Reklama

Reklama

Merlin

(seriál)
  • Velká Británie Merlin
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie, (2008–2012), 49 h 37 min (Minutáž: 44–50 min)

Hrají:

John Hurt, Colin Morgan, Bradley James, Richard Wilson, Angel Coulby, Katie McGrath, Anthony Head, Rupert Young, Eoin Macken, Tom Hopper, Tomiwa Edun (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(65)

Merlin je mladý kúzelník s mimoriadnym nadaním, ktorý príde do kráľovstva Kamelotu a ostane pôsobiť u dvorného lekára Gaiusa. Zistí, že kráľ Kamelotu, Uther Pendragon, pred dvadsiatimi rokmi zakázal akékoľvek kúzla i mágiu a posledného draka uväznil do jaskyne pod kráľovstvom. Merlina zláka neznámy hlas za ktorým sa vydá do jaskyne pod Kamelotom. Stretne tam draka, ktorý mu povie, že má dôležitú úlohu:  chrániť Utherovho syna Artuša, ktorý raz zjednotí krajinu Albionu. Keď sa Merlin stretne s Artušom, nepadnú si na prvý pohľad veľmi do oka, ale po tom, ako Merlin zachráni Artušov život, stane sa jeho sluhom. Keďže sú čary v kráľovstve zakázané, Merlin bude mať čo robiť, aby Artuša ochránil a pritom na jeho zázračné schopnosti nikto neprišiel. Obaja sa začnú vzájomne rešpektovať a napokon sa stanú blízkymi priateľmi. Príbeh je modernou podobou legiend o kráľovi Artušovi. (RTVS)

(více)

Recenze (134)

venalce 

všechny recenze uživatele

V létě neuškodí odreagovat se něčím lehčím, a protože čekání na titulky k The Living and the Dead je dlouhé a druhá série Humans není v dohledu, rozhodla jsem se proti svému nejlepšímu vědomí a svědomí dát šanci Merlinovi. Jsem v polovině první řady a zatím mohu jen s politováním říct, že se potvrdily mé nejhorší obavy. To, že zmasakrovali artušovskou legendu k nepoznání a prostředí ze všeho nejvíc připomíná pohádkový svět Once upon a Time, bych ještě unesla, ale ta nebetyčná prostoduchost je příšerná. Např. takový Uther je tam očividně jen proto, aby byl v každé epizodě osinou v zadku. Jiný rozměr ta postava nemá, každou epizodu doufám, že už ho někdo konečně odpraví. Ostatní postavy se chovají podle klišoidního očekávání, nějaký vývoj nebo dokonce logika se mohou jít klouzat. Jsem nesmírně ráda, že jsem Colina Morgana poznala díky Doctoru Who a Humans a Bradleyho Jamese v iZombie, protože tohle bych hochům zřejmě neodpustila. Ty čtyři hvězdy jsou HODNĚ optimistické, upřímně doufám, že kvalita půjde se sériemi nahoru a za pár epizod budu psát omluvný komentář, protože jinak je mi záhadou, jak je možné, že má tenhle seriál lepší hodnocení než vynikající dvojdílný Merlin (1998). ()

scarfacer 

všechny recenze uživatele

Super seriál opět z dílny BBC který nás provází událostmi o postavách Artuše,Merlina,Morgany a všech dalších,kteří k těmto legendám patří. Místy hodně napínavé ačkoli po shlédnutí pár dílů přijdete na to,jak dopadne každý z dobrodružství ještě než se dostanete do půlky daného dílu, nicméně mě jako fanouška fantasy a kouzel to neodradí,protože díly plynou s takovou lehkostí a vtipem,že si mě seriál jednoduše získal svým příběhem a mojí zvědavostí jak to všechno bude dál. ()

Reklama

evilmind 

všechny recenze uživatele

Infantilní guilty pleasure. Tolik věcí mě tam tak děsně moc sere. Ale stejně se chci podívat na další episodu, i když předem vím, že mě prostě bude točit jak zase Merlin utrpí happyendové vítězství aniž by musel nějak efektně kouzlit. Aspon ze je tu skvelý Anthony Head a John Hurt, plus me celkem bavi ta destrukce Artusovské legendy, resp. sledování reakcí jejích ortodoxních příznivců... ()

Mikita 

všechny recenze uživatele

Seriál Merlin na mě působí dost "dětsky" a "studiově". Občas se nějakou drastickou smrtí snaží mířit jiným směrem, což působí trochu divně. Svou milou naivitou (a různými příšerkami) má pro mě seriál podobné kouzlo jako první řada Doctora Who a Bradley James navíc vypadá jako světlá verze dalšího Doctora (Davida Tennanta). Jediné, co mi brání zvýšit své nadšené hodnocení je fakt, že už se po Xté opakuje téma: "to musela být magie......ale ta je zakázaná......najděte všechny čaroděje a upalte je". Tato šablona už se začíná pomalu vyčerpávat a bojím se, zda seriál vydrží být i nadále tak zábavný. V Merlinovi také oceňuji šťastnou ruku na výběr sympatického hereckého obsazení (tedy až na příšernou Guinevere). Trefný komentář: HoneyBunny ()

svadlenaX 

všechny recenze uživatele

Nemá vůbec cenu porovnávat seriál s legendou. Je totiž uplně jiný... a vlastně mě baví rozhodně víc než ona legenda. První čtyři řady - super, ale pátá mně už nudila. Asi hlavně proto, že Merlin až do posledního dvojdílu tajil to kým je. Dost lidí se těšilo, až se Artuš dozví, že Merlin je že čaroděj a budou spolu budovat Albion. Artuš se to sice doví, ale zanedlouho zemře, což mě moc neuspokojilo :-D Smrt Morgany, hlavní záporné postavy byla dost směšná. Čekal jsem velký souboj mezi ní a Merlinem (asi jako Brumbál vs Voldemort v HP5)... jedno bodnutí mečem a vše vyřešeno :-D ()

Galerie (1 163)

Zajímavosti (10)

  • Hlavní rekvizitou pro seriálový Kamelot se stal francouzský hrad Château de Pierrefonds, umístěný severně od Paříže v provinční oblasti Oise. (Conspi)
  • Seriálovým Avalonem je ve skutečnosti středověký hrad Goodrich Castle v západní Anglii. (Conspi)
  • Jméno seriálového archiváře Geoffreyho z Monmouthu (Michael Cronin) je shodné se jménem skutečného autora literárního díla "Dějiny králů Británie" - jednoho z nejvýznamějších britských literárních děl, z nichž pochází i legenda o králi Artuši. (Conspi)

Související novinky

Merlin se vrátí, Camelot ne

Merlin se vrátí, Camelot ne

19.07.2011

Dnes na televizní notu: kvalitně obsazená série Camelot stanice Starz chtěla být vážnější, dospělejší a hlavně drsnější protiváhou k teenagersky pojatému britskému Merlinovi. Nepovedlo se. První… (více)

Reklama

Reklama