Reklama

Reklama

Svědkové zrady aneb měli jsme se bránit?

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Dokument o událostech, které provázely opuštění příhraničních vojenských pevností vojáky čs. armády v době Mnichovské dohody v roce 1938.  Dokumentární film Josefa Urbana a Dana Krzywoně Svědkové zrady aneb měli jsme se bránit? se vrací do období mnichovské zrady a bezprostředního ohrožení českého národa. Nestor českých bunkrologů Jan Polášek (86 let) a vysloužilý voják Karel Cvrk (94 let) procházejí jednou ze severomoravských pevností, která byla součástí československého vojenského obranného systému. Líčí své zážitky z konce třicátých let a meditují o tehdejších vlasteneckých postojích obyčejných lidí i státotvorných rozhodnutích politiků. Historik profesor Milan Hauner v kontrastu k jejich úvahám hodnotí úlohu Edvarda Beneše a prvorepublikové vlády v kontextu politických událostí těsně před druhou světovou válkou. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Hlavní silou dokumentu je konfrontace základních interpretačních postojů. Závěry jsou jasné a plně podporují Benešovu prozíravou politiku. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Ničím výjimečný, ale přesto velmi povedený a autentický dokument připomínající ony osudné dny, týdny a měsíce roku 1938. Odpověď na to, zda jsme se měli bránit, si ale musí vykoumat každý jednotlivec sám. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Toť otázka....Pokud by jsme se bránili, dostanem na prdel nejen od Němců, ale i od Poláků, Maďarů, jak povídá jeden z pamětníků, kteří v dokumentu na osudové okamžiky podzimu roku 1938 vzpomínají. Zapeklitá situace a každý si na tuto otázku musí najít odpověď sám. ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrý dokument o roce 1938, který mě ale přesto trochu zklamal. Vadila mi hlavně chaotičnost, kdy se často přeskakovalo z roku do roku a taky bych čekal víc výpovědí vojenských historiků a analýz, jak by to vlastně mohlo vypadat, kdybysme se bránili. Nic proti vlasteneckým starým pánům, ale od dokumentu čekám trochu víc než jen opěvování toho, jací jsme tehdy byli vlastenci a teď už nejsme. ()

harycek 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument , osvětlující naší historii kde jsou vysvětleny všechny aspekty a příčiny likvidace naší první republiky!! ()

lister_dave 

všechny recenze uživatele

Super téma, ale zpracování průměr. Nejlépe mluvil a mě nejvíc obohatil ten historik. Pán od řopíků se strašně opakoval, ale zápal tam byl no. :-) ()

Reklama

Reklama