Reklama

Reklama

Screamers

všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Dokumentární film o genocidách, jenž se snaží poukázat na hrůzy, kterými si prošly některé národy v dávných dobách, ale i v současnosti. Hlavní pozornost je věnována genocidě Arménů, která je považována za vůbec první v 19. století. Nechybí rozhovory s na slovo vzatými odborníky, s lidmi, kteří genocidu přežili, ale také s lidmi, kteří se snaží upozornit na to, že se genocidy staly a stále ještě stávají. Takovými jsou právě členové populární hard-rockové skupiny System of a Down. Hudba této kapely dobprovází celý film a samotní členové, jenž jsou potomky Arménů, poskytli několik rozhovorů. Snímek režírovala v roce 2006 Carla Garapedian a získal ocenění AFI Audience Award za nejlepší dokument. (DarkMatter)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (7)

myst3ry 

všechny recenze uživatele

System of a Down jsou mou nejoblíbenější kapelou. Tento dokument ukazuje proč. System of a Down nedělají jenom skvělou hudbu, nejsou to jen čtyři výrazné osobnosti. Tito lidé bojují za něco vyššího. Přicházejí s mnoha poselstvími, jak udělat náš svět lepším, bojují za symbolické uznání zločinu, který spáchali Turci na Arménech před mnoha lety a také bojují za to, aby se už nikdy nic podobného neopakovalo. Proto tuto kapelu tak moc žeru. Dokument je navíc zajímavý tím, jak kombinuje pohled do zákulisí jedné z nejlepších rockových kapel posledních let a právě její mimo hudební aktivity a snahy. ()

DarkMatter 

všechny recenze uživatele

Screamers je dokument, který se ani tak nesnaží zmapovat historická fakta, ale spíše zviditelnit danou problematiku. Pokud hledáte historicky hodnotný dokument, doporučuji spíše snímek "Arménská genocida" z roku 2006. Cílem Screamers je jednoduše rozšířit povědomí a to se mu daří. Film byl promítán v kostelech a chrámech, kulturních institucích, komunitních centrech, na univerzitách a ve školách. Tvůrci uspořádali promítání pro OSN, kongres USA, britský parlament a evropský parlament. Navíc vyšel na DVD, které vlastní nejedna škola. Nedílnou součástí je samozřejmě skupina System of a Down, která se skládá z potomků přeživších Arménů. Skupina vytvořila část soundtracku a každý z členů poskytnul interview. Zpěvák Serj Tankian navíc vyzpovídal svého dědečka, který v dokumentu popsal jak přežil genocidu. Z pohledu fanoušků skupiny jde o ojedinělý snímek, který by spadal do kategorie "povinná četba", protože skutečně obsahuje nejen exkluzivní záběry z koncertů, ale také interview v tourbusu a velmi osobní pohledy členů skupiny na celou problematiku (DVD navíc obsahuje mnoho exkluzivního materiálu). Oni jsou totiž těmi "Screamers", čili lidmi, kteří se snaží upozornit svět na tyto hrůzy a předejít dalším genocidám. "We all should be Screamers." zazní ve filmu. Není to však jen o této kapele. V dokumentu uvidíte spousty hrůzostrašných záběrů na tlející těla v Darfuru nebo Rwandě. Svůj názor poví také Samantha Power, profesorka z Harvardu, která získala Pulitzerovu cenu za knihu Problem from Hell. Překladatelka FBI Sibel Edmonds řekne, proč zřejmě ještě vláda USA neuznala Arménskou genocidu. Uvidíte také jeden z posledních rozhovorů se známým novinářem Hrantem Dinkem, který byl krátce po tom za své názory zavražděn tureckým studentem. To a mnohé další, jednoznačně za 5 hvězdiček. ()

Reklama

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Istotne, je to téma na zamyslenie. Istotne, je to hudba na vypočutie. Istotne, tento dokument chce povedať a zahrať veľa - a v tom to je. On toho totiž chce príliš, viac, než si môže dovoliť. Na celý film existuje niekoľko druhov pohľadu. 1.: skvelý dokument o System Of A Down a arménskej genocíde. 2.: skvelý dokument o arménskej genocíde z pohľadu SOAD. 3.: skvelý dokument o SOAD zaoberajúci sa im blízkou tematikou arménskej genocídy. 4.: rozporuplný dokument, ktorý sa snaží rozoberať tému arménskej genocídy a zároveň propagovať koncerty a angažovanie v politicko-spoločenskej otázke. 5.: slabý dokument, ktorý je na malej ploche ešte obmedzený tým, že sa chce mimo hlavnej témy venovať aj hudbe a skupine SOAD, kvôli čomu je výsledok prakticky bezpredmetný. 6. mizerný dokument o SOAD, ktorý ukáže pár záberov z koncertov a turné, a mimo nich sa venuje fanúšikovi nič nehovoriacej téme arménskej genocídy. Prvá polovica skvelá, potom už príliš vyznieva nevyrovnanosť medzi hudobnou a faktickou zložkou filmu, s pribúdajúcimi minútami sa občas odbieha a ku koncu sa dokonca objaví pár zbytočných konšpirácií. Názor si spravte sami, pre mňa len tak tak lepší priemer. 60% ()

swe 

všechny recenze uživatele

"Konec konců, kdo si dnes vzpomene na vyhubení Arménů?" Adolf Hitler, 1939. Velice působivý a emotivní dokument (autentické rozhovory s přeživšími) o genocidách 20. století, a to především (tak 90 % stopáže) o genocidě Arménů, jenž na tomto národu spáchali Turci a kterou dodnes systematicky popírají. Coby potomci arménských uprchlíků nás celým dokumentem provází členové kapely System of a Down, kteří (nejen) svou hudbou upozorňují na tento zločin. Přestože hudba SOAD není zrovna jemná, v dokumentu se objevují časté střihy z jejich koncertů, což může některým divákům dosti vadit...a někteří z toho mohou být nadšení. Třeba já. A mimochodem, z legrace jsem se mrknul do dvou, dle mého soudu velmi populárních, učebnic dějepisu a o vyvraždění 3/4 arménského národa jsem v nich nenašel ani zmíňku. ()

Bieseger 

všechny recenze uživatele

5 hvězdiček za tu kratší část která skutečně obsahovala náznak historických skutečností. O 3 hvězdičky musím jít dolů kvůli tomu že celý dokument slouží jako reklama pro System of a Dawn a upozornění na jejich petiční programy, turné a pod. a ve skutečnosti se problému genocidy dotýká pouze okrajově. Veškerá výpovědní hodnota o genocidách by se dala shrnout 2 větami na jeden národ a nikde se neobtěžovali trošku diváka informovat ale pouze šokovat + je to doplněno rodinnými příběhy členů kapely. Shrnuto, krásná reklama jak je System of a Dawn ušlechtilá inteligentní a světoborná kapela a je tam taky někde zmínka o nějakých zločinech. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama