Reklama

Reklama

Krátký život druhé republiky

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Období šesti měsíců - od září 1938, kdy československá vláda přijala mnichovský diktát, až do okupace naší země v březnu 1939, patří k podivuhodným kapitolám našich dějin. Po podpisu Mnichovské dohody zavládla v Československu atmosféra rozčarování a zoufalství. Po týdnech nejistoty a váhání se však na politické scéně začínají aktivizovat síly s ostře pravicovým zaměřením, otevřeně loajální fašistickému Německu. Nástup nedemokratických tendencí, byť za účelem zachování samostatnosti státu, má za následek okleštění pluralitního politického systému a projevuje se ve všech oblastech života společnosti. Vzniká tzv. II. republika v čele s předsedou vlády Rudolfem Beranem a prezidentem Háchou. Toto krátké období, rozporné a skličující, připomíná v archivních dokumentech a vzpomínkách pamětníků náš dokumentární pořad. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Aky 

všechny recenze uživatele

Mně se to moc líbilo. O druhé republice toho vím(e) velice málo. Dějepisy se omezují na Háchu a Beneše, ale jaká byla nálada, jak se chovali nejen ostatní politici, ale i třeba spisovatelé, muzikanti, jak rychle obecná morálka přešla od vzdoru k patolízalství, to se dovíte zde. Mám za záslužné, když se takto prosvětlují špatně osvětlené kouty historie. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Užitečný dokument o části dějin dnešní České republiky. Líbí se mi podobné dokumenty, které divákovi přibližují fakta o zemi, ve které žije, a to srozumitelně, podnětně, a pak už záleží na každém, zda je jeho zájem o historii hlubší a hledá si informace dál. Tyhle filmy jsou vhodnou pobídkou v zájmu o podstatné věci člověka, na rozdíl od většiny hovadin, které se v televizi objevují, ale diváci je mají radši, než zájem o své předchůdce, o vývoj v zemi, a automaticky berou současnost jako by spadla z měsíce.***(21.10.2010) ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o krátkém, ale smutném období 2. republiky. Dokument je koncipován především jako zpověď pamětníků (v té době většinou studentů) vzpomínajících na fungování tehdejšího života a podávajících obraz o pokřivení charakteru nemalé části československé/české/slovenské společnosti. ()

Reklama

Reklama