Reklama

Reklama

Cinka Panna

Trailer

Obsahy(1)

Najslávnejšia cigánska primáška Cinka Panna žila a tvorila v 18. storočí na pomedzí dvoch svetov: šľachty, ktorej hrávala a cigánskej komunity, v ktorej prežila svoj súkromný život. V spoločenstve, ktoré má svoje vlastné pravidlá bytia. V duchu tradície bola predaná do manželstva. Túžbou mladej ženy je uspieť v tradične mužskej profesii. Stať sa prvou primáškou. Cieľ si však vyžaduje obete. Historický, výpravný, príbeh zachytáva všeobecne platnú tému: boj o uznanie a miesto vo svete. Pripomína, že doba a kostýmy sa menia, ale ľudské problémy ostávajú... A práve tie robia príbeh filmu nadčasovým. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (69)

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Slovenský génius pár opravdu blbých filmů Rapoš po dlouhé odmlce vyprodukoval další špatný film, čemuž jsem nemohl odolat, vidouc černé hodnocení. Jenže průser - Cinka Panna není výběrem lokace zvrácená, špatně-vykradenými-klišé-přecpaná jako Fontána 3 nebo svou špatností a zoufalými ambicemi zábavná jako Fontána 2. Režisér dostal dost peněz na naprosto nezajímavé historické téma "žena se musí převléct za chlapa, aby mohla hrát na housle a odhodlat se vyspat se s nějakým chlapem" - příběh tří vět, pekelně nudný a utahaný a doráží ho fetiš Rapoše na hudební vystoupení - věřím, že po shlédnutí filmu budou někteří diváci nenávidět folklór. Opravdu nevím, který naivní producent si myslel, že na takové látce nahrabe peníze. Jo, kamera a výprava je standartní, herci vám budou fuk s vyjímkou Dejdara, který už by snad neměl lézt vůbec do filmu. Tzv. rapošovsky trapné směšné momenty jsou ve filmu zřejmě jen dva - soulož v rodinném domě cikánské rodiny, od stopáže 00:45:28 a pochopitelně moment, kdy se hlavní hrdinka konečně rozhodne si to rozdat, cca v 01:48:00... aby Rapoš trumfl svou předchozí "fantastickou" postelovou scénu, oba interprety svleče, hrdinku nechá rajtovat a sténat na počítačově renderovaném ohnivém pozadí. To jsem se opravdu srdečně zasmál. A nesmím zapomenout na závěrečný, slovensky nazpívaný hit od Karla Gotta, taky dobrej fór. Doufám, že až zase Rapoš sežene peníze na film, napíše mizerný-ale-tím-pádem-legrační scénář ala Zuzana 4 a nebude nás, fanoušky braku, nudit tímhle. ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

"Gadžom sa nehovorí pravda", jedna z mála vět filmu která měla hlavu i patu. Jinak blbost na blbost. Nemohu si pomoci, ale zdálo se mi, že mrtvá dívka si klidně dýchá, hra na housle se mi jevila podivná, rychlé trylky a smyčec skoro v klidu?? Ale jsem hudební antitalent, možná to tak je. Jeden z Romů, mimochodem všichni hovoří slovensky, romsky jen sem tam, pravidelně navštěvuje kino, neb věta na válku jsou třeba peníze, peníze a peníze už v jednom filmu zazněla i když nářečím. Stále jsem marně čekal na zápletku, příběh, nebo na něco. Vydržel jsem to 45 minut a pak film nechal prostě jet a dělal si svou práci. Udělal jsem dobře, protože jen hudba v pozadí stála za poslech, jinak nic. ()

Reklama

Paladin25 

všechny recenze uživatele

Dlho som rozmýšľal aké hodnotenie dať tomuto filmu. Váhal som medzi štyrmi a piatimi hviezdičkami, ale negatívne hodnotenia ľudí ma presvedčili aby som dal päť. Pristupoval som k tomuto filmu dosť skepticky, keďže som si už vopred pozrel hodnotenia a komentáre. Vlastne by sa dalo povedať, že som si ho pozrel len vďaka mojej priateľke. A neľutujem. Nakoniec to dopadlo tak, že priateľka zaspala (aby som si ju však zastal bola skutočne unavená a ten film si určite rada znovu pozrie) a ja som to pozeral do jednej ráno. Prečo? Lebo to bol pre mňa veľmi príjemný zážitok. Skutočne. Bol to veľmi zaujímavý pohľad na cigánsku kultúru o ktorej toho zasa tak veľa neviem. V podaní podľa mňa skvelých slovenských, českých, maďarských proste nám kultúrne blízkych hercov. Film rozprával príbeh, ktorý ma zaujal. Bol o snoch ale vkrádala sa do toho aj romantika a humor. Nezabudnuteľné sú pre mňa gagy s Jánošíkom v krčme. Dokonca ma v niektorých momentoch aj príjemne prekvapil, čo som nečakal lebo z amerických filmov nie som už na prekvapenia moc zvyknutý. A preto môžem s pokojným srdcom dať hviezdičku za skvelé herecké výkony (páčili sa mi hlavne Anna Gurji, Martin Dejdar, Marián Slovák), hviezdičku za solídni príbeh, ktorý väčšinou držal pokope, hviezdičku zato že som si zasa raz mohol pozrieť skoro slovenský film, ktorý nestojí toľko čo americké a predsa je dobrý, hviezdičku za príjemnú hudbu a zobrazenie cigánskej kultúry nie len v negatívnom svetle a poslednú hviezdičku dávam za réžiu Dušana Rapoša, ktorý sa do filmu snažil prepašovať symboly a vízie. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Za ty dvě hodiny se vlastně nic nestalo. A jestli stalo, tak to bylo podáno tak, že mi to bylo naprosto fuk. Ta Gruzínka v hlavní roli vypadala k nakousnutí, ale sekvence, ve které přestala platit druhá polovina názvu, je tak neuvěřitelně kýčovitá, že jsem se jí prostě musel smát. Horší už snad byly jen ty neustále se opakující cválající koně (na chvíli doplnění i párem čápů). Zlatý Zdeněk Troška! Jedna hvězdička prostě proto, že jsem viděl ještě horší filmy. :( ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Slovenský historický film legendy Dušana Rapoše o cikánské houslistce 18. století - námět zajímavý, vizuál veselý barevný, bohatě kostýmové, dobré obsazení ( zase Dejdar v nějakém slovenském projektu ) včetně sympatické krásné Anny, kterou režisér i svlékl, ale podtrženo sečteno dvě hvězdy max. Je to nažehlené jak telenovela, dějově naprosto nezáživné, až jsem si na konci položil otázku o čem to vlastně bylo? ()

Galerie (7)

Zajímavosti (5)

  • Na filme produkčne spolupracovala česká a slovenská televízia i maďarská spoločnosť Focusfilm Kft. (Raccoon.city)
  • V poslednej scéne sú po stenách obvešané elektrické lustre. (EvrinTess)
  • v záverečnej scéne, ako ide Cinka do sály v zámku (nakrúcané v Kroměříži) prechádza okolo portrétov Františka Jozefa a jeho manželky Alžbety (Sissi). Avšak oni žili až o viac ako storočie neskôr, ako je datovaný dej filmu. (01Zuzana10)

Reklama

Reklama