Reklama

Reklama

Bláznivá střela - Amerika v ohrožení

  • USA An American Carol (více)
Trailer
USA, 2008, 83 min

Bláznivá střela – Amerika v ohrožení je komickým převyprávěním klasické pohádky Vánoční koleda, ovšem s tím rozdílem, že namísto Ebenezera Vydřigroše se v hlavní roli objeví cynický anti-americký filmař Michael Malone. Ten se vydá na křížovou výpravu s cílem zrušit Den Nezávislosti, přičemž jeho zbraní je jeho nejnovější filmové dílo nazvané Chcípněte, vy americká prasata. V onen svátek, 4. července, ho však navštíví tři duchové, kteří se mu namísto Vánoc snaží ukázat význam Dne Nezávislosti.
Režisér této taškařice, David Zucker, je známý jako mistr filmových parodií (Bláznivá střela, Scary movie, Připoutejte se, prosím). Ve filmu si zahráli Kevin Farley, Kelsey Grammer, Jon Voight, Leslie Nielsen, Bill O’ Reilly, Dennis Hopper a James Woods. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (131)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu byl sympatický Leslie Nielsen a fakt, že se jedná o parodii a neobjevila se tam prakticky žádná prasárna, jak je u takových filmů za poslední dobu zvykem. David Zucker byl skvělý režisér a rukopis klasické parodie je v tomhle případě znát, ale už to není takové svižné, jako to bejvalo dřív. Je tam pár chvil, u kterých jsem se upřímně zasmál, nebudu říkat že ne. Ale celé je to takové naprosto brutálně šílené a jen prase by se v tom orientovalo. ()

Infalín 

všechny recenze uživatele

Tohle není komedie ale agitka propagující správné americké vlastenectví, a to formou, která správné americké vlastenectví nejen neposílí, ale i zesměšní. Tenhle film zřejmě vznikl na objednávku nějakého vlastence, který je už po smrti, protože jinak by si to s jeho autory dávno vyřídil. Za zneužití názvu Bláznivá střela by měly taky padat tresty. Zasmál jsem se akorát párkrát na začátku, pak už mi stačil jenom nevěřící údiv. ()

Reklama

jefff 

všechny recenze uživatele

Velký potenciá vniveč. Zucker je (byl) dobrý režisér a je třeba si vážit i toho, že film absentuje jakékoliv nechuťárny, tolik obvyklé pro parodie. Bláznivá střela (proč?) má být moralizační parodií. Je, jenže tak nudně a nazajímavě natočenou, že to ani není možné. Velká škoda, připadá mi jakoby Zucker už v průběhu nevěděl jak s tématem naložit a přestalo ho to samotného bavit. Obvyklé vtipy "praštil se, spadnul, leknul" jsou dementní, ale dají se přežít, samotný děj nikoliv. Abych jen nekritizoval, vtipných scén se tu pár nejde. Zejména s Adolfem Hitlerem, Arabskou filmařskou dvojicí a sympatickým Leslie Nilsenem, pro kterého to byl jeden z posledních filmů vůbec. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Začněme tím, že doporučíme vedoucímu české distribuce Bontonfilmu, aby okamžitě propustil odpovědnou osobu, která zabila veškerý potenciál filmu tím, že do názvu nastrčila označení Bláznivá střela, kterou není ani náhodou. Pokud chtěl distributor film nasměrovat ke svému divákovi, měl iniciativně do názvu propašovat Moorea, kolem kterého se film točí a kterého film paroduje. Michael Moore - Big Fat Improtant Movie, a nebudou do kina chodit lidi, kteří čekají Franka Drebina, likvidujícího bombu s velkým displejem. Tenhle film je totiž primárně politickou satirou (ne jen demagogickou agitkou, milí znechucení antiameričané, ty vytváří právě zesměšnovaný Moore),a to velmi nezvyklou. Nečekal bych, že uvidím hollywoodský film,který se trefuje do, cituji jednoho místního přispěvatele "uvědomělých lidí", takovou nekorektní podívanou bych spíš předpokádal u malé nezávislé distribuce. Pohled na svět také určuje přijetí tohoto filmu. Vidím zde názorový proud, který soudí, že parodování protiamerických nálad nemůže být z principu vtipné, že, to je holt vážná věc, parodovat se má hlavně tupost prezidenta Bushe a hloupost Američanů - zasmějte se s Boratem, chytří Evropané! Netvrdím, že film je velká legrace od začátku do konce, některé části jsou dokonce trapné, včetně konce, přesto se v něm dají najít vydařené okamžiky ("Je čím dál těžší najít sebevražedné atentátníky. Všichni dobří jsou mrtví."). Závěrem: Tenhle film by měl spíš běžet pod jiným názvem na ČT2 a zasmáli by se u něho lidé, kteří se po shlédnutí Sicka, Bowling for Columbie nebo Fahrenheita 9/11 rozpačitě drbou na hlavě, že té demagogie je v oněch dokumentech přespříliš. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Úroveň vtipů je bohužel nevyvážená, ale to je to jediné špatné (teda, ještě ten dementní českej název), co se o téhle šílenosti dá říct. Jinak je to úžasně bláznivá parodická směs skečů, co si dělá prdel z levičáků, pacifistů a Ameriky samotné (a to dost kriticky, ale to většině zdejších hodnotitelů zjevně uteklo). To máte tak, posmívat se v dnešním světě levičákům, to je jako kopat do postiženýho dítěte: víte, že se to nemá, ale je to děsná sranda. A tenhle film na to pravidlo kašle a pere to do nich zhusta - a to mě zatraceně těší. Klidně se mohlo přitvrdit. Není to v módě, přijít a tvrdit, že na USA je i něco dobrýho - a právě tomu (a naprostému nepochopení tématu) přičítám zdejší hodnocení. Oblíbené scény: "Co je demostrace?" "V tomhle případě to, že studenti ukazují, kolik toho nevědí, tím, že to opakují nahlas." a geniální video s radikálními křesťany. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Film se natáčel v Los Angeles v Kalifornii. (rafix)

Reklama

Reklama