Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá světová válka... První linie je prolomena, spojení mezi vojenskými jednotkami přerušeno. Sbory generála Maltseva zoufale brání klíčový most přes Berezinu. K dispozici má jen oslabené vojáky a poslední obrněný vlak. Navíc ho zradí jeho nejbližší asistent a připojí se k Němcům. Někteří vojáci, včetně Maltsevovy dcery Táni, kteří se rozhodli bojovat na vlastní pěst, jsou i s obrněným vlakem zadrženi nepřítelem. Výsledek útoku a životy stovek vojáků visí na vlásku. Chycení bojovníci se rozhodnou riskovat, zkusit zahnat Němce a získat tak zpět obrněný vlak. Film získal ocenění na mezinárodních festivalech v Benátkách, Bratislavě, Rotterdamu a Wiesbadenu. (Film+)

(více)

Recenze (11)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Ruský válečný snímek dle Hollywoodských vzorů v celé své velkoleposti, avšak v televizním kabátě. Jedná se o sestřih čtyř zhruba hodinových dílů TV série. Ač se tvůrci snažili sebevíc, přesto tomu stále do dokonalosti velmi mnoho chybí. CGI efekty jsou již standardem jakéhokoli žánru a tak nepřekvapí ani zde. Jsou však poznat. Občas podivné dějství a o dialozích ani nemluvě. To však v ruské kinematografii není nijak ojedinělé. Válečné scény vyznívají úchvatně, ale místy je přeci jen vidět vyumělkovanost kulis. Ohromným pozitivem na snímku je naprostá absence stranické propagandy, jak bylo za dob Sovětského svazu obvyklé. Od televize vcelku dobrý počin, i když určitá vůle ušetřit na rozpočtu je občas znát. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Původní snímek z roku 2003 jsem neviděl. Film je ukázka toho jaká panovala ve druhé světové válce atmosféra, nedůvěra k vlastním lidem (v tomto případě i oprávněná), bezcitné zabíjení, protože platilo kdo z koho. To vše ano, ale trochu jsem se pozastavil nad diverzanty ovládající ruštinu tak, že to ani Rusové nepoznají (i když netvrdím, že se takový nenašel, ale tipoval bych spíše rodilého Rusa ve službách Německa). I samotné obsazení mostu mi přišlo až moc "jednoduché", naopak scéna z lesa, kdy byli nemilosrdně pobiti všichni byla reálná. Nedostatky technické rázu neřeším, není to válečný velkofilm, ale snímek s jednoduchým scénářem. Ovšem kdo rád sleduje válečné filmy, nemůže poslat tento snímek na úplné dno. ()

Reklama

Ed. 

všechny recenze uživatele

Hned v úvodu Němci kropí z aktuálního Ruského kulometu, moderní zbraně se v záběru objeví mnohokrát, technika z překližky, interiér obrněného vlaku nedrží pohromadě dekorace je vratká. Technika si není podobná a zbraně jsou v záběrech zaměněné. Příběh je slabý a dost vázne, snad jediné pozitivum, čistý obraz. Maximum možného jsou dvě hvězdy za snahu! (přehodnotil jsem původní hodnocení, neměl sem si to pouštět podruhé :-) ) ()

pan_buh 

všechny recenze uživatele

Děsná hovadina která si snad ani slovní komentář nezaslouží. Co mě naštvalo nejvíc, tak ignorace faktu, že prostě ty zbraně na vlaku musí někdo obsluhovat, ale s tím se autoři moc neobtěžovali. Taková dělostřelecká palba z pohybujícího se prostředku - to je brnkačka co zvládne každej... A proboha jak zastavíme ten obrněný vlak??? BOŽE!!! Co si počneme, když ve scénáři není možnost vyhodit kus kolejí do povětří??? 3x fuj za trapárnu s těma ženskejma a jedna hvězdička navíc za probodnutí pána na posledním vagonu vlaku:-) Celkem tedy dvě... ()

GordonCZ 

všechny recenze uživatele

Hodně slabě natočený válečný film, který by s o něco větší snahou mohl z daného námětu vytěžit mnohem víc. Na konec se tak těšíte čím dál víc, ale ne proto, abyste věděli, jak to dopadne, ale prostě ať už to hlavně skončí a máte to za sebou. Více jak dvouhodinová stopáž je u tak prázdného filmu opravdu hodně na škodu. Taky jsem nepochopil, proč museli Rusové ten stejný film natočit dvakrát v rozmezí tří let. Evidentně to moc nevylepšili. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Nepříliš dobře odvedená práce na počítačových efektech má za následek, že má jeden z přistávajících německých kluzáků zrcadlově obrácené nápisy imatrikulace na ocasní části trupu. (Stejšn)
  • Události, zobrazené ve filmu, vycházejí ze skutečnosti. (Gyorgy)

Reklama

Reklama