Reklama

Reklama

Harry Brown (Sir Michael Caine) je řádný občan a bývalý mariňák. Po smrti manželky žije sám v jednom ze stovek bytů na předměstí. Společnost mu dělá jen jeho nejlepší přítel Leonardo (David Bradley). Právě toho ale jednoho dne zavraždí parta místních výtržníků. Harry se rozhodne jednat a naplnit sám svou vlastní představu o spravedlnosti.... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (721)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Už si taky začínám všímat relativně nového trendu obsazování starších, typicky charakterních herců do rolí zabijáků v krimi/akčních thrillerech. Proto bych film porovnal nejen s Gran Torinem, ale i s 96 hodinami nebo Neznámým, kde se vyskytuje šedesátník Liam Neeson. Do role Harryho Browna byl totiž obsazen dokonce skoro už osmdesátiletý Michael Caine a já si jen říkám, koho staršího v podobném snímku ještě uvidím :-). Ale zpátky k filmu samotnému. Život starce, který navštěvuje svoji umírající manželku, hraje s kamarádem u piva šachy, vyhýbá se nebezpečným podchodům a všem možným problémům (jako by to dělal kdokoli jiný, ostatně scéna s rozmláceným autem a následně i jeho majitelem je dobrým příkladem), byl vykreslen perfektně a já jásal (jistě i za přispění výborného titulního představitele). Pak přišel výslech podezřelých a začala se projevovat skoro až impotence policie, která se v celé své kráse ukázala směrem ke konci s těžkooděnci a je nutno podotknout, že jsem ji filmu tak úplně nevěřil. Každopádně po půl hodině (při rovněž sporné scéně; opilost vs. automaticky naučená obrana) se v hlavním hrdinovi probudilo to zvíře z minulosti (i když na půl namíchané s typicky britským gentlemantstvím) a divák se dočkal očekávané stylové vyvražďovačky, kde divák stařečkovi Cainovi buď žere jeho vitalitu nebo ne. Já mu ji věřil (ostatně několikrát si šáhl na dno), a to až do (doslova) samotného konce, který jistě mohl být ukončen tvrději, nejsme přece v USA, ale ve Velké Británii (přesto už i asi i ti Angláni vyměkli). Kvůli někdy až moc neschopné policii a závěru nemůžu udělit plný počet, ale jinak se mi film velmi líbil a hodnotím solidními 4*. ()

balone 

všechny recenze uživatele

Takovejch už tu bylo kdo vzali spravedlnost do svých rukou... Ale snad nikdy to ještě nebyl stařík v podání Michaela Ciana, který si může říkat pan herec. Jak už je zde řečeno celý příběh celkem dobře akčně plyne, zadna hlucha mista i to konečné výtržnictví, ale ta hospoda je jak z příručky "Jak zakončit film". 75% ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Absolutně nechápu proč, ale čekal jsem mnohem akčnější a klipovitější variantu režie. Což by bylo špatně, protože silně dramatická thrillerová atmosféra k podobnému námětu pasuje mnohem lépe. Již od úvodních minut se snímkem táhne tak depresivní opar, až se mi místami dělalo mírně nevolno. A jsem docela zmatený a vyděšený: byl to pouze extrémní příběh skutečnosti, že ano, nic podobného se ve světě nemůže stát a neděje? Nebo jsem opět naivní? Musím tomu věřit, protože jinak mě do Anglie v životě nikdo nedostane! Film mi hodně připomínal bezvadné Hooligans s Elijahem Woodem, i když fotbaloví maníci nesahají "feťákům z podchodu" ve všech myslitelných záporných vlastnostech ani po pás. Co si Harry Brown mohl odpustit, je závěrečná scéna, jinak je snímek vysoko nad průměrem. Perlička: šokující proměna Michaela Cainea jako herce v mých očích. Jestliže je pro mne David Duchovny agent Mulder a Tobey Maguire rudomodrý Spider-man, pak Michael je Harry Brown... ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Michael "nemám s kým hrát šachy a tak budou umírat lidi" Caine sotva usuší slzu a již masakruje britskou gangsterskou špínu a řadí se po boku dalšího důchodce letošního jara, Mela Gibsona, který střílí do kolen zas pro svou dcerku. S Harrym sdílí vojenskou minulost a smysl pro ty správné konzervativní hodnoty. Harry má aspoň nějaký vývoj postavy, která se probírá z úzkýho snu nevšímavosti do svrabu reality. Nejvíc film kulhá v pouliční bitce, moc levný a nerealistický - ve skutečnosti by gangy rozehnali policajti do 3 minut slzákem (gangy neměly masky) nebo by to do nich prostě šili gumovýma projektorama nebo vodou z děla nějakýho transportéru. Ale to vem čert, hlavně že to dobře dopadlo. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

priznam se, o Cainovi jsem se poprve dozvedel pri sledovani Batman začíná, holt britsky filmovy prumysl me vzdycky mijel a ani ted v nem nejsem nijak zainteresovan. Takze sem si rekl, ze zkusim i neco jineho, nez Caina v Nolanovkach a rozhodl sem se okamzite pro tohle dilo, pamatujic si na zazitek, jaky sem mel pri Gran Torinu. Ale, zel, je to o tridu mensi "zabava" nez u Clinta. Emoce se vubec nedostavuji tak jak by mely, proste sledujeme dedouska, ktereho uz nasrali zdrogovane detska, kterak je bez milosti vrazdí. Nacez prichazi zaver, ktery sice pekne ukazuje, jak si policie nedokaze poradit s mladezi (zacoz mozna muze sama, tak dlouho cekala, tak dlouho je nechala zapadat do bahna, az jim to prerostlo pres hlavu - viz take docela pekna scena vyslechu..), ale dejova linie rozvijejici se v hospode je velice... divna a tupa.. nemluve o digitalni krvi, ktera mi pri takovemto komornim filmu pekne nastvala. (u Ninja Assassin prosim, ale tady?) Nastesti vse zachranuje hodne tvrdy Michael Cain (ktery se mi ale stejne vice libil jako takovy smutny deda, nez jako andel pomsty, jedina cool vrazda byla ta prvni, ty ostatni byli prilis rozpitvavane, az do nechutnych detailů a proste me nebrali) a take skvele natocena kamerova scena na zacatku (jeji dej je ale hodne hnusny). Tedy hlavne doufam, ze nebudeme mit takovou mladez i v ČR a davam tomuhle anglickemu Drsnemu Harrymu prumerne 4 hvezdy. PS: jo, jeste to vykresleni nebezpeci pomocí obycejneho podchodu bylo dobry.. :-) ()

Galerie (46)

Zajímavosti (8)

  • Žena v hospodě, která zpívala píseň "Gold", byla zdravotní sestrou štábu. (Frankooo)
  • Jednu z postáv mala pôvodne stvárniť Katie Jarvis, kvôli tehotenstvu sa však vo filme neobjavila. (vander19)
  • Dýka, kterou ve filmu používal Harry Brown (Michael Caine), je Fairbairn-Sykes britských Commandos. (kwaicheng)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

14.09.2008

...a k tomu Colin Farrell v Sherlocku Holmesovi či filmový Duke Nukem... Ano, jsou tu „Fámy, drby, klepy 2“ ;-). Veterán Michael Caine si naplno užívá mediální pozornosti, spojené s úspěchem Temného… (více)

Reklama

Reklama