Reklama

Reklama

Deník hloubkového letce

  • Česko Kronika bombardéra (více)

Obsahy(1)

Jeden z nejvydařenějších filmů o válečných pilotech druhé světové války vyniká moderním režijním pojetím a inteligentním scénářem, který ho řadí po bok slavných sovětských děl, jako jsou Zpívající eskadra nebo Jdou, vojáci, jdou.

Rok 1944. Mladíci, bývalí studenti i čerství vysokoškoláci se v průběhu druhé světové války musí proměnit ve "vzdušné dělníky války". Kronika sovětských pilotů bombardérů je psána již pátým rokem a na všech zúčastněných je patrná únava i vyčerpání. Na posádku kapitána Archipceva však nyní čeká neodkladný úkol - letka musí pod ochranou stíhaček zorganizovat průzkum, jehož cílem má být odhalení záložního letiště nacistů. Teprve potom může sovětská armáda zasadit svému nepříteli drtivý úder. Dokáže posádka, složená z inteligentních chlapců, snažících se odlehčovat hrůzy války osvobozujícím humorem, splnit svou poslední misi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Zatímco obal filmu lákavě hlásí, že "válka ve vzduchu vrcholí", ve filmu samotném z ní uvidíte pouhých pár minut. Většina děje se odehrává na zemi, ale i přesto s vámi tento "konverzační válečný film" poměrně rychle doklusá až do osudového finále. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Několik celkem klidných dnů na frontovém letišti r. 1944 s téměř výhradně pozemními ukázkami Pe-2 a sympatický pucholtovský hrdina Žeňa. Nálet porusku. Film, který dějově ani dramaticky mnoho nenabízí a přes příjemné vyznění za Nebeskými jezdci ve všech ohledech výrazně pokulhává. ()

Reklama

antragus 

všechny recenze uživatele

Odsejpá to slušně, je tam sice víc keců, než akce, ale lidsky příjemných. Co bychom my dnešní rozmlsané děti chtěly, že... Nedá se říct, že bych se u toho nudil a závěrečná smrtící scéna to celkem příjemně oživila. A co se týče hydraulické směsi s malinovým sirupem - no jenom by mě zajímalo jestli se to dá reálně vychlastat. Po mraženém vínu z Black Books další věc, kterou musím na letních pařbách vyzkoušet :-D. Takže kdybych se od léta neozýval, nějak pietně mi zakonzervujte profil...:-) ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Válečná všednodennost - stejně příznačná jak pro pozemní, tak pro námořní a leteckou válku - zákeřná ve své šedi a nevypočitatelná okamžiky a chvílemi válečného vytržení - je známa do jisté míry i těm, kdo v kasárnách strávili významnou část svého života. Během války se opravdu žilo na plno a nikomu nebylo v tomto ohledu nic cizí (jak vím z řady rozhovorů s bývalými vojáky druhé světové války a zčásti i z legií). Výstižný název filmu (KRONIKA BOMBARDÉRU LETÍCÍHO STŘEMHLAV) ilustruje z jiného - nanejvýš objevného - úhlu tragédii generace, která strávila své mládí nedobrovolně na frontách druhé světové války. Oč méně výbuchů a "akčních momentů", o to více skutečných válečných dnů. Všedních ve sé vnějškovosti, zákeřných a smrtících v okamžicích, kdy válečné dění vyhřezne do skutečnosti. Režijně i herecky jde o vyvážené - dobově objevné - dílo končícího chruščovovského tání. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Tento film je věnován odvážným Sovětským letcům, bojujících na frontách velké vlastenecké války za svobodu a nezávislost své vlasti. Na začátku filmu jsem uviděl vojáky, jak hrají stolní hokej ve dřevěném provedení. Tak mně tak napadlo, jak je tato hra asi stará. Nemyslím lední hokej jako takový, ale tu stolní hru. http://www.sportovni.net/stolhok/historie/ Samozřejmě, že byly v záběru u Šachy. Ale k filmu - CITÁT - Který idiot vám řekl, že v těch lahvích je vodka ? Sakra, ale že toho ti Rusové vychlastají. Vodka není, tak smíchají hydraulický olej z malinovým sirupem a...a vychlastaj to....to jsou Sovětští letci v boji za nezávislost. Ve filmu se hodně mluví a to hodně myslím vážně, někdy je to až nudné. Jeden akční souboj je k zahlédnutí někde okolo padesáté minuty, ale jinak film moc nezaujme. Na svou dobu má film docela povedenou závěrečnou " hrdinskou " scénu. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (1)

  • Film je věnován odvážným sovětským letcům, bojujících na frontách velké vlastenecké války za svobodu a nezávislost své vlasti. (Terva)

Reklama

Reklama