Reklama

Reklama

Dorian Gray

Trailer

Lidé se odjakživa bojí stárnutí, ovšem někteří více. Představte si, že byste si navždy mohli zachovat krásnou mladou tvář a místo vás by stárnul váš portrét. Jak tento proces ovlivní lidskou duši a charakter? Příběh Doriana Graye byl již mnohokrát z filmován a stal se legendou. Dorian Gray byl mladý anglický aristokrat, kterému v životě nic nechybělo. Měl hezkou tvář, peníze a věděl, jak na ženy. Jenže se bál stárnutí. Až jednoho dne si nechává udělat portrét a vysloví tajné přání - chce aby za něj stárnul jeho obraz. A přání se splní. Dorianu Grayovi zůstává tvář nevinného mladíka, zatímco obraz nese stopy času i všech hříchů a zločinů, kterých se dopustil. Ale žádné tajemství se nedá udržet navždy a minulost ho po letech dohání v podobě Hallwarda i bratra dívky, jejíž smrt kdysi způsobil... (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (466)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem poměrně zdařilá adaptace. Zajímavá, poutavá, nijak nudná a v potřebných místech mrazivá a až děsivá (ten obraz se fakt povedl). Otázkou zůstává, nakolik je tato současná verze modernizována (bude se tahle sádlo máslo požitkářská romantika oné určité skupině líbit? - Nezapomeňte, že se hlavní hrdina jmenuje Gray a jistě má svých pár odstínů) a nebo nakolik toho Wilde zamlčoval. I když stejnou otázkou je, zda měl Wilde na mysli zrovna tuhle temnou stránku věci (nemyslím si, ale uznávám, že to ve filmu nevypadá špatně, i když to vyznění - opravdu opět tohle musí být vykresleno jako zlé, temné a trestuhodné?). Kapitolou samou o sobě je Colin Firth. Firth je velmi schopný a dobrý herec, leč úplně stejně silně, jako na mě opůsobí herecky mě něčím odpuzuje a je mi nesympatický. Je to zvláštní stav. Na jednu stranu mě baví, na druhou mě prostě odpuzuje. Je fakt, že tohle je konečně film, kde byl ten druhý pocit značně přebit tím prvním. Zde je Firth výborný, stejně ajko jeho postava. Která je zbytečně tlačena do zápornosti. Vždyť tolik citováníhodných mouder, co vypustí z pusy. 3,5* ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Tento Dorian Gray představuje základní problém filmových adaptací knižních předloh v případě, že je divák četl- Pokud divák předlohu četl a ví jak Wildeovu předlohu toto zpracování ochcává a víceméně nechápe jeho myšlenku tak musí být automaticky nějak tak uražen. I kdyby ale knihu nečetl tak ho prostě musí tahle vizuálně nezajímavá, atmosféricky nefunkční a celkově pocitově prázdná adaptace Wildeovi nejslavnější knihy vyloženě srát. Ben Barnes že v něm něco je a i zbytek castingu je neskutečně fajn (jen ten Colin Firth je jaksi nevyužit), kamerový přelety jsou občas minimálně zajímavý a kostýmy jsou ucházející. Tím ale nějaká větší pochvala víceméně skončí a Doriana Graye z roku 2009 beru jako celkově jednu z nejhorších knižních adaptací všech dob, která by neměla správně obstát ani u diváka neznalého Wildeova díla, čímž definitivně jako film selhává na startovní čáře...... ()

Reklama

petero 

všechny recenze uživatele

Prvé dve tretiny filmu sú len taký nezaujímavý anglický čajíček kde si Dorian Gray na rady staršieho užíva s dámami, no to pravé mysteriózne nastane až keď sa vráti zo svojich ciest, kedy brutálne vidno ten rozdiel zostarnutých známych v porovnaní s jeho nezmenenou mladosťou, plus jeho unavenosť z nemeniaceho sa zovňajšku a bijúci sa diabol so svedomím. Pre fanúšikov Rachel Hurd-Wood: zatiaľ jej najmenšia úloha. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Osobní srdeční záležitost podobně jako příběh Jekylla a Hydea ... Podobné tématicky. Vizuálně a herecky výborný. "Kdo by nechtěl jen šoustat, chlastat a fetovat, to nejlíp všechno zároveň a nikdy za to nic nezaplatit a být stále ve formě??" ... :))) Bohužel na to není většina z nás stavěná .. a ta která je, se změní v ďábelský amorální monstrum ... Přesně tak jako "chudák" Dorian v tomto filmu ... ;)) ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Sex drogy a málo záběrů na jeden obraz. Nevídaný nesoulad ve vhodnosti dvou obsazených herců, v hlavní roli je totiž dětská tvářička (jasně, záměr, ale odsud posud), která dokáže vypadat tajemně, nebo rozervaně jen dvakrát a ani jednou oboje najednou a to jen díky kameře a hudebnímu podkresu, zato zas Colin Firt exceluje do nebeských výšin a zcela upřímně by mě víc zajímal film o jeho postavě, kde by byl samotný Dorian pouze vedlejší rolí. Ale i takhle se povedlo vytvořit dobrej film, kterej se snadno sleduje, rozhodně nenudí a je dobrý (vzdejme hold fotogenickému Londýnu a dobré výpravě), v závěru z velké části i díky výborně Rebecce Hall. ()

Galerie (344)

Zajímavosti (10)

  • Film sa začal natáčať v lete roku 2008 v Ealing Studios a mestských častiach Londýna, dokončený bol v októbri. (Greenpeacak)
  • Dorian Gray (Ben Barnes) hrá v scéne s klavírom jazzovú pieseň "The Crave" od Jelly Roll Mortona, ktorá bola prvýkrát nahraná v roku 1939 aj napriek tomu, že dej filmu sa odohráva okolo roku 1880. (mips_)
  • Zatímco v originále namluvil hlas obrazu sám Ben Barnes, ztvárňující Doriana Graye, který byl pak počítačově upraven, v českém znění pro tyto postavy byly obsazeni dva dabéři. Martin Písařík nadaboval živého Doriana a Jaroslav Kaňkovský pak hlas obrazu. (funhouse)

Reklama

Reklama