Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladá rodina s dvěma dětmi obývá miniaturní jednopokojový byt na sídlišti, bez naděje na cokoliv lepšího. Do velkého vedlejšího bytu se přistěhuje nový nájemník, který vypadá velmi distingovaně, tajemně a intelektuálsky (Milan Lasica). Po večerech navíc velmi volnomyšlenkářsky. Nešťastní Syslovi, kteří nemohou najít ani chvíli, ani prostor pro své soukromí, jen bezmocně naslouchají zvukům odvedle. Jednoho dne však otec (Marián Zednikovič) nešťastnou náhodou udělá do zdi díru, díky níž může procházet do sousedova bytu. On a postupně i celá rodina začnou objevovat nový svět – zdánlivě svět všeho, na co se Syslovi neodvážili pomyslet ani v nejsmělejších snech. Z prolínání obou prostorů i napětí z odhalení, mizení lidí v jednopokojovém bytě atd. vznikají komické situace vycházející z postřehů z nejvšednějšího rodinného života. Pod kůži se však zadírá i úvaha o lidské svobodě a prostých lidských touhách. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Čo dobrá, vynikajúca komédia s mnohými nezabudnuteľnými momentami a hláškami. Fantastické trio Zednikovič, Bydžovská a Lasica v kolotoči vtipných šľahov od chorého hada, kačičky vo vani, cez rómske péro uprostred sídliska až po sitárovú hudbu a melanchóliu každodenného života. Bodaj by ju niekedy zopakovali v televízii, hneď si ju nahrám - v časoch keď bola v TV doma, sme ešte nevedeli, že neskôr bude táto perla slovenskej kinematografie taká vzácna. ()

Něrpa 

všechny recenze uživatele

No to byla ale bžunda. Jako námět na bakalářskou povídku, která má tak 15 minut by to ušlo. Ale vyblít celý film? Když si tak zapátrám v hlavě, tak asi neznám dobrou slovenskou komedii. Líbila se mi jedna s Lasicou a Satinským, která byla ale dětská. No, ještě mi zbývá vyzkoušet Raz, dva, tri a jestli ani to nepomůže, tak to vyzkouším sledovat po flašce borovičky. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Vždy bola sila či už v slovenskej alebo v českej produkcii z jednoduchého, príjemného nápadu a námetu stvoriť takúto podarenú zábavičku a teda kvalitný film. Kde sú tie časy. Priam dokonalí slovenskí herci ešte súčasnej generácie, nadľahčené hlášky z každodenného života, nenanútené výrazy robia pre mňa z filmu spomienkovú záležitosť. 80%. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Utíkejme, už jde! není zase tak dobrá komedie. Ale je to především o splněných snech takových, které se nám pravděpodobně nikdy nesplní. Milan Lasica má totiž všechno, co Marián Zednikovič chce. Velký byt, cesty do exotického zahraničí, televize a krásné ženské. Je ironií osudu, že náhodou dostane možnost navštěvovat byt svého souseda. Akorát jsem nepochopil, že rodina si nedávala pozor a několikrát opakovaně se nechala zaskočit brzkým příchodem nájemníka. A pak se také říká, že kdo chce moc, nemá nic a tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. A ono se utrhlo. Většina ženských jde totiž za lepším. A za majetkem tím spíš. Zuzana Bydžovská pochopila, že její muž je nejprve neschopný a posléze naschvál neshání byt, takže to vyřeší po svém. Útěky do sousedova bytu jsou zároveň takovou alegorií na všechno, co jinak komunismus nenabízel. Soused disponuje lepšími potravinami, nábytkem a zařízením, hady nebo též pornem. Jinak musím přiznat, že Andreje Hryce jsem vůbec nepoznal. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Pokud je tento film tím nejlepším a nejhodnotnějším výtvorem Dušana Rapoše, je to velmi tristní i zarážející zjištění a skutečnost. A není to ani závratná zábava veselí a smíchu, i když je samotný film dělaný daleko lehčeji a hravěji oproti jiným režisérovým dílům. Základní zápletkou je občasná tíživá bytová situace mladých rodin. Řešení je elegantní a úsměvné. Prvotní nesmělost se proměňuje v pohodlí, využívání a zneužívání nově nabytých možností. Hlavní postavou je mladý muž a hlava čtyřčlenné rodiny Svätopluk Sysel (dobrý Marián Zednikovič), který poživačně, dětinsky a velkopansky využívá nově získané čtvereční metry ke svému soukromému životu a rozehrává velkolepou hru. Ovšem osud mu ve své škodolibosti vrací každou podpásovou ránu zpět. Hlavní ženskou postavou je jeho manželka Olga (sympatická Zuzana Bydžovská), která trpělivě, shovívavě i radostně využívá vše z nově nabytého území. Navíc je i netradičně odměněna za svou roli v příběhu. Třetím do party důležitých postav je osamělý kouzelník dr. Mahm (dobrý Milan Lasica) s rozsáhlým bytem a častou služební cestou. Pomalu se ztrácí v drobnostech zmatků, aby nakonec slavil svou sladkou rozkoš spravedlivé odplaty. Z dalších rolí: laskavý indický mág a Mahmův kamarád Hadži Rawall (zajímavý Andrej Hryc), ničím překvapený vyšetřovatel nahodilé manipulace z nedbalosti (příjemný Július Satinský), či energické, zvídavé i nadšené děti manželů Syslových Andrejka (Slávka Šebová) a Dodo (Tomáš Zednikovič). Žánr komedie funguje i v tomto případě, byť to není strhující podívaná. Herecké výkony jsou více než důstojné a z celku vychází i optimistická a rozverná nálada. A Dušanovi se alespoň něco obstojnějšího povedlo vyrobit a dodat do veřejné distribuce. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (29)

  • Milan Lasica stvárňuje vo filme kúzelníka Dr. Mahma, hoci pôvodne mal hrať úlohu inda Hadži R. Rawala (Andrej Hryc) ,ale na postavu sa osobne necítil vhodný, a tak prehovoril režiséra aby mu dal postavu Mahma. (Raccoon.city)
  • V jednej z dobových recenzií (Scéna, rok 1987) upozorňuje autor na slová „pokus o inteligentný humor“, ktorými režisér Rapoš charakterizoval svoj film. Režisér ďalej uviedol: „Nebol to film o bytových problémoch, ale o prekopaní sa do iného sveta – úniku zo sveta socializmu do kapitalizmu. Všetkým bolo jasné, o čo ide, ale film bol vymyslený veľmi rafinovane, a tak ho nemohli napadnúť. Navonok išlo totiž o ‚bytovú komédiu‘.“ (Raccoon.city)
  • Scenárista Jozef Slovák sa po pár rokoch od premiéry filmu presťahoval do jedného domu nevediac o tom, že jeho sused je Milan Lasica (Dr. Mahm), takže sa cítil vlastne ako hlavný hrdina jeho filmu. (Raccoon.city)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Semináru slovenského filmu, Nitra

Semináru slovenského filmu, Nitra

24.10.2009

5. - 8. 11. 2009 sa v Nitre (Aula UKF v Nitre) uskutoční II. ročník Semináru slovenského filmu. Seminár slovenského filmu bude tento rok pri príležitosti dvadsiateho výročia novembrovej revolúcie… (více)

Reklama

Reklama