Reklama

Reklama

FC Barcelona - víc než jen klub

(TV film)
  • Francie FC Barcelona
všechny plakáty
Dokumentární / Sportovní
Francie, 2006, 69 min

Obsahy(1)

Herní pojetí, tradice, divácké zázemí i peníze přitahují nejzářivější fotbalové hvězdy z celého světa. Nic to ale nebrání pečlivému zachovávání národní katalánské identity.

Získání nejcennějšího poháru v roce 1992 odstartovalo další zlatou éru klubu. Barca se díky moderní fotbalové tváři, ovlivněné volným pohybem hráčů a zároveň díky pečlivému zachovávání národní katalánské identity, vyhoupla na přední pozice mezi evropskými fotbalovými kluby. Následovalo šest vítězství ve Španělské lize během deseti let, z toho čtyři tituly získala Barca za sebou v letech 1990 až 1994 a dva v letech 1997 až 1999. Klub začal ještě intenzivněji přitahovat pozornost špičkových hráčů. V roce 1993 sem přestupuje Brazilec Romario a po něm následují Argentinec Saviola, Brazilci Rivaldo a Španěl Luis Enrique, který přišel z Realu Madrid, Holanďan Patrick Kluivert, Katalánec Guardiola, Portugalec Figo a obrovská brazilská hvězda Ronaldo, který přestoupil z PSV Eindhoven. S takovými hráči se Barca stala královnou fotbalových stadionů. V následujících letech získala kromě ligových titulů Španělský superpohár a Evropský superpohár. V roce 1994 se opět dostala do finále poháru Ligy Mistrů, kde utrpěla potupnou porážku od AC Milán 0:4. O rok později zvítězila v Lize mistrů nad svým odvěkým soupeřem Realem Madrid pět nula a dostala se do čtvrtfinále. V roce 1996 prohrála v semifinále Poháru UEFA s Bayernem Mnichov a v roce 1997 získala Pohár vítězů pohárů. Následně se zmocnila opět Superpoháru, když ve finálovém zápase porazila vítěze Ligy mistrů Borussii Dortmund. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

Hakha 

všechny recenze uživatele

Jako velký fanoušek Realu Madrid a FC Barcelony jsem si nemohl tento dokument o srdcovém týmu nechat ujít. Každoročně pečlivě sleduji přestupové období obou týmů, prožívám vyhrané i prohrané zápasy a hlavně se vždy nejvíce těším na El Clásico, které si vychutnávám ve všech směrech... k dokumentu nemám výhrady, jediné co mě schází je dokument o Realu Madrid… ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Mnoho hráčů se díky tomuto týmu proslavilo a hvězdy na oplátku dopomohly, aby se FC Barcelona stala něčím víc než jen týmem. Dobré nahlédnutí do fantastického klubu, jen by neškodilo sem dát více zajímavostí a ukázat větší zpestření. ( Hodnocení: 6/10 ) ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

A to ještě v roce 2006 nevěděli, co přijde v dalších letech... Nejsem fanoušek Barcy, ale uznávám, že to je jeden z největších klubů v Evropě. Moc mě nezajímá fotbalová historie, kterou si sám nepamatuju, takže bych uvítal spíš dokument s novějším nádechem, ale je jasné, že nastínit celou historii tohoto legendárního klubu bylo především pro fanoušky nezbytné. Mně osobně byl zhruba od roku 2000 blíž Real, ale s tím, co tam hraje teď (2011) už mu tolik nefandím... ()

Pedestrian 

všechny recenze uživatele

Tenkrát hrál Messi ještě "druhé housle", hlavní hvězdou byl Ronaldinho, Deco, Eto'o a trenérem Frank Rijkaard. Člověk nemusí rozumět fotbalu, aby věděl, že Barcelona má ve světě největší zvuk a patří mezi absolutní špičku evropského fotbalu. Z dokumentu je jasně patrné, že historie se stále opakuje (po deseti letech dostal Real od Barcy bůra, desítku nejlepšího hráče planety Maradony převzal nový nejlepší fotbalista Evropy, světa a dalších přilehlých galaxií Lionel Messi, Katalánci jsou doplňováni top hráči ze zahraničí). Je také nad slunce patrné, že hráči jsou do klubu vybírání i z hlediska zapamatovatelnosti, vizáže a charisma (tj. i kdyby dal Lafata v Gambrinus lize 150 gólů za sezonu a hrál sebelíp, pořád to bude jen nevýrazný myslivec z Jablonce). I v tom je Barca víc než jen klub. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Jsem sice fanda Manchesteru United, ale Barcelonu nejde neobdivovat. tradice klubu je neuvěřitelná stejně tak jako jejich výchova mládeže což obdivuji nejvíce. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Symbol Katalánska i celého světa. Klub má 150 000 registrovaných členů. Snem téměř každého hráče je, aby si alespoň jednou zahrál na Nou Campu. Lidé ho touží navštívit. Mě se to splnilo v červenci 2010. Byl jsem tam dvakrát. Když jsem poprvé sednul na tribunu, tak jsem se musel štípnout, jestli se mi to nezdá. Je to tam nádherné. Za vstup 19 Euro projdete veškeré prostory stadionu. Při vstupu na hřiště možná někoho překvapí modlitebna, která je určeno pro hráče z Jižní Ameriky. Prostě a jasně. Dokonalý dokument o dokonalém klubu, který je více než klub. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Čakal som podrobnejší dokument a nielen omieľanie, že je to viac než klub a pritom v podstate ani neukázať v čom alebo v čom sa líši od iných okrem toho, čo by som zrejme vedel aj bez tohto diela. Barcelonu som nikdy nejak extra nemusel, až v poslednej dobe si k nej robím cestu, no som sklamaný, že z histórie tu bolo veľmi málo a celé to bolo dosť povrchné. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Svätý grál, Olymp, vrchol pyramídy či mnoho ďalších superlatívov sa dá napísať o jednom jedinom futbalovom klube. V súčastnosti (2012) ponúka FC Barcelona to najlepšie, čo sa vo futbale ponúknuť dá. Preto nieje pochýb, že podobné glorifikačné dokumenty môžu vznikať ako na bežiacom páse. Je pravda, že tento konkrétny je natočený za koučovania Franka Rijkaarda, čiže kus pozdejšieho data, ale úchvatná história či plejáda tých najzvučnejších mien dáva filmu vysokú atraktivitu aj v súčastnosti. No to čo platilo v minulosti, že hrať na Nu Campe či jeho staršom predchodcovi môžu len tí najlepší z najlepších. Rozhovory s majiteľmi, bývalými či súčasnými hráčmi, historické či viac menej aktuálne zábery to všetko k podobným dokumentom neoddeliteľne patrí. Takže všetci naraz campeones, campeones...olé olé olé! ()

kvasiva 

všechny recenze uživatele

Nemusím fandit Barceloně, ale stejně musím říci a uznat, že tento dokument má pravdu - Barca je opravdu více než jen klub. Hodně kvalitní dokument, dozvíme se z něj dost, pro mnohé, nových informací o tomto fenoménu jménem FC Barcelona. A navíc, na Nou Camp se chci jednou podívat. Ta atmosféra tam musí být úchvatná. ()

tommy187 

všechny recenze uživatele

Som jednoducho culé so všetkým čo k tomu patrí.... Tento film ma len uistil v tom, že je to môj najobľúbenejší klub - v ktorom hrá môj najobľúbenejší hráč XAVI /6/. 100% ()

Atheas 

všechny recenze uživatele

Co jsem očkával jsem nedostal. Skutečné vysvětlení, toho proč je FC Barcelona víc než klub. Určitě pro každého skvělého Barcelonského hráče, je Barcelona na nějaký čas domovem. Ale byl jsem zvědavý na širší pohled diváka, obyčejného Barcelonského fanouška. Ani tak moc mne nezajímal prezident Barcelony, ani moc hráči, ale hlavně diváci a co pro ně Barcelona znaméná, tak to tam není, a je to smutné, protože Fc Barcelona je mnohem více o fanoušscích, než o hráčích a proto je to přece víc než Klub.No to jsou tedy idioti, co to navrhli a natočili. ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

Hodně informací, které se týkají samotné historie klubu, stadionu, hráčů a důležitých zápasů. Nezaujatý divák si také přijde na své a tento dokument jen dokazuje výjimečnost klubu FC Barcelona v celosvětovém měřítku. Je to pojem na fotbalové mapě sám o sobě a dokazuje s jakou vášní jsou obyvatelé Katalánska ochotni svůj klub podporovat. ()

Pingu 

všechny recenze uživatele

Tradice, síla a věrnost !!! Národní tým katálánska, klub mého srdce !!!! FC Barcelona je opravdu VÍC NEŽ JEN KLUB. ()

Kremik 

všechny recenze uživatele

Jako dlouholetý a skalní fanoušek a člen FC Barcelony k tomu nemám moc výhrad, až na stopáž, které bych tak tři hodiny přidal :D :) Jen naprosto nechápu, jak může být někdo fanda realu a Barcy, to je asi trošku mimo :) Visca ()

Reklama

Reklama