Reklama

Reklama

Omega: Keltský šperk

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 1997, 14 min

Režie:

Aleš Lowák

Obsahy(1)

Nejstarší historicky doložené etnikum severně od Alp národ Keltů, zvaný též Galové sehrál v evropských dějinách pozoruhodnou roli. Umělecká invence Keltů se projevila především na nejrůznějších výrobcích, vyžadujících specializovanou výrobní činnost. Keltové byli prvním známým etnikem, které výrazně ovlivnilo i osdudy našeho území. Moravské zemské muzeum v Brně vlastní jednu z nejkrásnějších kolekcí keltských památek uměleckého řemesla a šperků. Do magazínu Omega vybrali její tvůrci ty nejpůsobivější, jež svědčí o čistotě keltského umění. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Hm, v roce 1997 na mapce Evropy stát s hranicemi v obrysu bývalého Československa (!?)... To by se tedy d.m.s.n. ani v >brněnské ČéTlačce< stát nemělo... :-/ . . . Takový nijaký krátký film ve stylu didaktických pomůcek televizního vysílání pro školy a ještě k tomu tak diletantské... Takhle tedy potenciální šperky mezi dokumentárními filmy rozhodně nevypadají. . . . Dvě hvězdičky nakonec se sebezapřením jen proto, že to téma bylo zajímavé a dokumentů o osídlení, životě a umění Keltů na našem území v televizi zájemce o historii bohužel zase až moc neuvidí. - - - - - (Poprvé viděno 4.2.2009 ma ČT1, hodnocení a komentář zde jako první - 4.1.2009) ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Podobných dokumentů je tak málo, že jsem kelstký šperk doslova hltal. Ačkoli dokument není špatný, byl jsem zklamán. Očekával jsem podrobnější informace a nějaké vychytávky. Pro naprosté laiky je tohle výborná, i když poměrně málo známá věc. Pro ty, co ví o Keltech přece jen něco více, nepřináší dokument vůbec nic nového...tedy krom pěkných obrázků artefaktů, které většinou můžete vidět jen nakreslené v archeologických monografiích. Taková konvice z Brna-Maloměřic, to je věc! ()

Reklama

Reklama