Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zdánlivě nesmyslná vražda v rekreační chatě filmařů odkryje tajemství z doby válečné kolaborace. Komorní detektivka podle románu Františka Kafky. V rekreačním středisku filmařů došlo k výpadku elektrického proudu. V té chvíli byl zavražděn profesor Bukovanský, který se právě vrátil z návštěvy Curychu. Jednal tam s bývalým filmovým teoretikem, emigrantem, který mu měl pomoci objasnit některé aspekty válečné kolaborace filmových pracovníků a zvláště chování režiséra Holuba, který byl jako údajný kolaborant usmrcen rozvášněným davem. Bukovanský byl nesmiřitelný kritik a měl mnoho nepřátel. V hledáčku kriminalistů je Bukovanského bývalá milenka a matka nemanželského dítěte, i jeho nynější milenka, která od něho chtěla odejít k příteli, docentu Herlemu. Jenže i ten je uprostřed vyšetřování nalezen mrtvý. Motiv těchto zločinů je zprvu nejasný... (Česká televize)

(více)

Recenze (31)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Samotné téma tohoto kriminálního případu je jistě zajímavé a nakonec vcelku slušně zpracované. Kolaboranti, udavači, bonzáci – nejen za dob gestapa a komárů, ale už i dnes se dost bonzuje (jak smutné). Smutné jako osud skutečného Jana Svitáka. Nicméně zde má film sice místy trochu vlažnější tempo, ale osobně se mi líbila celková atmosféra i postupné rozplétání samotného důvodu k dvojnásobné vraždě a odhalení pachatele. A že tu byla spousta nevýrazných postav? - herecké výkony většiny zúčastněných přesto byli slušné. Prostě klasická průměrná záležitost. Věra Vlčková – jo té to zase slušelo… ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý televizní kriminální film odehrávající se v rekreační chatě filmařů, kde bylo nalezeno mrtvé tělo profesora Bukovanského. Všichni přítomní rekreanti se okamžitě stanou podezřelými z vraždy, kterou vyšetřuje duo kriminalistů V. Neužil starší, který se v tomto filmu vymanil ze své nevýraznosti a charismatický P. Pípal s nezaměnitelným hlasem. Když jsou vyšetřovatelé hotovi s prvním kolem výslechů, dojde k další vraždě, která měla zahladit stopy po té první. Indicie zavedou kriminalisty do minulosti, a sice do Barrandovského filmového studia během válečných let a přitom vychází najevo, že vraždami chtěl jeden bývalý kolaborant zakrýt svoji dřívější servilitu vůči okupantům. Kromě vyšetřovatelů se v kriminálce P. Háši objevil J. Samek coby druhá oběť vraha, bohužel pro identifikaci ostatních postav mé filmové znalosti nestačily, neboť jejich protagonisté i jejich jména byli pro mě naprosto neznámí. Komorní kriminálku hodnotím díky zajímavému složení ústřední dvojice vyšetřovatelů, dobře napsanému scénáři, závěrečnému vysvětlení a neokoukaným tvářím vedlejších postav mírně nadprůměrně. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Televizní komorní detektivka odhaluje mezi filmařskou komunitou, trávící rekreaci na podnikové chatě, tajemství kolaborace z války a která má plno podezřelých a jednoho vraha. Obsazení sází na neotřelé a méně známé tváře a to jen ke prospěchu věci. Přitom vůbec nepůsobí nějak uměle, právě naopak, chovají se přirozeně a dialogy odříkávají naprosto nenásilně. Pavel Háša byl ohromný režisér a já jsem mu vždycky zobal jeho příběhy z ruky. Hudba Jiřího Šusta náramně dotváří atmošku. Pro mě velké překvapení a zase jen přesvědčení, že v televizním archívu se musí válet ještě spousty podobných skvostů. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Příjemně civilní Václav Neužil st. a překvapivě nepřehrávající Pavel Pípal mě tedy bavili dost. Nevím, zda to bylo režijním vedením Pavla Háši, ale na pány byla radost koukat. Lepší průměr TV tvorby počátku 70. let. Škoda pouze delší stopáže, zkrácení by filmu prospělo. Na druhou stranu já mám se stopáží problém u 90% filmů. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Průměrná televizní spíše konverzační detektivka, která ale měla potřebnou "detektivní" atmosféru, i když byla natočena hodně nízkonákladově. Ačkoliv se děj odehrával v rekreačním objektu filmařů před Silvestrem, nikoho například nenapadlo vytvořit v kulisách alespoň trochu vánoční výzdoby, která by tam jinak musela jistě být. Pozoruhodné také je, že v době již tuhé husákovské normalizace prošlo téma, kdy pozitivní roli klíčového svědka sehraje (i když jen na dálku) emigrant, který zastával vysokou pozici na Barrandově před únorem 1948 a po něm pak emigroval do Švýcarska. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Případ režiséra Holuba z květnové revoluce zmiňovaný v ději byl inspirován skutečným osudem režiséra Svitáka, který byl 10. 5. 1945 lynčován davem a nakonec zastřelen sovětským vojákem pro údajnou kolaboraci. (Zany)

Reklama

Reklama