Reklama

Reklama

Harry Brown (Sir Michael Caine) je řádný občan a bývalý mariňák. Po smrti manželky žije sám v jednom ze stovek bytů na předměstí. Společnost mu dělá jen jeho nejlepší přítel Leonardo (David Bradley). Právě toho ale jednoho dne zavraždí parta místních výtržníků. Harry se rozhodne jednat a naplnit sám svou vlastní představu o spravedlnosti.... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (721)

Gimp 

všechny recenze uživatele

Michael "nemám s kým hrát šachy a tak budou umírat lidi" Caine sotva usuší slzu a již masakruje britskou gangsterskou špínu a řadí se po boku dalšího důchodce letošního jara, Mela Gibsona, který střílí do kolen zas pro svou dcerku. S Harrym sdílí vojenskou minulost a smysl pro ty správné konzervativní hodnoty. Harry má aspoň nějaký vývoj postavy, která se probírá z úzkýho snu nevšímavosti do svrabu reality. Nejvíc film kulhá v pouliční bitce, moc levný a nerealistický - ve skutečnosti by gangy rozehnali policajti do 3 minut slzákem (gangy neměly masky) nebo by to do nich prostě šili gumovýma projektorama nebo vodou z děla nějakýho transportéru. Ale to vem čert, hlavně že to dobře dopadlo. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Kvalitativně stojící přesně na pomezí opovrženíhodného béčka a seriózní, ambiciózní nadžánrovky á la Gran Torino, snad i o něco více než podobné Mé druhé já s Jodie Foster. Rutinní scénář se vyznačuje typickými neduhy (vratká logika, přidání vyšetřovací linky a globálnější problém k osobní lince pomsty a jejich závěrečné sjednocení horkou jehlou), v konečné podobě však působí díky vydatné režii překvapivě kompaktně, inteligentně, bez výraznějších klopýtnutí ve všech rovinách a se správně temným feelingem s vhodně naměřenou špetkou autenticity. Spolu s režií film vytahuje na silný nadprůměr pochopitelně v prvé řadě perfektní, strhaný, osamocený, vnitřně vyděšený a přesto odhodlaný a drsný Michael Caine. 7/10 ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Naprdnutí důchodci jsou poslední dobou v kurzu a tak nám po famózním Gran Torinu Clinta Eastwooda a velice zajímavém Redovi s Brianem Coxem přichází se svojí troškou do mlýna přispět i Michael Caine. A nutno podotknout, že je ze všech jmenovaných zdaleka nejdrsnější. Ono taky když žijete ve čtvrti, proti které je i pražský Žižkov rájem na zemi, tak vám nic jinýho nezbývá. Michael Caine je brilantní, atmosféra správně syrová, spratci správně spratkovití a celý je to hodně dobře nasnímaný. Bohužel tempo je trochu pomalejší a některé scény vyloženě drhnou (např.scéna v drogovým doupěti mě vůbec nesebrala). I tak ale hodně působivej film, i když na Gran Torino zdaleka nemá. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Pokud chceš bojovat se zlem musíš se sám zlem stát. Atmosférická žánrovka, kterou si pro sebe krade boží Michael Caine. Scénář není nijak skvělý ani originální, ale Daniel Barber z něj přesto ždíme maximum a jde mu to od ruky. Mnozí HARRYHO BROWNA budou přirovnávat ke Clintově GRAN TORINU a nejsou tak úplně vedle. A i když je Harry předvídatelnější než ono poslední Clintovo filmové dobrodružství, je mnohem syrovější, tvrdší a brutálnější. A tím si mě jednoduše získává. Poslouchej mě. Když mi to neřekneš, prostřelím ti obě češky. Nejdřív jednu a pak druhou, než mi to povíš. Co ty na to? ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Náplň života sa niekedy zjaví na jeho sklonku. A zďaleka nemusí ísť o výsledok cieľavedomého hľadania. Niekedy pomôže zločin, tragédia. Starému sivovlasému dôchodcovi odchádzajú zo života jeho najbližší. Viditeľnú a počuteľnú kriminalitu mladistvých gangov nerieši ani nechrli na nich síru nadávok, nevolá polišom pri každej krádeži. Postoj zmení až po vražde kamoša partiou grázlov. Opráši znalosti z vojenskej služby a zakrúti krkom zopár fešákom. Zároveň tým získa náplň dohárajúcej sviece žitia. Nepriamo aj priazeň polície. Pozn.: Vládnu moc chrániace ozbrojené zbory (armáda, polícia) veľmi radi venujú pozornosť sociálne problémovým kriminálnikom, zväčša len drobným rybkám v mori zločinov. S pomocou médií sú označení ako pôvod zníženej bezpečnosti a strachu v uliciach miest. Preto sa následne nasadia ozbrojené zbory do masovej akcie proti mladým, rasovo odlišným, subkultúram a sociálne slabým. V tomto zmysle má v sebe svižne plynúci film fašizujúce tendencie, ktoré spomína aj užívateľ Marigold. Zároveň však Harry Brown upozorňuje aj na problematiku osobného vyjednania si spravodlivosti a pomsty, mimo štátnych vyšetrovacích a súdnych štruktúr. Tým sa jednoznačnému priradeniu k fašizujúco - kolektivistickej agitke film vzpiera. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (8)

  • Michaela Cainea k filmu už od počiatku výrazne priťahovala podobnosť medzi sebou samým a hlavným hrdinom. Obaja boli vojnovými veteránmi (Brown ako člen námornej pechoty slúžil v Severnom Írsku, Caine zase bojoval v Kórejskej vojne). Navyše Caine kedysi tiež žil v štvrti, v ktorej vo filme žije Brown. (SarumanKo)
  • Dýka, kterou ve filmu používal Harry Brown (Michael Caine), je Fairbairn-Sykes britských Commandos. (kwaicheng)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

14.09.2008

...a k tomu Colin Farrell v Sherlocku Holmesovi či filmový Duke Nukem... Ano, jsou tu „Fámy, drby, klepy 2“ ;-). Veterán Michael Caine si naplno užívá mediální pozornosti, spojené s úspěchem Temného… (více)

Reklama

Reklama