Reklama

Reklama

Dorian Gray

Trailer

Lidé se odjakživa bojí stárnutí, ovšem někteří více. Představte si, že byste si navždy mohli zachovat krásnou mladou tvář a místo vás by stárnul váš portrét. Jak tento proces ovlivní lidskou duši a charakter? Příběh Doriana Graye byl již mnohokrát z filmován a stal se legendou. Dorian Gray byl mladý anglický aristokrat, kterému v životě nic nechybělo. Měl hezkou tvář, peníze a věděl, jak na ženy. Jenže se bál stárnutí. Až jednoho dne si nechává udělat portrét a vysloví tajné přání - chce aby za něj stárnul jeho obraz. A přání se splní. Dorianu Grayovi zůstává tvář nevinného mladíka, zatímco obraz nese stopy času i všech hříchů a zločinů, kterých se dopustil. Ale žádné tajemství se nedá udržet navždy a minulost ho po letech dohání v podobě Hallwarda i bratra dívky, jejíž smrt kdysi způsobil... (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (466)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

To byly krásné časy, když jsem v ca 11ti - 12ti letech počal zkoumat rodičovskou knihovnu a objevovat v ní třeba povídky E.A.Poea, příběhy Sherlocka Holmese, detektivky Agathy Christie... a třeba i knihu povídek Oscara Wildea, která nesla název Cantervillské strašidlo a jiné prózy. Obraz Doriana Graye se mi tehdy zalíbil hned napoprvé a vryl se mi dobře do paměti, takže jsem byl netrpělivě zvědavý, jak dopadne jeho současné filmové zpracování. A věru nejsem vůbec zklamaný, naopak. Má přitažlivou dekadentní atmosféru mé oblíbené epochy "fin de siécle", slušné herce, hezkou výpravu, a i když je film možná trochu zbytečně dlouhý a knižní předlohy se nedrží úplně věrně, nenudil jsem se a líbil se mi. Určitě víc, než tématicky trochu podobný The Raven s Johnem Cusackem. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Oscar Wilde napísal v roku 1890 román "Obraz Doriana Graya". Je to významné dielo svetovej literatúry. Dorian Gray si nechá urobiť vlastný portrét. Obraz, ktorý bude starnúť namiesto neho. Účinky času a staroby sa začnú prejavovať jedine na jeho portréte, zatiaľ čo jeho telo a tvár zostáva navždy mladým. Pretože pán Gray zapredal dušu diablovi. Týmto klasickým príbehom sa nechal v roku 2009 inšpirovať režisér Oliver Parker. Jeho filmová verzia sa Wildeovej literárnej predlohy pridržiava len zbežne, ale napriek tomu je to zaujímavý existencionálny horror. **** ()

Reklama

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání. Podle traileru jsem čekal atmosférickou pecku s výtečnou hudbou, ale nenechte se zmást. Film je úplně jiný a mnohem horší. Výprava a kamera je pěkná, ale hudba je narozdíl od zminovaného traileru hodně nevýrazná. A málo klasiky. Celé mi to navíc připadalo podané tak nějak zkratkovitě a mám pocit že pozornost se věnovala jiným věcem než by měla. Například období snad 30 let, kdy byl Dorian pryč, trvalo na plátně asi dvě minuty a vlastně jsme se vůbec nedověděli kde byl a co dělal. A najednou hup a po Londýně jezdí místo drožek auta. Nebo naprosto zbytečná vsuvka s bratrem Jimem, kterého nakonec naprosto směšně srazí vlak, který byl asi na elektrický pohon, protože jel naprosto neslyšně. Ano, film měl i silné místa, především v první půlce. Naopak konec mě nadobro přesvědčil o tom, že na čtyři hvězdy to nemá. Ke cti režiséra musím přičíst, že bylo opravdu vidět, že se hodně snažil, ale na víc asi nemá. Škoda. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Prvé dve tretiny filmu sú len taký nezaujímavý anglický čajíček kde si Dorian Gray na rady staršieho užíva s dámami, no to pravé mysteriózne nastane až keď sa vráti zo svojich ciest, kedy brutálne vidno ten rozdiel zostarnutých známych v porovnaní s jeho nezmenenou mladosťou, plus jeho unavenosť z nemeniaceho sa zovňajšku a bijúci sa diabol so svedomím. Pre fanúšikov Rachel Hurd-Wood: zatiaľ jej najmenšia úloha. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Společenský status ovlivněný posedlostí mládím a krásou. Neochota přijmout odpovědnost za své činy. Cynický světonázor, drogy a sex, které člověka nedokáží udělat doopravdy šťastným, jen otupělým. Všecho je nám to zatraceně povědomé i v naší době, že? Všechna ta témata v téhle filmové verzi sice jsou, ale jsou zpracovaná povrchně nebo jsou zparchantělým odrazem toho, co měl Wilde na mysli. Zamrzí to o to víc, že v první polovině je vidět potenciál, jak by tenhle film mohl vypadat, a Ben Barnes se ctí zvládnul přerod nezkaženého klučiny v sebestřednou zrůdičku, kterou zajímá jenom vlastní potěšení a prospěch. Z toho, co mohl být nadčasový komorní horůrek/thriller o tom, jak před svojí hnusnou duší člověk stejně nikdy neuteče, se stalo rozpačité hororové klišé. Na tři hvězdy u mě film dostrkal hlavně solidní a zajímavý Colin Firth. ()

Galerie (344)

Zajímavosti (10)

  • Film sa začal natáčať v lete roku 2008 v Ealing Studios a mestských častiach Londýna, dokončený bol v októbri. (Greenpeacak)
  • Zatímco v originále namluvil hlas obrazu sám Ben Barnes, ztvárňující Doriana Graye, který byl pak počítačově upraven, v českém znění pro tyto postavy byly obsazeni dva dabéři. Martin Písařík nadaboval živého Doriana a Jaroslav Kaňkovský pak hlas obrazu. (funhouse)

Reklama

Reklama