Reklama

Reklama

Frederick Henry (Rock Hudson) je americký dobrovolník, který se účastní bojů v první světové válce na severu Itálie jako řidič sanitky. Jednoho dne se v místním lazaretu seznámí s britskou ošetřovatelkou Catherine Barkleyovou (Jennifer Jonesová) a vášnivě se do ní zamiluje. Frederick ale dostává rozkaz k přesunu do hor společně s italskou armádou, kde probíhá rakousko-německá ofenzíva. Den před svým odjezdem se ještě jednou rozhodne navštívit Catherine a vzplane mezi nimi milostné pouto, které mu o to víc znesnadní odchod na frontu. Během krutých bojů v zasněžených horách se Frederick nebojí nasazovat vlastní život pro záchranu ostatních vojáků, sám však utrpí vážné zranění… (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Je to tak někde mezi dvěma a třemi hvězdami. Ona sama knižní předloha je nesežvýkatelný kousek, který opravdu musíte chtít přečíst, protože zábavného ani čtivého na tom není vskutku nic. Proto jsem byl zvědavý, jak se s tím filmaři popasovali a musím uznat, že to byla pravděpodobně stejná nuda, jako kniha. Ony filmy v té době byly hodně ukecané, když to srovnáte třeba se Snídaní u Tiffanyho, ta je taky užvaněná a je to spíše nuda. Proto je třeba mít silné a zajímavé charaktery, brilantní dialogy, které samy zaujmou, ale to se tu moc neděje. Nejsilnější scéna z celého filmu tedy přichází až na konec a ta už to zkrátka nemůže zachránit. 50% ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo těžké zklamání. Netušil jsem do čeho jdu, ale díky jinému filmu podle Hemingwaye Komu zvoní hrana jsem čekal podobnou strhující klasiku. A místo toho jsem dostal já nevím... nějakou podivnou směsku. Mladý Američan přijíždí do Itálie, seznámí se s pohodovými kamarády a vše probíhá jako pohodový příběh, než se zamiluje do sestřičky. Po podivné komediální scéně, která jako by vypadla ze Žhavých výstřelů následuje melodramatické peklo s nehezkou ženou plné nekonečného ujišťování se jak se oba moc milují. Pak se film zázračně rozjede - bombardování a útěk z pekla, pochod smrti, zhroucení starého přítele, polní soud, dramatický útěk ze země to jsou scény ze čtyřhvězdičké klasiky. A pak se opět dostaví idylka ve Švýcarsku a nuda, nuda a nuda. Dva nijak zvlášť dobře hrající herci hrají postavy, jejichž láska mě prostě nezajímala. A nakonec SPOILER přijde brutální konec, kdy hrdinovi při porodu zemře dítě a pak i jeho milovaná. Takže sledujete 2,5 hodiny romantickou limonádu která skončí blbě. Vím že to takhle Hemingway asi napsal, ale nebavilo mě to, 2* jen za těch pár slušných scén. ()

Reklama

DrifterSoul 

všechny recenze uživatele

Natočeno před 60 (!) lety a výrazově (a samozřejmě technicky) odpovídá tedy dané době. Nicméně lidské drama (drsný průběh WWI v Dolomitech; útěk milenců před válečným běsněním do Švýcarska; tragický závěr jejich vztahu), opírající se navíc o reálné osudy E.H., autora knižní předlohy, jsou podány poměrně přesvědčivě. Snad bych vytkl pouze křečovitou snahu tvůrců o častá humorná odlehčení děje. Příběh sám o sobě je velmi dojemný. Zvlášť když má člověk osobní vztah k místům děje (stačí procestovat nádherné, strmé Dolomity, které jsou dodnes plné pečlivě udržovaných vojenských hřbitovů, bunkrů, památníků; nebo alespoň jednou vidět Lago Maggiore po kterém oba veslovali za svobodou do Švýcarska; nebo si uvědomit fakt, že mnoho našich předků bojovalo za nesmírných útrap na opačné Rakousko-Uherské straně). Samotnou knihu jsem kdysi dávno četl. Patří jednoznačně k vrcholům světové literatury... ()

J.F.B. 

všechny recenze uživatele

!Spoilery! Nakolik je tato adaptace věrná, posoudit bohužel nemohu, neboť jsem Hemingwayovu předlohu nečetl. Film má trochu zvláštní strukturu s žánrovými přechody, které jsou spíše na škodu. Takže tu máme úžasně monumentální přesun vojska do Alp, kde vidíme toho nekonečného hada mužstva a techniky vinoucího se po horské silnici někam k zasněženým vrcholkům, o nějakou chvíli později scénku jako z němé grotesky, která není samozřejmě špatná, ale do příběhu se nijak zvlášť nehodí, jelikož je následně vystřídána asi nejlepší scénou celého snímku – ústupem italské armády a civilistů. To je opravdu velmi dobře natočeno a jsou tam velmi dobře ukázány hrůzy války (snaha lidí přežít na úkor ostatních/klímající žena, která upustí nemluvně, jež je následně pravděpodobně rozšlapáno davem, kterážto skutečnost je ponechána naší představivosti). Totéž je příklad na to navazujícího vojenského soudu, kde v podstatě kohokoli podezřelého do minuty odsoudí a zastřelí. Milostná linka, která tvoří většinu děje má některé slušné momenty, ale i některé ne tak slavné, které i nudí. Z obsazení vyčnívá De Sica, ale i Hudson je dobrý. Rozporuplné pocity jsem měl občas z výkonu Jennifer Jones (i když to může být také způsobeno její postavou). Filmu by určitě prospělo, kdyby byl kratší. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Na môj vkus prílišná romanťárna, a to na úkor celkového príbehu. Rock Huson je fajn, Jennifer Jones tiež ujde, ale aby boli v jednom kuse na obraze a len sa rozplývali nad svojim vzťahom, mi príde celkom nudné. Pritom vojnové scény, aspoň tých pár čo sú, sú dobre spracované, rovnako aj morálka ľudí na fronte. Prekvapí nečakane silný tragický záver, ktorý ako keby ani nepatril do tohoto filmu. Z toho sa dá ľahko usúdiť, že bol natočený podľa knihy a typický hollywoodsky happyend sa tak nekoná. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (7)

  • Vittorio De Sica byl za roli Majora Alessandra Rinaldiho v roce 1958 nominován na Oscara jako herec ve vedlejší roli. (Karlos80)
  • Ernest Hemingway se zděsil, když se dozvěděl, že producent David O. Selznick obsadí do role 21leté Catherine svou 38letou manželku Jennifer Jones. (Fugas.cz)
  • Producent David O. Selznick a studio FOX platili Rocku Hudsonovi  (Frederick Henry) 17 000 dolaru za natáčecí týden. (Zdroj: IMDb.com). (Fugas.cz)

Související novinky

Gallery Spectrum – zábavná i poučná

Gallery Spectrum – zábavná i poučná

02.03.2016

Do prvního roku své činnosti vstoupila jedinečná galerie v centru Prahy. Ta své návštěvníky z domova i zahraničí láká na expozice, které nemají ve střední Evropě obdoby. Lepší místo si nemohla vybrat… (více)

Reklama

Reklama