Reklama

Reklama

Tenkrát 2 - Šance pro Slovensko

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Robert Sedláček a Radim Procházka natočili první dokumentární film o rozdělení Československa. V pořadu tuto událost komentují mimo jiné V. Havel, V. Klaus a V. Mečiar.  Tenkrát 2 - Šance pro Slovensko je volným pokračováním filmu Tenkrát, v němž se autoři - Robert Sedláček a Radim Procházka - zabývali listopadovými událostmi z roku 1989. Tématem filmu Tenkrát 2 - Šance pro Slovensko je rozpad Československa, v jehož průběhu došlo ke střetu pragmatického a idealistického pojetí politiky. Václav Havel, Václav Klaus, Vladimír Mečiar, Petr Pithart a s nimi desítky dalších osobností tehdejší politiky v tomto snímku reflektují jednu z nejvýznamnějších událostí našich novodobých dějin. Film začíná těsně po nástupu Havla do prezidentské funkce a k jeho tématům patří mimo jiné dělení OF a VPN, pomlčková válka, "putování po hradech a zámcích" Mečiara s Pithartem, volební vítězství ODS a HZDS a následné jednání Klause s Mečiarem o rozdělení republiky: "Náš film chce ukázat, že rozdělování Československa je od počátku do konce příběhem učení se politické profesi, hledání postupů a standardů pro politická jednání a rozhodování. Česko-slovenská otázka byla jednou z nejtransparentnějších oblastí, kde se politická garnitura nastoupená po roce 1989 učila vykonávat politiku jako povolání," říkají o svém filmu autoři a dodávají: "Půjde nám stejně jako v případě filmu Tenkrát o analytický pohled, kterým chceme ukázat, že stát začal směřovat k rozpadu bezprostředně po listopadu 89 a možná ještě dříve." (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Ampi 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře zpracovaný dokument o velmi hořké a smutné údalosti, aspoň pro mne. I když uznavám, že události mohli dopadnout mnohem hůře. A paradoxně možná i díky rozdělení Češi a Slováci máji k sobě blíže. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Dobrý politický dokument, ktorý má tú správnu nepokojnú atmosféru. Pomáha aj občasný humor Vladimíra Mečiara a robotický pokoj Václava Klausa. A celé je to pekná ukážka, že naši českí bratia sa na svoju minulosť stále vedia pozrieť s väčším nadhľadom a objektívnosťou... ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Tenkrát 2 je mladší brácha úspěšného projektu o sametové revoluci, tentokrát pojednávající o rozdělení Československa. I v tomto dokumentu jsou velmi silné momenty, zejména při vzpomínkách na toho šílence Mečiara. Nebavilo mě to jako první díl, ale podíval bych se rozhodně znovu. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Vydarený, miestami nevyvážený dokument, ktorý sa snaží vysvetliť kto stojí za rozpadom ČSFR. Boli to Klaus s Mečiarom, Čarnogurský, alebo Havel, ktorý tesne po zvolení odignoroval návštevu Bratislavy? To si už musí každý zodpovedať sám. Veľmi pekná chronologická štúdia, silná hlavne v začiatku. Ani sa veriť nechce ako bol na začiatku 90.rokov Mečiar na Slovensku populárny. Jeho výstupy v telke čoby predsedu vlády pobavili celú sálu, hlavne pokec o situácii v Českoslovenku, ktorú prirovnal k odmäku snehu. ()

pierre9 

všechny recenze uživatele

Nedávno som videl film Občan Havel a aj preto ma to v rámci festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet na Tenkrát 2 veľmi neťahalo. Trojica Havel, Klaus, Mečiar mi neprišla ako tí najpríjemnejší spoločníci na piatkový večer. Tento film ma však veľmi milo prekvapil. Téma poskytovala obrovský priestor na to, aby bola spracovaná jednostranne (keďže ide o český film, pro-česky), opak je však pravdou. Prekvapila ma očividná snaha o objektivitu, ktorej som sa v určitých situáciách až čudoval a to v mojich očiach film posunulo k 4*. Veľmi zaujímavé. A dávno som nevidel nič vtipnejšie ako Mečiarovu one-man-show v televízii, kde rozprával o čiernej a bielej :D (Jeden svet 2009) ()

Reklama

Reklama