Reklama

Reklama

František Čuba: Slušovický zázrak

(TV film)

Obsahy(1)

Dokument o době postrádající logiku a člověku, který se v ní dokázal orientovat.  Asi to byla logická součást socialistického Absurdistánu: Strana ve své nevyzpytatelné moudrosti vysílala na běžícím pásu do Slušovic delegace ze všech světadílů, aby se přesvědčovaly o genialitě myšlenky zemědělské kolektivizace, a zároveň kontrolní orgány všech možných i nemožných institucí, protože soudruzi sami této myšlence příliš nevěřili. Přitom se nejednalo o vesnici Potěmkinovu, jenom zde práce nebyla považována za hrdinství, nýbrž za nejpřirozenější cestu k vytváření materiálních statků. Tvůrcem tohoto "zázraku" byl pragmatický zemědělský inženýr František Čuba, který vyprovokoval z totalitní letargie nejen pár tisíc svých kolchozníků. Celou republikou se o Slušovicích šířily pravdy i fámy plné obdivu, závisti i zášti a na jejich četnosti nic nezměnil ani "vítězný listopad". František Čuba se vždy vyhýbal publicitě spojené s vlastní osobou, kontakt s médii omezil na nejnutnější minimum, takže se mladému dokumentaristovi Robertu Sedláčkovi nyní podařilo takřka nemožné: vstoupit s kamerou do jeho soukromí a získat obšírnou a zcela upřímnou informaci o celé jeho kariéře. Obraz podivného produktu ještě podivnější doby pak doplňují svědectví blízkých spolupracovníků i odpůrců "slušovického zázraku" včetně tehdejších absolutních mocenských špiček - M. Jakeše a R. Hegenbarta. Autoři dokumentu jsou pak připraveni na rozporné přijetí svého díla, protože navzdory mnoha praktikovaným metodám si kariéra Františka Čuby zaslouží v určitých aspektech respekt a úctu. (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

Raagash 

všechny recenze uživatele

Dokument o známém rodákovi z Březové, který dokázal vytvořit podnik světových měřítek v stále více a více upadajícím zemědělství. Mezi nejzajímavější "hlody" patřily zejména : výrok Václava Havla, přísná pracovní morálka(neuděláš úkol,skončíš), jeho bitva s prezidentem Husákem a je jen škoda, že v dokumentu není více informací o polistopadových událostech. Každopádně se jedná o víc než zajímavý dokument o jednom z nejúspěšnějších podnikatelů Československa. ()

CROWee 

všechny recenze uživatele

Výživný dokument, tak trochu jiný pohled než všeobecné mínění "pravdoláskařů". Havla respektuju, ale toto mu asi nikdy neodpustím. Můj názor je takový, že pokud se politika míchá do fungující továrny, je to vždycky cesta do pekla. Ať už se jedná o to jak komunisti zlikvidovali Baťovi závody, nebo přesně tak a možná ještě hůř to dopracovali polistopadoví politici například s JZD Slušovice. Jediná škoda, že film nebyl ještě o 20 "polistopadových" minut delší... :-) ()

Reklama

Mik_e 

všechny recenze uživatele

Snímek má tu přednost, že zastihl řadu svědků či přímo aktérů dobových událostí týkajících se Slušovic ještě na živu, takže si poslechneme samotného Čubu, Pitharta, Jakeše, i dalších méně známých politiků či přímo zaměstnanců samotného JZD. Dokument slušně popisuje vzestup Slušovic, Čubův charakter i jeho metody řízení podniku (jeho připodobnění k Tomáši Baťovi není úplně zcestné..) i jeho dlouholetý zápas s politickou mocí. Škoda, že se dozvíme tak málo o popřevratovém období a vytunelování Slušovic. Sice v dokumentu několik zazní Havlovy okřídlené výroky o "temných slušovických nitkách.." a je naznačeno, že mu nějakým způsobem ležely v žaludku, ale co se stalo přesně se zjevně můžeme jen dohadovat. Jinak slušné. :) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tenhle chlapík byl něco neuvěřitelného a dost předběhl svoji dobu. Respektive dobu tady v zaprděné éře socialistického plánovaného hospodářství. Na stranu druhou se znalostmi dneška se domnívám, že takový podnik tehdy mohl fungovat hlavně pro to, že neměl konkurenci nikde jinde u nás.  Je otázkou, zda kdyby bylo více Slušovic, kam by to v případě konkurence nakonec došlo, pokud by ty další podniky měly také nějaké Čuby ve vedení. Tohle není jediná věc co jsem o fenoménu Čuba - Slušovice viděl a tak také vím, že přes geniální nápady byl pan Čuba workoholik, což vyžadoval i u ostatních. Výdělky tam byly na svoji dobu mimořádné, ale o nějakém nestresovém klidném pracovišti, obzvláště když jste byli ve vedoucích funkcích tam nemohla být řeč...  Dávám za 4 mikropočítače TNS HC 08. * * * * ()

emkon 

všechny recenze uživatele

Osobně pamatuji Slušovice druhé poloviny 80.let. Jezdili jsme tam ze Zlína na dostihy a na nákupy. Jejich obchodní dům KVATRO (Kompletní Výběr Atraktivního Tovaru - Rychlá Obsluha) byl zásobený lépe, jako tehdejší zlínský (respektive gottwaldovský) Tuzex. Řadu zboží jsem tam viděl poprvé v životě, ať už se jednalo například o jahodové/banánové trvanlivé mléko v tetrapakové krabici za 11Kčs, nebo Pepsi v 1,5L PET lahvi za 25Kčs, kterou JZD vyrábělo jako první ze zemí RVHP ve svém závodě v Tišnově. A ano, i ty platy byly ve Slušovicích extrémní, extrémní bylo ovšem i pracovní nasazení. Na stavbách realizovaných JZD Slušovice se opravdu makalo, a to i o sobotách a nedělích. Což nikde jinde v republice už neplatilo. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama