Reklama

Reklama

Harry Brown (Sir Michael Caine) je řádný občan a bývalý mariňák. Po smrti manželky žije sám v jednom ze stovek bytů na předměstí. Společnost mu dělá jen jeho nejlepší přítel Leonardo (David Bradley). Právě toho ale jednoho dne zavraždí parta místních výtržníků. Harry se rozhodne jednat a naplnit sám svou vlastní představu o spravedlnosti.... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (721)

Radko 

všechny recenze uživatele

Náplň života sa niekedy zjaví na jeho sklonku. A zďaleka nemusí ísť o výsledok cieľavedomého hľadania. Niekedy pomôže zločin, tragédia. Starému sivovlasému dôchodcovi odchádzajú zo života jeho najbližší. Viditeľnú a počuteľnú kriminalitu mladistvých gangov nerieši ani nechrli na nich síru nadávok, nevolá polišom pri každej krádeži. Postoj zmení až po vražde kamoša partiou grázlov. Opráši znalosti z vojenskej služby a zakrúti krkom zopár fešákom. Zároveň tým získa náplň dohárajúcej sviece žitia. Nepriamo aj priazeň polície. Pozn.: Vládnu moc chrániace ozbrojené zbory (armáda, polícia) veľmi radi venujú pozornosť sociálne problémovým kriminálnikom, zväčša len drobným rybkám v mori zločinov. S pomocou médií sú označení ako pôvod zníženej bezpečnosti a strachu v uliciach miest. Preto sa následne nasadia ozbrojené zbory do masovej akcie proti mladým, rasovo odlišným, subkultúram a sociálne slabým. V tomto zmysle má v sebe svižne plynúci film fašizujúce tendencie, ktoré spomína aj užívateľ Marigold. Zároveň však Harry Brown upozorňuje aj na problematiku osobného vyjednania si spravodlivosti a pomsty, mimo štátnych vyšetrovacích a súdnych štruktúr. Tým sa jednoznačnému priradeniu k fašizujúco - kolektivistickej agitke film vzpiera. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Takže Vy tvrdíte, že eskalující násilí má na svědomí bdělý důchodce." No jasně. Za to násilí může děda Harry a jeho rozedma plic. Žádný gangy zfetovaný mládeže, který jsou ozdobou každýho moderního sídliště. Ty za to rozhodně nemůžou. Mě tedy Harryho akční vzepětí docela bavilo, ale přišlo strašně pomalu a hrozně pozdě. Ten pomalej rozjezd mě zkrátka děsně nudil, takže pokud se na to budu chtít mrknout ještě jednou, tak vynechám úvodní slzy i policejní tápání a vychutnám si až Harryho pokulhávající pomstu. ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Stanné právo v jedné osobě. Spíše než variace na Gran Torino je tahle temná městská legenda variací na Přání smrti s Charlesem Bronsonem. Její syrovost a špinavost je sice místy okatě strojená, nicméně i tak je Harry Brown dospělejší a přesvědčivější, než byl jeho předobraz (který byl prostou akční kriminálkou). K největším kladům patří vedle nádherně hnusné atmosféry prostředí feťácké spodiny i výkon Michaela Cainea a neúprosný tlak tvůrců, kteří diváka hodinu a půl přesvědčují, že tenhle příběh skončí jakýmkoliv průserem, jenom ne happy endem. Malý plus za hudbu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že značná část obětí se připisuje jakémusi osamělému mstitelovi?.... Agresivní výrostci, úmrtí manželky a smrt přítele. To vše přinutí vysloužilého mariňáka M.Caina vyrazit do akce. Ale trvá mu to. Zbytečně natáhnutej úvod, vykonstruovaná hra na city (nebo na co), aby jsme pochopili, že policie je bezbranná. Ubíhající čas nijak nepomáhá rozvoji osobnosti Harryho, od kterého stejně čekám jen pomstu. Nemůže se rovnat s Waltem Kovalskim. Zato gang parchantů by lehce uspěl třeba v komparsu na další díl Death Wish. S přibývajícím časem už policie není jen bezbranná, ale totálně na hovno a její přítomnost vede k nenávisti demokracie. Ještě že je tu Harry Brown. Uteče z nemocnice, všechny zabije a zbytek zachrání. Tento film může skvěle konkurovat v agresivitě (již zmíněnému) ,,Přání smrti“, v ubližování důchodcům třeba filmu ,,Red“, ale v ničem, (V NIČEM !!!) Gran Torinu!!!! Je to jen další film na téma násilí ve společnosti a mstících se penzistů. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Duchna Death Wish aneb Harold Brown za životní jistoty jako jsou klid, úcta mladší generace a bezpečné podchody.. Sir Michael Caine zcela v intencích svého motta “mluv pomalu, neříkej mnoho“, syrovost lokací podkreslující hudba a pár opravdu hutných scén (výslech výkvětu mládeže, nákup zbraní v zahradnictví „U šedého zákalu“). Škoda jen, že se od scén pouličních nepokojů nechal Barber zahnat scénářem do slepé uličky, nicméně jeho další budoucnost na pozici filmového režiséra jistě bude stát za povšimnutí. Je zřejmé, že se náš kabinet doktora Kalouska Caligariho nechal při tvorbě nové důchodové reformy inspirovat právě Harry Brownem. Když se může britský penzista na sklonku osmé dekády života tak vitálně ohánět Glockem a noži, proč bychom to nesvedli i my? Už jen čekám, kdy přijde návrh, že první výplata penze bude in memoriam (samozřejmě za předpokladu, že jste si na ni spořili) a druhá už zkrátka nebude.. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (8)

  • Natáčení probíhalo převážně na londýnském sídlišti Heygate Estate ve čtvrti Walworth, které se přibližně 3 roky po uvedení filmu dočkalo demolice. (Lumberjack)
  • Dýka, kterou ve filmu používal Harry Brown (Michael Caine), je Fairbairn-Sykes britských Commandos. (kwaicheng)
  • Žena v hospodě, která zpívala píseň "Gold", byla zdravotní sestrou štábu. (Frankooo)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

14.09.2008

...a k tomu Colin Farrell v Sherlocku Holmesovi či filmový Duke Nukem... Ano, jsou tu „Fámy, drby, klepy 2“ ;-). Veterán Michael Caine si naplno užívá mediální pozornosti, spojené s úspěchem Temného… (více)

Reklama

Reklama