Reklama

Reklama

Harry Brown (Sir Michael Caine) je řádný občan a bývalý mariňák. Po smrti manželky žije sám v jednom ze stovek bytů na předměstí. Společnost mu dělá jen jeho nejlepší přítel Leonardo (David Bradley). Právě toho ale jednoho dne zavraždí parta místních výtržníků. Harry se rozhodne jednat a naplnit sám svou vlastní představu o spravedlnosti.... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (721)

Gimp 

všechny recenze uživatele

Michael "nemám s kým hrát šachy a tak budou umírat lidi" Caine sotva usuší slzu a již masakruje britskou gangsterskou špínu a řadí se po boku dalšího důchodce letošního jara, Mela Gibsona, který střílí do kolen zas pro svou dcerku. S Harrym sdílí vojenskou minulost a smysl pro ty správné konzervativní hodnoty. Harry má aspoň nějaký vývoj postavy, která se probírá z úzkýho snu nevšímavosti do svrabu reality. Nejvíc film kulhá v pouliční bitce, moc levný a nerealistický - ve skutečnosti by gangy rozehnali policajti do 3 minut slzákem (gangy neměly masky) nebo by to do nich prostě šili gumovýma projektorama nebo vodou z děla nějakýho transportéru. Ale to vem čert, hlavně že to dobře dopadlo. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Už si taky začínám všímat relativně nového trendu obsazování starších, typicky charakterních herců do rolí zabijáků v krimi/akčních thrillerech. Proto bych film porovnal nejen s Gran Torinem, ale i s 96 hodinami nebo Neznámým, kde se vyskytuje šedesátník Liam Neeson. Do role Harryho Browna byl totiž obsazen dokonce skoro už osmdesátiletý Michael Caine a já si jen říkám, koho staršího v podobném snímku ještě uvidím :-). Ale zpátky k filmu samotnému. Život starce, který navštěvuje svoji umírající manželku, hraje s kamarádem u piva šachy, vyhýbá se nebezpečným podchodům a všem možným problémům (jako by to dělal kdokoli jiný, ostatně scéna s rozmláceným autem a následně i jeho majitelem je dobrým příkladem), byl vykreslen perfektně a já jásal (jistě i za přispění výborného titulního představitele). Pak přišel výslech podezřelých a začala se projevovat skoro až impotence policie, která se v celé své kráse ukázala směrem ke konci s těžkooděnci a je nutno podotknout, že jsem ji filmu tak úplně nevěřil. Každopádně po půl hodině (při rovněž sporné scéně; opilost vs. automaticky naučená obrana) se v hlavním hrdinovi probudilo to zvíře z minulosti (i když na půl namíchané s typicky britským gentlemantstvím) a divák se dočkal očekávané stylové vyvražďovačky, kde divák stařečkovi Cainovi buď žere jeho vitalitu nebo ne. Já mu ji věřil (ostatně několikrát si šáhl na dno), a to až do (doslova) samotného konce, který jistě mohl být ukončen tvrději, nejsme přece v USA, ale ve Velké Británii (přesto už i asi i ti Angláni vyměkli). Kvůli někdy až moc neschopné policii a závěru nemůžu udělit plný počet, ale jinak se mi film velmi líbil a hodnotím solidními 4*. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Harry Brown je starý tichý muž žijící kdesi na periferii jednoho z velkých měst Anglie. Periferii sevřenou dálnicí, betonovými nadjezdy, mostky a nevzhlednými panelovýmými domy... Jeho život má pevný řád - vstane, nasnídá se, umyje nádobí, oblékne se a vyrazí do nemocnice za těžce nemocnou ženou. Tam u nemocničního lůžka tiše promlouvá k milované bytosti, nejsa si však jist, zde jej ještě to nehybné a pouze oddychující tělo vnímá... Po návratu zaskočí do blízké hospůdky na pivko a šachovou partičku s kamarádem Lenem, taktéž důchodcem. Tok Harryho dní narušují jen převážně noční výtržnosti místní partičky teenagerů, kteří terorizují široké okolí. Zdrogovaná mládež často zbrojená si nebere před nikým servítky a pokud někdo z normálních obyvatel jakkoliv vystoupí následuje odveta a minimálně zkopání do bezvědomí. Harry vše pozoruje, ale jelikož se ho agrese zatím nijak nedotkla, neřeší ji. Jednoho dne se mu len svěří, že má strach. Výrostci se na něj zaměřili a on od té doby u sebe nosí vojenský bajonet po otci. Žádá po Harrym - bývalém mariňákovi, který se účastnil operací marines v Severním Irsku pomoc. Harry jej však odkáže na policii s tím, že on už válčit dávno přestal. Len jen smutně podotkne, že to již udělal a k ničemu to nevedlo... Policie se však následující den sama překvapivě obrátí na Harryho. Zazvoní u něj dva detektivové se sdělením, že Len byl umlácen ve stanici metra.... Policie sice zatkne všechny podezřelé výrostky, ale vzhledem k nedostatku důkazů je nucena je propustit. Ti dále terorizují čtvrť a tak se strý pán Harry Brown rozhodne vzít spravedlnost do svých rukou a čtvrť vyčistit.... Na Michaelu Cainem se čas sice mírně podepsal, charisma však z něj jen čiší. Jeho tichá důstojnost starého osamělého muže byla smutně krásná. Z prvotní bezmocnosti, kterou divák cítí spolu s Harrym a Lenem se pozvolna stává vztek, který drsně vygraduje v řež... Nákup zbraní u feťáků byl za 5 hvězd, celek za 4. Každopádně parádní britská záležitost. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Michael Caine podává vynikající výkon v roli starce, jenž nehodlá pouze mlčky přihlížet násilí, které jej obklopuje. Jen nerad bych se dožil toho, že by to třeba v našem městě vypadalo podobně, jako tam, kde žije jím ztvárněná postava Harryho Browna. Film je to do jisté míry syrový, ale o to opravdověji vyznívá. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

"Měl jsi tu dívku odvést do nemocnice" říká Harry Brown, načež odrovná v pořadí už asi 3. týpka. Pokud se má jednat o britskou odpověď na Eastwoodovo Gran Torino, tak říkám, že se to sakramentsky povedlo. Ze začátku, kdy se příběh trochu vleče, jsem si říkal, že to není špatný, ale doufal jsem, že se to rozjede co nevidět. A ono se to opravdu rozjelo. Scéna "kupování zbraně" mě dostala a od té doby to byla vlastně jen akce, akce a napětí, jak to dopadne. Harry Brown je hodně stylová záležitost, která má pevné pilíře (bravurního Cainea, kterému jsem toho mstitele sežral i s navijákem a jako dezert jsem si dal časopis Udice :-) a vynikající Emily Mortimer, který mi definitivně potvrdila, že její výkon ve filmu Milý Frankie nebyl náhodný). A i když film nepřináší žádná "nová témata" (jak říkám, tohle je prakticky to samé, co Gran Torino), tak se obávám, že tohle je aktuální stále… Mít klobouk, tak před Cainem smeknu, protože v jeho věku podat takovýhle výkon… Prostě a jednoduše - 95 %. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (8)

  • Žena v hospodě, která zpívala píseň "Gold", byla zdravotní sestrou štábu. (Frankooo)
  • Noela Winterse si zahrál britský rapper a skladatel Ben Drew, známý pod pseudonymem Plan B. Často spolupracuje s duem Chase & Status, se kterým se podílel i na soundtracku k tomuto filmu. (bradl3y)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

14.09.2008

...a k tomu Colin Farrell v Sherlocku Holmesovi či filmový Duke Nukem... Ano, jsou tu „Fámy, drby, klepy 2“ ;-). Veterán Michael Caine si naplno užívá mediální pozornosti, spojené s úspěchem Temného… (více)

Reklama

Reklama