Reklama

Reklama

Tarzan v důchodě: Miroslav Tichý

(TV film)

Obsahy(1)

Nedávno objevený světový fotograf z Kyjova, který žije celý život mimo společnost. Tarzan v důchodě je dokumentární film o jedinečném fotografovi Miroslavu Tichém. Tento kyjovský Diogen v roztrhaném kabátu si od šedesátých do devadesátých let sám vyráběl z běžných věcí a materiálů fotoaparáty a fotografoval ženy na ulici, v obchodech a na koupališti. Před čtyřmi lety se Tichého dílo prosadilo na mezinárodních výstavách. Retrospektivou v Centre Pompidou a v Muzeu Moderního umění ve Frankfurtu se Tichý stává zřejmě mezinárodně nejuznávanějším českým výtvarníkem posledních dvaceti let. O svém obdivu k jeho dílu se ve filmu vyznávají takové osobnosti jako například Nick Cave či Michael Nyman, přičemž ve snímku zazní také skladby, které oba světoví hudebníci přímo pro M. Tichého složili. Autor filmu Roman Buxbaum zná Tichého od dětství, přes 25 let sbíral a dokumentoval jeho dílo, které by se jinak kvůli svéráznému přístupu či spíše odstupu svého autora zřejmě rozpadlo v čase. V 80. letech Buxbaum také začíná Tichého natáčet a v tomto roce dokončil film o mimořádné osobnosti, která žije svůj život: "Lidi se mě ptají: A co vy jste, pane Tichý? Vy jste malíř? Jste sochař, nebo spisovatel? Já povídám: ani to, ani to. Víte, kdo já su? Já su Tarzan v důchodě!" (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

Hromino 

všechny recenze uživatele

Ať už je to s možnou kurátorskou manipulací a nadhodnocením Mirkovy tvorby jakkoli, jeho autentický svéráz je nezpochybitelný, a byť se jedná o amatérský dokument, je natočen velmi kvalitně a daří se mu poutavým způsobem zobrazit génia nejznámějšího kyjovského rodáka. „No jistě, já su pozorovatel. Co nejdůkladnější – pozorovatel všeho! Já jsem nedělal nikdy nic jinýho, než jsem trávil čas. Já jak vyšel do města, tak jsem něco musel dělat, tak jsem mačkal fotoaparát. A pak jsem to dal do zvětšováku, a co se mi zdálo podobný světu, tak jsem to otiskl. Svět je jen naše zdání, iluze. A chyba dělá tu poésii, tu malířskou kvalitu. Fotografie je něco konkrétního. Je to vjem! A to se děje tak rychle, že to ani nestačíš vidět. To musíš mít v prvé řadě špatný aparát! A když chceš být slavný, musíš to dělat tak blbě, že tak blbě to nikdo ve světě neudělá! ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Prej "kurátorská manipulace" :D ..Doprdele, vždyť snad každý výtvarník vytažený na povrch, k očím širší veřejnosti, je kurátorská manipulace... Dokument je hezky střízlivý, neženoucí se za bulvární senzací ( k čemuž by Miroslavův příběh mohl svádět) ..Paradox je snad jen v tom, že k dokonalosti Tichého příběhu chybí jen to aby nebyl objeven (minimálně za svého života).. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Chcete vědět, co mají společného Nick Cave, Michael Nyman a mnoho světových odborníků přes fotografii? Lásku k tvorbě Miroslava Tichého. Pro většinu Čechů "jen další homelesák", který si ve svém zničeném domě plného hromady haraburdí žije svůj bohémský život "nikoho". Neuvěřitelné sledovat muže, který nedbá nejen na svůj vzhled, ale také na prostředí v kterém žije a poté vnímat jeho fotografické výtvory očima jiných, odborné i laické skupiny, která na něj pěje ódy. Přál bych třeba Nicku Caveovy, aby se podíval do místa, kde Tichý žije a myslím si, že jeho balady by dostaly novou dimenzi a on hromadu poeticky morbidních nápadů. Roman Buxbaum předvedl, jak z dokumentu o muži, který 50 sát let žije "kdesi" v Kyjově a jeho jméno je ve světě fotografie pojem, udělat příjemnou a překvapující podívanou plnou nečekaných ukázek geniality i šílenství Tichého. O jeho fotoaparátu ani nemluvit... ()

Admirall 

všechny recenze uživatele

vždy ma zaujímala hranica, kde sa končí amatérska fotografia a kde začína umenie, alebo lepšie povedané, čo je to vlastne umenie? V tomto portréte Miroslava Tichého má divák možnosť vidieť jeho názory na umenie a fotografiu, ktoré sú veľmi inšpiratívne, rovnako ako aj jeho fotografie. zdá sa akoby sa jeho celý život odrážal v jeho tvorbe. Hovorí o tom, že fotografia musí mať kontrast a v tomto filme, zobrazujúcom jeho život a tvorbu sa vyskytuje kontrastov hneď niekoľko - jednotlivec vs. spoločnosť, inteligencia (citácie filozofov, ktorým rozumel, prekladanie latinských nápisov, láska k umeniu) vs. jeho životný štýl, gýč vs. umenie, alebo to, čo je normálne a čo normálne nie je. Ťažko je popísať, čo všetko mi víri v hlave po vzhliadnutí tohto filmu a nechápem ako niekto vzdelaný, dajme tomu že aj technicky zdatný skonči takto. Zaujímalo by ma, či za to môže ten prevrat a nástup socializmu, kedy odišiel zo školy, pretože sa mi zdalo, že za študentských čias ešte takýto nebol. Čo z neho spravilo takéhoto čudáka, to som sa vo filme nedozvedel... je to možno na škodu. Tiež mi trochu vadil zvuk vo filme, ako keby neboli vyvážené pomery, pánovi Tichému bolo niekedy zle rozumieť, ináč to bol pre mňa veľmi inšpiratívny film... ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama