Reklama

Reklama

Krátký život baletní

(TV film)
Dokumentární / Taneční / Krátkometrážní
Česko, 2008, 25 min

Režie:

Jan Bělohlavý

Obsahy(1)

Pád z uměleckého výsluní bývá strmý a bolestný... Jsou povolání, která může člověk vykonávat celý produktivní (i postproduktivní) život. Na druhé straně jsou profese, které jsou omezeny věkem, výkonností, fyzickými možnostmi a především zdravotními riziky a důsledky. Jedná se například o vrcholové sportovce, policisty, horníky, vojáky, ale třeba i artisty nebo tanečníky. Například v sousedním Rakousku mají tyto umělecké profese nárok na důchod po 28 letech a získávají doživotní rentu. V naší společnosti zůstávají tanečníci stále na chvostu zájmu ministerstev kultury i práce a sociálních věcí, zákonodárců, jejich požadavky jsou podceňovány a mnohdy i zesměšňovány. Souvisí to pochopitelně s neutěšeným postavením umění a kultury všeobecně. Téma dokumentu odhalí především sugestivní osudy lidí, kteří baletu (a divadlu všeobecně) zasvětili své životy a mají své hořké zkušenosti s tím, v jakých podmínkách dnes doslova živoří. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Balet se mi nelíbí, ale dokument je zajímavý. Pobavilo mě "Komu by se chtělo dívat na balet, kdyby tancovaly šedesátileté důchodkyně". ()

sator 

všechny recenze uživatele

Hledat spravedlnost v zabezpečení je marné, nicméně rovnost je blbost ,dělník který celý život tvrdě fyzicky pracuje a jde do důchodu stejně jako kancelářská krysa. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Chcete se zabývat baletem? Po tomhle dokumentu asi chtít nebudete a pokud opravu ano, za pár natočí podobný dokument s vámi, jak nedokážete předvést plynulý a bezbolestný pohyb a nedokážete přiznat, že svého ztraceného zdraví litujete. Poučný dokument, který svým způsobem varuje, ale také se snaží upozornit na chování státu k ne zrovna zdravím umělcům, kteří obětovali zdraví baletu. Dokument postupně odkryje, že je to z části opravdu povahou českou a myšlením, které se mimo naše hranice mění v poděkování a i malou peněžní pomoc do zbytku života těchto umělců, jejichž profesionální život na nejvyšší úrovni nikdy nebude tak dlouhý, jak by si přáli. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama