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Přechod od krátkozrakého budovatelského optimismu padesátých let k reformnímu pohledu let šedesátých je rámován celou galerií mladých talentovaných herců narozených vesměs na konci let třicátých. Je tu galerie hereckých talentů a osobností v naprosto nezvyklých rolích a také záchvěvy - opravdu jen záchvěvy - let šedesátých. "Tání" výraz té doby film zachycuje vlastně přesně nehledě na určitou topornost jeho scénáristického ztvárnění. ()

Reklama

GIK 

všechny recenze uživatele

Začíná to hezky. Příběh z vesnice. Romance mezi mladým Kostkou a supermladou Čočkovou. Vtipný Hrušínský. Pak se to zvrtne do šílené tragikomedie, která se ale dá přežít. Člověk to musí brát jako totálně nereálnou pitomost. Mladí soudruhují statečně. Nejaktivnějším mladým komunistou je kupodivu perzekuovaný Pucholt. Naivita by se dala snad i krájet. Ale všichni mluví pěkným nářečím. Pěkná píseň od Suchý-Šlitr. Hláška filmu od Hrušínského: „Vy komunisti se uschůzujete!“ Filmaři pouští pravdu: „Kdybysme šli kolem dokola celé Země, tak bysme měli nebe pořád nad sebou. Nebe je pořád nahoře.“ Symbolika: 23:29 – 2 x svatozář (svatozář = pohanské uctívání Slunce); Pešek: „K.P.“, pak znova. Proč největší komunista a předseda družstva bere Boží jméno nadarmo? ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Fakani na vesnici řeší, jak žít bez kulturního vyžití, aby následně vymysleli, že by mohli začít práskat na svoje rodiče i známý, kteří se drží hesla, že "v socialistickym sektoru si každej veme co potřebuje, i kdyby to byl třeba jen kancelářskej papír". Děs běs. Divně se tu mluví, což má být asi nějaký nářečí, ale hercům to nejde z huby a poslouchat se to taky nedá. Dokoukáno jen díky (nepochopitelné) účasti R. Hrušínského, protože ten kudy chodí, tudy hlásí..."Děcka jsou nejlepší, když je má člověk aspoň padesát kilometrů daleko!" ()

baroko 

všechny recenze uživatele

Děti chtějí udat své rodiče a tak skoncovat s minulostí. Snímek jednoznačně patří ještě k letům padesátým, nic nového, staré schéma - všichni na vsi kradou ze společného, jen dobrácký, mírný a lidský komunista nikoli. Posun je snad v tom, že zde přece již mizí ta třídní nenávist a bojovnost a všichni jsou vlastně jen nějak popleteni minulým kapitalismem a na konci pak polepšeni, byť pochopitelně po soudružsku. Zdá se neuvěřitelné, že již za pět let vzniká Bílá paní, dle mého soudu zřejmě nejlepší soudobá parodie komunismu, co kdy byla natočena. ()

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama