Reklama

Reklama

Hvězdná brána: Hluboký vesmír

(seriál)
  • USA SGU Stargate Universe
Trailer
Kanada / USA, (2009–2011), 29 h 21 min (Minutáž: 44–45 min)

Hrají:

Robert Carlyle, Louis Ferreira, Brian J. Smith, Elyse Levesque, David Blue, Alaina Huffman, Jamil Walker Smith, Peter Kelamis, Patrick Gilmore (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Již třetí STARGATE seriál nás vezme na palubu antické lodi Destiny, o miliony let starší než Atlantis, kterou jako pýchu své civilizace vypustili Antici. Byl to jejich velký experiment uvedený do pohybu, ovšem nikdy nedokončen. Cílem tohoto experimentu bylo rozsévání hvězdných bran skrz galaxie. Lidé zjistí, že záhadný devátý chevron na bráně může sloužit právě ke spojení s touhle lodí a tak se vydávají na průzkumnou misi.

Záhy ale zjistí, že jsou na palubě Destiny uvězněni, jelikož je loď neschopna návratu na Zem. Pouhý průzkum se tak promění v nikdy nekončící misi. Posádka tak chtě nechtě naplňuje původní účel mise. Spojuje se s každou předešle vypuštěnou bránou a přichází do kontaktu s novými rasami, technologiemi, ale také s nepřáteli. Co jejich misi ztěžuje je neschopnost kontrolovat navigační program lodi. Když někdo zůstane pozadu, je navždy ztracen. (dresi)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (537)

HAL 

všechny recenze uživatele

Ano, je to jako Battlesta Gallactica říznutá StarGate. Ale no a co, když je to BSG bez hovadského hnípání se vy mytologii, což je právě to co jinak vynikající BSG poslalo ke dnu, a bere si to z SG jen těch pár zajímavějších prvků dostatečně oživených novými. Přesně takto měla vypadat Stagate Atlantis - zajímavé postavy, silnou zápletku a pro sci-fi zásadní poznávání neznámého. Hodně mě mrzí že tato odnož SG nepokračovala dál. 8/10 ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Stargate je značka, ktorá zarába a vznik Universe tak nie je vyložene prekvapivým ťahom. Producenti si však správne uvedomili, že tretí krát použiť tú istú schému by bola chyba a preto najnovší seriál hoci zasadený do tradičného sveta vsádza viac na postavy a realističnosť napríklad aj po vzore Battlestar Galacticy. Oproti SG1 a SGA takmer absentuje klasický humor, viac sa vsádza na výpravu a atmosféru, ktorú priamo podporuje dravejšia réžia a oproti predošlým sériám ďaleko experimentálnejšia oldsmithova hudba. V čom ale SGU aj v porovnaní s Galacticou stráca je nielen spočiatku pomalší vývoj a nevyváženosť zápletiek ale aj o niečo slabšie vykreslené postavy. Potenciál, ktorý má Destiny má, ale našťastie neostáva v šuplíku a s pribúdajúcimi dielmi seriál začína oveľa pripomínať to, čím zrejme chcel byť už od začiatku. Lepšie neskôr ako vôbec a celkový vývoj ešte môže byť zaujímavý. ()

Reklama

Nautila 

všechny recenze uživatele

Suché, těžkopádné a až smrtelně vážné. Chcete-li Stargate, pak si tenhle seriál nepouštějte. Výhodou předchozích SG seriálů byl humor. Tvůrci věděli, že předvádějí publiku spoustu bláznivých nápadů, rozhodli se na nic si nehrát a ty blázniviny podali se svérázným humorem a postavami. To dělalo Hvězdnou bránu Hvězdnou branou. Tady však nejsou ani ty nápady, postavy a ani ta sebereflexní sranda. Seriál, místo aby potěšil věrné fanoušky SG, snaží se přizpůsobit dnešní seriálové poptávce. Z nápadu putující neovladatelné Antické lodi by se dal udělat opět skvělý seriál, ovšem, kdyby byl se starém dobrém SG duchu, a ne v duchu chaotické supervážné a rádobydramatické falešné frašky plné patetických vztahových keců, sentimentálních flashbacků a strašného srdcebolného cosi-popu (přestaňte tuhle hudbu do filmů a seriálů cpát, prosím!). /---------- díl 2x12 ------ Okej, moje chyba. Asi jsem tomu seriálu ukřivdila příliš brzy. Sic původní výtky stále trvají a jsou tam, ve chvíli, kdy se mi podařilo překonat to, že se nekoukám na klasickou SG, ale na zcela nový odlišný pohled a seriál, se zcvrkly a ustoupily do pozadí (to je teda souvětí:/). Přiznávám, že poprvé jsem shlédla asi jen čtyři-pět dílů a po roce se k tomu vrátila jen a pouze kvůli postavě Rushe. A no né, ono to funguje! Sice takovým zvláštním nedomrlým způsobem (aneb vlastně se celou dobu nic neděje, nic se nevysvětluje, ale něco vás před tou obrazovkou stejně drží). Smůla, že je seriál nedokončený, takhle nevím, co si o tom myslet. Rozjelo se spoustu záhad a otázek, místo toho, aby se ale zodpověděly, jsou buď utopeny v nudných beverlyhillsáckých vztazích nebo přesunuty na druhou kolej. (Proč je tak krásná myšlenka jako rozptýlené lidské vědomí v lodi zase nacpáno do debilní love story, proč?) Nevyřešenost těch linií tak působí jako "něco strašně záhadnýho tam strčíme, ať se v příštím díle aspoň něco děje, co s tím pak, vymyslíme později". Přála bych si, aby někdo seriál zase rozmrazil a nakousnuté linie dovysvětlil bez zbytečného utrácení času ve vztazích. Takhle je to na půli cesty. Neúspěch ve sledovanosti seriálu vidím právě v důvodu, že je pod hlavičkou SG. Stargateáky to omrzí, protože to už není ta stará dobrá vtipná SG, a ostatní se na to ani nekouknou, protože to bude "jen další trapnej SG seriál s anglicky mluvícíma mimozemšťanama se zlatým kolečkem na kebuli". ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 6/10 Děj 7/10 Hudba 9/10 Efekty 8/10/// PLUS: známý svět, rozumím mu, "hvězdnější obsazení" a snaha o větší herecký projev, velice nadprůměrná hudba, občas vykouknou velice dobré efekty MÍNUS: složitost a nepřehlednost některých postav, nevyznáte se v nich, přes velká očekávání po celou odbu velice pomalý rozjezd, ukončeno v nejlepším s otevřeným koncem./// Shrnutí: Za tento v pořadí druhý spin-off a v celkovém součtu třetí seriál z universa Hvězdné brány jsem byl velice rád. Však již někdy v 95 roce jsem si pomyslel, že by film Stargate mohl pokračovat jako seriál. A tak se i stalo. A jestli že první seriál měl 10 řad a svého času jsem u Atlantidy předpokládal totéž. Takže jsem si lehce spočítal, že kdyby v nastoleném trendu pokračovali, tak mám do roku 2019 o zábavu postaráno. Bohužel se tak nestalo a SGU končí po druhé sézóně v tom nejlepším. Ale je taky pravdou že to trvalo celé dvě sezóny, než se konečně začal seriál pořádně rozjíždět. Protože po celou dobu to bylo o kladení otázek jedné za druhou a to vše téměř bez odpovědí na otázky jak, kdo, proč? Co se musí pochválit je snaha o realičnost. Už Atlantida se zdála být reálnější, alespoń v tom že hrdinové nejsou nesmrtelní a nebo nepřemožitelní, i když nakonec vždycky sehrála roli jistá náhoda a vše špatné se v dobré obrátilo. Tady to neplatí, ba dokonce může a bude čím dál tím hůř a hrdinové si s tím kolikrát nebudou vědět rady. Je ovšem docela škoda, že celý SGU už téměř vůbec není o hvězdné bráně a kdyby tam čistě náhodou vůbec nebyla, skoro by jste to ani nepoznali. Tento seriál je především (jako to bylo u Star Trek: Voyageru nebo v Battlestar Galactice) o záchraně posádky, která pluje vesmírem a musí si sama bez zásahu jakékliv cizý pomoci vystačit a dojít do cíle. To že to obnáší větší či měnší komplikace je samozřejmé. S čím jsem ovšem tolik nepočítal je složitost některých postav a jejich malá pravděpodobnost, že si je oblíbíte. Už se nehraje na "tým" tady kope každý za sebe a chce hlavně přežít. To dává úplně nové možnosti tvůrcům aby ve známém světě, kterému rozumím(e) vytvořili mnoho zajímavých a nepředvídatelných situací. Bohužel už jim nedošlo, že to bude v celkovém kontextu divácky méně atraktivní a mohl to být taky důvod proč seriál po dvou sezónách zastavili. Je to škoda, ale doufám že se do tohoto Universa jednoho dne vrátím i kdyby díky dnes tolik oblíbenému restartu./// Celkem 74%/// ()

O´Neill 

všechny recenze uživatele

A je to tady. Dnes, 10.5.2011 22:10, pro mě skončilo nejlepších 14 let mého života. Fenomén Stargate, jenž jsem si myslel, že nikdy neskončí, je u konce. Velice mě mrzí, všeho špatného jak to se Stargate dopadlo - sešlo z 11. série SG-1 ještě v době, kdy se vysílala, sešlo z šesté série Atlantisu, sešlo ze všech plánovaných filmů, a nakonec sešlo i z pokračování Universe. Upřímně? Jsem z toho zničený. Ani ne tak z toho, že skončil Universe, jako z toho, že skončila Stargate, fénomen jenž mě provázel celý můj život, a byl mou součástí. Ale bohužel je to tak. Je konec...Já jsem však optimista, a věřím, že se Stargate jednou vrátí. Za rok, za pět nebo za deset. Vrátí. A do dé doby? Budu jednoduše sledovat Stargate SG-1, Stargate Atlantis, a samozřejmě i Stargate Universe pořád, a pořád. Je to část mého života, kterou nikdy neodsunu, a vždy ji budu mít v paměti. Neříkám sbohem - Stargate se totiž vrátí…A jaké vlastně SGU bylo? Jiné. Stargate Universe již nepatří mezi klasickou Stargate jakou známé, posunulo se jiným směrem. Je to lépe, nebo hůře? To záleží na chuti. Já osobně jsem k Universe neměl moc velké sympatie, stačilo to na pět hvězd, ale to zejména proto, že je to Stargate. Dal jsem tomu však znova šanci, a začal to sledovat opět znova. Dnes, 31.7.2011, jsem toto sledování dokončil, a zjistil jsem jedno – tato reprojekce kompletně změnila můj pohled na Universe. Začalo se mi totiž neskutečně líbit. Universe sice není klasické Stargate, vtipu je zde jen málo, a celkově je to mnohem více dramatické, je to zkrátka jiný seriál. Ale v tom v čem je jiný, je zároveň zatraceně dobrý. Joel Goeldsmith nám naservíroval geniálni hudbu, borci od vizuálních efektů předvádí něco, co jsme v seriálu dosud neviděli, a herci předvádí úžasné výkony. Leč se najde kritika i na stranu herců, je to jen díky tomu, že né všichni, kteří hodnotí, jsou nestranní. Potenciál seriálu byl obrovský, a tvůrci z něj postupem času vydolovali opravdu hodně. Universe má zkrátka opravdu hodně silných stránek jako spousty skvěle natočených momentů, úžasnou atmosféru, jež doprovází geniální hudba, perfektní efekty a v neposlední řadě skvělé herce. Celkově jsem s Universe naprosto spokojený, a hrdě jej zařazuji mezi TOP seriály, po boku svých předchůdců. Mrzí mě ale jedna věc – že ti, co si říkají fanoušci, nevydrželi změnu prostředí a stylu, a upustili od Universe již u druhé série. Je to věčná škoda, a my, skuteční fanoušci, můžeme jen doufat, že se jednou dočkáme nějakého pokračování. We'll see on the other side. ()

Galerie (628)

Zajímavosti (29)

  • Seriálovou dominantou jsou vedle lodi Destiny hvězdné brány rozsvicející se na zámcích bíle. Barva přitom nebyla zvolena náhodně. Jedná se o poslední barvu americké vlajky, přičemž v předchozím seriálu Stargate: Atlantis (od r. 2004) se brány rozsvicejí modře a v prvním seriálu Stargate SG-1 (od r. 1997) červeně. (CANNIBAL)
  • Kvůli natáčení nového seriálu Stargate byla přestavěna základna SGC z původního seriálu Stargate SG-1 na základnu Icarus Base. (Amroth666)

Související novinky

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

30.05.2014

Jeden z nejlepších filmů Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Útok na Bílý dům) letos slaví 20 let od premiéry. Hvězdná brána sice zamířila na velké plátno jen jednou, víc než 10 let ale úřadovala na… (více)

Reklama

Reklama