Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Severní Afrika uprostřed 2. světové války. Major Donald Craig z britských pozemních sil je v roce 1942 zachráněn ze zajetí skupinou židovských bojovníků a dopraven na velitelství plukovníka Johna Harkera. Ten mu vysvětlí, že ho jako experta potřebuje pro misi, jejímž úkolem je přejít libyjskou poušť do Tobruku a zpomalit postup nacistů tím, že vyhodí do vzduchu Rommelovy zásoby paliva. K tomuto úkolu je vytvořena devadesátičlenná společná jednotka britských speciálních sil a německých židů. Mají v plánu proniknout do Tobruku jako německý konvoj s britskými zajatci. Skupině se během cesty podaří těsně uniknout několika střetům s nacisty i italskými jednotkami. Když se ale podaří utéct dvěma zajatým nacistickým vyzvědačům, uvědomí si Harker s Craigem, že mají mezi sebou zrádce. (TV Nova)

(více)

Recenze (33)

RHK 

všechny recenze uživatele

Bohužel jen průměrný válečný snímek z pouštní války za druhé světové. Britsko - židovské komando převlečené za Němce převážející britské zajatce jede zapálit v Tobruku zásobníky benzínu pro Rommelovy tanky. Sem tam akce, konec výborný, ale chybělo mi tam lepší prokreslení postav a trocha emocí do toho válčení. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=34ChizO_Ju0 ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Celkom solídny vojnový film so zaujímavou zápletkou. Tajná operácia Britov a nemeckých Židov, ktorá sa v závere zvrtáva na pompéznu vojnovú megaakciu, za ktorú by sa nemuseli hanbiť ani dnešné filmy. Fakt sa na ňu dobre pozeralo. Herecké obsadenie nie je taká sláva, asi preto to nevysoké tunajšie hodnotenie, ale na druhej strane ani neurazí. Chýba možno trochu väčší dôraz na drámu a vykreslenie charakterov, na druhej strane zaoberá sa hlavne vojnovou operáciou bez nejakých zbytočných dejových odbočiek, romantiky a podobne. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Bitva u Tobruku znamenala definitivní porážku nacistických vojsk v Africe. Náš příběh je o Britském majorovi, který spolu se spojeneckými Židy je vyslán na nebezpečnou misi, zničit v Tobruku německé zásoby paliva. Nechybí rozpálený pouštní písek, spoustu napětí a akčních scén, odvaha, odhalení zrádce, oddanost, nechuť bojovat, ale i odhodlání. A to bez jakékoli příchuti přeplácaného patriotismu, jak jsme zvyklí v některých Amerických válečných filmech posledních let. "Tobruk" není psychologický válečný snímek, ale vydařený akční dobrodružný film s výtečným Rockem Hudsonem v hlavní roli. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Ne nadarmo byl Tobruk rozhodující bitvou v Africe. Rommel už nikdy později nezískal takovou převahu, jako měl před Tobrukem. Dá se říct, že jestli si Hitler vylámal zuby na Stalingradu, Rommelovi je vylámali u Tobruku. Závěrečná čtyřicetiminutovka je absolutně úchvatná bojová scéna. Než se to ale ze začátku rozjede, tak to chvíli trvá, ale pak je to úplně nádhernej představitel rodiny válečných filmů. Rocka Hudsona jsem znal už dřív, ale nikdy jsem si nedokázal spojit jméno a tvář. Samozřejmě se Amíci nevyhnuli aji několika historickým blbostem, jako třeba: Všichni víme, co nacisté vyvádějí. Na jeden takovejhle motor je potřeba 200 židů. atd. Právě že nikdo netušil, co se s židy a poláky a cigány a vůbec všemi ostatními děje. To všechno objevili až po válce, a v poválečném období také vzniklo nové slovní spojení - válečné zločiny. Ještě jedna taková maličkost. To, že všichni vojáci, kteří budou lapeni s oblečenou uniformou nepřítele budou popraveni není žádná Hitlerova novinka. To už bylo i v R-U armádě, a popisuje to skvěle Hašek ve Švejkovi. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

O válce v Africe a Tobruku už jsem pár filmů viděl, ale tenhle měl zatím největší drajv. Skupina Britů spolu s německými Židy se vydává na pochod pouští k Tobruku, aby vyhodila palivové sklady do vzduchu a zastavila postup Rommelových jednotek. Jejich plán je hrát si na německou kolonu se zajatci a zkoordinovat útok s pomocí námořních a leteckých sil. Je tu velitel židovských jednotek, který myslí na budoucnost a Izraelský stát, britský velitel který Židům zrovna nevěří a také expert na poušť co se do hrdinství moc nehrne. Cestou se neustále něco děje - němečtí špioni, minové pole, agilní britský letec či "přátelské" jednotky Němců, Italů či Arabů. Navíc v jednotce je zrádce. Pravá zábava ale vypukne v Tobruku, kde přichází strhující akce plná tanků, děl, brutálních obětí a také finální ohnivé peklo. Zajímavé postavy, vynikající rozmanitá akce a důležitý cíl na konci. Suma sumárum solidní válečňák na 4*. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (2)

  • Místo dobové vojenské techniky je ve filmu použita až poválečná. Objevují se tak například tanky M 48. (dydy79)

Související novinky

Jaká to rozkošná válka

Jaká to rozkošná válka

30.04.2006

Režisér a producent Václav Marhoul, jenž se svým scénářem filmu Tobruk inspirovaným knihou Stephena Cranea Rudý odznak odvahy uspěl v českém kole americké soutěže Hartley-Merrill Prize pro tvůrce z… (více)

Reklama

Reklama