Reklama

Reklama

Harry Brown (Sir Michael Caine) je řádný občan a bývalý mariňák. Po smrti manželky žije sám v jednom ze stovek bytů na předměstí. Společnost mu dělá jen jeho nejlepší přítel Leonardo (David Bradley). Právě toho ale jednoho dne zavraždí parta místních výtržníků. Harry se rozhodne jednat a naplnit sám svou vlastní představu o spravedlnosti.... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (721)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Pokud chceš bojovat se zlem musíš se sám zlem stát. Atmosférická žánrovka, kterou si pro sebe krade boží Michael Caine. Scénář není nijak skvělý ani originální, ale Daniel Barber z něj přesto ždíme maximum a jde mu to od ruky. Mnozí HARRYHO BROWNA budou přirovnávat ke Clintově GRAN TORINU a nejsou tak úplně vedle. A i když je Harry předvídatelnější než ono poslední Clintovo filmové dobrodružství, je mnohem syrovější, tvrdší a brutálnější. A tím si mě jednoduše získává. Poslouchej mě. Když mi to neřekneš, prostřelím ti obě češky. Nejdřív jednu a pak druhou, než mi to povíš. Co ty na to? ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Jak jsem psal v komentáři u mého velmi oblíbeného filmu Death Sentence (2007), existují pocty legendárním filmům či žánrům a existují vykrádačky... Death Sentence byla špičková práce, kterou beru jako poctu a veškerou úvahu na téma subžánru "revenge movies" odkazuji na komentář k tomuto filmu... Harry Brown je vlastně podobný film ... ale je to vykrádačka jak mraky ... Bere si do huby jak absolutní kultovní klasiku Death Wish (1974), tak spoustu dalších filmů, až i konečně naprosto jedinečný film, který do tohoto subžánru nepatří, tedy Gran Torino (2008) ... Všechno poskládáme dohromady a máme z toho kupodivu hodně dobrý, koukatelný, překvapivě drsný a neuvěřitelně zarážjící kousek ... Kriminalita (zejména) britské mládeže byla v posledních letech filmově již několikrát kvalitně nakousnutá, jak již výše zmíněným Death Sentence, tak špičkovým exploitačním horrorem Eden Lake (2008) a několika dalšími filmy... I zde máme perfektně zahrané a představené grázly, prasata a hovada, které nemůže člověk už od pohledu vystát ... jejich herecké výkony vyloženě oceňuji, opět nahánění strach, adrenalin do krve až nenávist ... A máme zde hrdinu, kterému na začátku nevěříme fakt vůbec nic, děda, co se sotva postaví z pohovky, šourající se mezi bytovkami a hledící si svého ... ovšem bývalý člen speciálních jednotek, který kromě té milé stařečkovské povahy má ještě jednu stránku osobnosti a to je jeho výcvik, který se zřejmě nezapomíná stejně jako plavání či ježdění na kole ... Dožil by si vklidu svůj důchod, kdyby mu jeden den nezemřela manželka a druhý den mu grázlové nezabili kamaráda, se kterým hrával v baru šachy ... i to by ještě nestačilo, kdyby na něj jeden z těch grázlů nevytáhl po cestě v noci domů kudlu a nechtěl po něm jeho peníze ... A tady opilému staříkovi šouajícímu se z baru naskočí dávný výcvik a jednoduchým a sekundovým hmatem toho šmejda probodne sám ... A pak už není nic, žádný vývoj postavy, jak jsme zvyklí od 70. let, žádné zvraty ... jen starý Michael Caine se šourá ultra-odporným světem zvrácené kriminální společnosti jako pomalý, ale jistý stroj na smrt a postupně oddělává všechny, kdo se mu z tohoto světa postaví do cesty ... Musím uznat, že se jedná o jednoduchou akční záležitost, nic víc ... žádné stotožnění se s hrdinem se zde nekoná. Caine jen rozsévá smrt a v brutalitě a násilí si nezadá ani s tatíkem masakrující Francii ve filmu 96 hodin/Taken (2008). Jenže ten film je neuvěřitelně zábavný, nemůžu si pomoct, i když tak strašně vykrádá a chvílemi je to fakt "už trochu moc", to prostředí, děj a hlavní postava je prostě klasicky super ... A nejlepší na tom je, že ten děda nakonec nečekaně "vyjebe úplně se všema" ... ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Duchna Death Wish aneb Harold Brown za životní jistoty jako jsou klid, úcta mladší generace a bezpečné podchody.. Sir Michael Caine zcela v intencích svého motta “mluv pomalu, neříkej mnoho“, syrovost lokací podkreslující hudba a pár opravdu hutných scén (výslech výkvětu mládeže, nákup zbraní v zahradnictví „U šedého zákalu“). Škoda jen, že se od scén pouličních nepokojů nechal Barber zahnat scénářem do slepé uličky, nicméně jeho další budoucnost na pozici filmového režiséra jistě bude stát za povšimnutí. Je zřejmé, že se náš kabinet doktora Kalouska Caligariho nechal při tvorbě nové důchodové reformy inspirovat právě Harry Brownem. Když se může britský penzista na sklonku osmé dekády života tak vitálně ohánět Glockem a noži, proč bychom to nesvedli i my? Už jen čekám, kdy přijde návrh, že první výplata penze bude in memoriam (samozřejmě za předpokladu, že jste si na ni spořili) a druhá už zkrátka nebude.. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Absolutně nechápu proč, ale čekal jsem mnohem akčnější a klipovitější variantu režie. Což by bylo špatně, protože silně dramatická thrillerová atmosféra k podobnému námětu pasuje mnohem lépe. Již od úvodních minut se snímkem táhne tak depresivní opar, až se mi místami dělalo mírně nevolno. A jsem docela zmatený a vyděšený: byl to pouze extrémní příběh skutečnosti, že ano, nic podobného se ve světě nemůže stát a neděje? Nebo jsem opět naivní? Musím tomu věřit, protože jinak mě do Anglie v životě nikdo nedostane! Film mi hodně připomínal bezvadné Hooligans s Elijahem Woodem, i když fotbaloví maníci nesahají "feťákům z podchodu" ve všech myslitelných záporných vlastnostech ani po pás. Co si Harry Brown mohl odpustit, je závěrečná scéna, jinak je snímek vysoko nad průměrem. Perlička: šokující proměna Michaela Cainea jako herce v mých očích. Jestliže je pro mne David Duchovny agent Mulder a Tobey Maguire rudomodrý Spider-man, pak Michael je Harry Brown... ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Neo noir podobající se Gran Torinu, ale Michael Caine, pan herec, není drsnej Harry ani tvrďák Eastwood. A sporé herectví Emily Mortimer je převážně na vadu. A ten anarchistický závěr kvůli ničemu, naprosto vycucaný z prstu je přehlídkou nejvyšší hlouposti. __ Trocha šmrncu a stylu by tomuhle filmu neuškodilo, právě naopak. Tahle suchárna je marná. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (8)

  • Michaela Cainea k filmu už od počiatku výrazne priťahovala podobnosť medzi sebou samým a hlavným hrdinom. Obaja boli vojnovými veteránmi (Brown ako člen námornej pechoty slúžil v Severnom Írsku, Caine zase bojoval v Kórejskej vojne). Navyše Caine kedysi tiež žil v štvrti, v ktorej vo filme žije Brown. (SarumanKo)
  • Žena v hospodě, která zpívala píseň "Gold", byla zdravotní sestrou štábu. (Frankooo)
  • Noela Winterse si zahrál britský rapper a skladatel Ben Drew, známý pod pseudonymem Plan B. Často spolupracuje s duem Chase & Status, se kterým se podílel i na soundtracku k tomuto filmu. (bradl3y)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

14.09.2008

...a k tomu Colin Farrell v Sherlocku Holmesovi či filmový Duke Nukem... Ano, jsou tu „Fámy, drby, klepy 2“ ;-). Veterán Michael Caine si naplno užívá mediální pozornosti, spojené s úspěchem Temného… (více)

Reklama

Reklama