Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Výlet je vlastně deníkem jedné zvláštní rodinné výpravy. Ovdovělá matka, dvě dospělé, tápající dcery, snad až příliš hodný zeť, temperamentní babička a malý vnuk - tihle všichni se nasoukají do dvou aut a vyrazí z Rakovníka směrem na Slovensko, aby vyhověli otcovu poslednímu přání. Fádní rodinná povinnost se ovšem brzy začne měnit v putování, které má změnit vše, co následuje. A tak zatímco do stařičkého Wartburgu a nablýskaného Renaulta nasedá nesourodá skupina lidí, z nichž každý má už svůj život a svoje problémy, samotná cesta se stává důkazem toho, že pokud se její účastníci neotevřou a nevyřeší minulost, nepohnou se z místa ani jejich osobní životy. (Česká televize)

(více)

Recenze (232)

lena60 

všechny recenze uživatele

Až netradiční výlet, jehož cílem je dopravit urnu s tatínkovým popelem do jeho rodného kraje, umožní členům jedné docela obyčejné české rodiny nalézt prostor pro vysvětlování, pochopení, poznání a sdělování nepříjemných pravd...Vtipná road-movie s dobře napsanými dialogy, výbornou hudbou a přirozenými hereckými výkony. Skvělá Iva Janžurová i obě její dcery. ()

cross 

všechny recenze uživatele

Od Ene Bene určitě velký krok správným směrem, ale jinak standardně zábavná komedie s vynikajícími hereckými výkony a slušně pojatým stylem realizace (hudba, kamera..). Dal bych i vyšší hodnocení, ale na snímcích Alice Nellis mi něco hrozně vadí - možná styl vyprávění, možná drobnosti ve scénáři... Každopádně se tak pro mě stávají rutinní záležitostí, mezi žánry, nemastné neslané. A Výlet, který je sice mnohem chutnější než Ene Bene, se tohoto pravidla zatím striktně drží. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Keď hraje matka s dvomi dcérami vo filme matku s dcérami, tak to môže byť veľmi autentické. Bohužiaľ autentické sú aj hádky o všetkom možnom aj nemožnom, ktorých je príliš aj na takúto road-movie. Alice Nellis sa svojimi filmami často triafa do môjho vkusu, ale tu to bolo mierne vedľa. Niekoľko záverečných obratov bolo zaujímavých, tie pozdvihli film o jednu hviezdu. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Dyť ty nejsi tlustá. Ty jsi normálně jenom těhotná." ----- Rodinný výlet ... za poznáním - sebe i druhých. Uměřeně sarkastický a maličko absurdní, leč ve výsledku nečekaně shovívavý a nadmíru chápající. Jakoby tančil ... celou tu dobu - lehce a snad i trochu frivolně ... zbavený zemské tíže - jakoby se vznášel nad všemi problémy a smutky, které bez pozvání přicházejí, aby se neomaleně včlenily do našich životů. O jeho humoru by se sice dalo říct, že je černý, ale co se mě týká, je spíš jen silně znečištěný blátem objízdné trasy a navrch poprášený popelem ... neurčitého původu. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

V podstatě nejlepší film Alice Nellis, vycházející ještě - podobně jako Ene bene - z jejích osobních zkušeností, a o to je upřímnější a poctivější než všechny její pozdější nahozené opusy. Podařilo se dokonale skloubit jednání a psychologii všech postav, aby to dávalo dramatický smysl, a přitom zbylo i na trochu lidskosti a humoru. Vadí snad jedině vsuvka s Geislerovou a Hádkem, ale jinak není co vytknout. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (13)

  • Iva Janžurová dlouho odmítala hrát v tomto filmu spolu se svými dcerami (Theodora Remundová, Sabina Remundová), protože se bála toho, že by její dcery byly nařčený z toho, že si je jejich matka prosadila do filmu. S rolí souhlasila až poté, co ji režisérka Alice Nellis přemluvila s tím, že ve filmu potřebuje využít jejich reálného rodiného vztahu. (Chevees)
  • Z filmového festivalu v Paříži (2003) si Výlet odvezl tzv. Velkou cenu, jež je spojena s odměnou v podobě propagační kampaně pro vítězný film v hodnotě 100 000 eur. (hippyman)
  • Natáčelo se v okolí Prahy, v Telči, Rakovníku i na Slovensku v Novém Mestě nad Váhom. (hippyman)

Reklama

Reklama