Reklama

Reklama

Harry Brown (Sir Michael Caine) je řádný občan a bývalý mariňák. Po smrti manželky žije sám v jednom ze stovek bytů na předměstí. Společnost mu dělá jen jeho nejlepší přítel Leonardo (David Bradley). Právě toho ale jednoho dne zavraždí parta místních výtržníků. Harry se rozhodne jednat a naplnit sám svou vlastní představu o spravedlnosti.... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (721)

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Jeden z posledních výstřelů slavného britského "agenta", jehož jednu tvář a mnoho postav jsme na obrazovkách tv shlédli nesčetněkrát. Pan Caine opět skvostný a ve "své" roli... :-) Velmi duchaplný snímeček, v "Zámoří" natočili obdobný film s dalším bravurním hercem Clintem Eastwoodem s názvem Gran Torino, dost se podobají co do vyznění.. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Především tu Michael Caine nakope zadek několika výrostkům s kapucou, ale nelze si nevšimnout, jak jednoznačným způsobem je tu líčen policejní aparát - jako složka systému, která naprosto selhává ve své úloze. Je pak jedině logické, že zastoupit ji musí někdo, kdo stojí právě mimo aktivní společenskou vrstvu, tedy důchodce. Vůbec celé je to především boj mezi složkami, stojícími jaksi stranou, aktivně nepřispívajícími do hnacího motoru systému (ať už z důvodu sociální vyloučenosti, nebo věku). Řešení, které Harry Brown nabízí, je z mého pohledu poměrně odvážnou fackou socialisticky přemýšlící Británii, která se díky svojí poněkud přehnané toleranci a otevřenosti vůči přistěhovalcům a nepřizpůsobivým musí zabývat podobnými problémy. Idylické vyústění souboje proti zlu, soutředěného do jednoho sídlištního podchodu, může působit až stařecky naivně, ale co bychom to tvůrcům neodpustili. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Harry Brown mi dlouho svým námětem připomínal Eastwoodovo Gran Torino (jako většině ostatních uživatelů), ovšem v takovém jalovějším odvaru. Michael Caine není typ drsňáka a hraje tedy proti Kowalskému spíš staříka, který by jen hrál šachy, zašel na pivko a také na hrob svoji ženy. Ovšem grázlům, kteří obtěžují život lidem, dotknou se Harryho kamaráda a dokonce i jeho samotného, rozhodne se bývalý starý voják udělit mládeži tvrdou lekci. Snímek je chytlavý, dobře řemeslně zpracovaný a nenudí! Kdybych se však měl rozhodnout mezi Eastwoodovým Gran Torinem a Harrym Brownem, volil bych Mr. Clinta. ()

castor 

všechny recenze uživatele

.. aneb jak se jeden starý chlápek solidně naštve a několikrát to napálí do otravných, znuděných výtržníků. Prostý příběh odehrávající se uprostřed anonymního panelákového sídliště kdesi v Londýně, kde nikdo neřeší, co se děje o patro výš a kam policie raději moc nezajíždí. Do čištění ulic se po ztrátě manželky i kamaráda na šachové partie vrhne vysloužilý voják, který má co dělat, aby to celé udýchal, a který si jede podle svých pravidel. A to je možná to lákavé. Žádný čas na hrdinství, prostě odpoutat pozornost a prásk ho (výborná scéna z doupěte feťáků, kde si obstarává zbraň). Chladná vendeta je o to působivější díky hlavnímu hrdinovi. Každý druhý herec po něčem takovém v Caineově věku prahne, Oscarem dvakrát ověnčená britská legenda nabídky využila dokonale. Klobouk dolů. Tvůrci vděčné téma o mladistvých zparchantělých hovadech vymačkali na výbornou, jen velká škoda vyostřeného závěru. Ale mimochodem, výborná úvodní scéna!! ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Harry Brown vs Dirty Harry? Ani za mák. Dirty má charisma na rozdávání, hlášky, drsné pohledy, spousty vystřelených kulek. Brown je tradiční penzista luštící křízovky, sotva se pohybující, šetřící s každým nábojem, aby zbylo na rohlíky z Tesca. Harry Brown je film, popisující britskou mládež v tom nejhorším světle. Dle filmu je horší, než gangy z Comptonu (největší a nejdrsnější ghetto v LA). To se mi moc nezdá, občas je vykreslena až přehnaně drsně. Například jízda na motorce a zastřelení matky s kočárkem, se mi zdálo až moc přitažené za vlasy. Tento panelákový gang, hlídající podchod pod státovkou, jako největší poklad, mi přišel až moc drsný, aby to mohla být pravda. Michael Caine je až moc starý a rozvrzaný, abych uvěřil jeho schopnosti vůbec udržet zbraň v ruce. Mladší herec by sem rozhodně seděl víc. Caine navíc používá jeden a ten samý pohled, takže při smrti svého kamaráda se dočkáme stejné grimasy, jako při radostném popíjení piva. Film není špatným, až na přehnaný konec a zbytečně přehnané teenagery i uvěřitelný. Hezky kontrastuje doživání důchodce, s následným masakrem. Bohužel záporné vlastnosti filmu, popsané výše, mi neumožňují dát více, než 60%. 03.01. 2010 ()

Galerie (46)

Zajímavosti (8)

  • Natáčení probíhalo převážně na londýnském sídlišti Heygate Estate ve čtvrti Walworth, které se přibližně 3 roky po uvedení filmu dočkalo demolice. (Lumberjack)
  • Žena v hospodě, která zpívala píseň "Gold", byla zdravotní sestrou štábu. (Frankooo)
  • Michaela Cainea k filmu už od počiatku výrazne priťahovala podobnosť medzi sebou samým a hlavným hrdinom. Obaja boli vojnovými veteránmi (Brown ako člen námornej pechoty slúžil v Severnom Írsku, Caine zase bojoval v Kórejskej vojne). Navyše Caine kedysi tiež žil v štvrti, v ktorej vo filme žije Brown. (SarumanKo)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

14.09.2008

...a k tomu Colin Farrell v Sherlocku Holmesovi či filmový Duke Nukem... Ano, jsou tu „Fámy, drby, klepy 2“ ;-). Veterán Michael Caine si naplno užívá mediální pozornosti, spojené s úspěchem Temného… (více)

Reklama

Reklama