Reklama

Reklama

Můj děda byl voják, válčil na Piavě

(TV film)
Česko, 2008, 57 min

Obsahy(1)

"Šlapali jsme po mrtvolách, báli jsme se, bylo mínus čtyřicet, přesto jsme do toho šli. Čest vojáka je víc než život..." Nově objevené deníky přímých účastníků bojů na jižní frontě První světové války bourají zažitá schémata. Strastiplně zoufalá válka v italských a slovinských horách v dokumentu L. Polákové, R. Svobody a J. Nováka.

Bojů na italské řece Piavě se za první světové války zúčastnily i desetitisíce českých vojáků, jež kruté válečné prožitky poznamenaly na celý život. Stáli v prvních liniích, bojovali do absolutního vysílení, stovky z nich přišly v bojích nejen na Piavě o život. Dva potomci dědů a pradědů - Michal Skulina a Roman Svoboda se vydávají po jejich stopách. Strastiplně zoufalou válku v italských a slovinských horách přibližujeme očima potomků - současníků. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

matynka 

všechny recenze uživatele

Nemám slov. A nejen proto, že bych si do názvu mohla dosadit místo děda praprastrýc, nebo proto, že jsem dokument viděla ne v televizi, ale přímo na plátně, a navíc s tvůrci kolem sebe... Tenhle film by se měl promítat ve školách. Tolik mrtých vojáků, většinou ještě mladých kluků, a my o nich tak málo víme. Všechno to ostatně shrnuje poslední věta: "a nebyli to švejkové... ale vojáci". Nevím, jak se mi bude příště lyžovat na Marmoladě s vědomím, že pod metry sněhu jsou ještě teď kulky, helmy a kosti... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Slovenský dokument Slováci na Piave má iba úbohých 26 minút a je skôr spomienkou ako solídnym dokumentom. Český dokument na túto tému je podstatne obsiahlejší a plný zážitkov obyčajných vojakov a presne takto to mám rád. 1 svet. vojna bola pre vojakov omnoho krutejšia než tá druhá a podmienky, v ktorých naši dedovia a pradedovia bojovali boli veľmi ťažké. Spomienky českých vojakov sú plné zaujímavých príbehov. Najviac ma zaujala lavína, ktorá vyhnala obidve nepriateľské strany zo zákopov, ale i nadávky na panovačných a lenivých Maďarov, ktorí sa nenamáhali pomôcť českým vojakom a dokonca sa im za ťažkú prácu vysmiali. V tej chvíli ma napadlo, že aspoň získali predstavu o tom ako sa správali k Slovákom. Dokument je takmer bezchybný, ale prekážali mi dve veci. Za prvé tu chýba dôležitá informácia, ktorá s spomínanom slovenskom dokumente nechýba a to, že v tej dobe už Štefánik zhadzoval letáky a verboval Čechov a Slovákov do légií a tak sa stalo, že sa v boji stretol Čech proti Čechovi, Slovák proti Slovákovi alebo proti sebe navzájom. Najviac ma však mrzí, že sa tvorcovia zmienili o každom národe, ktorý tu bojoval, okrem Slovákov...Tu sa rodili zárodky prvého spoločného štátu, tu sme spolu bojovali bok po boku a slovenské straty neboli nijako bezvýznamné, práve naopak. Odhadom okolo 60 000 mužov.České a slovenské hroby sú jeden vedľa druhého, často sa podľa mena ani nedá rozoznať kto je kto a aj preto ma to mrzí. Možno to tvorcom časom došlo, ale už sa to nedá napraviť. Inak skvelý dokument, ktorý pre presnejší pohľad treba a spojiť s tým slovenským, prípadne nejakým iným ak existuje. 90%. ()

Reklama

ghatos 

všechny recenze uživatele

Aktivně zpracovaný filmový počin o českých vojácích na italské frontě, podbarvený občas energickou hudbou. Byl dělán s entuziasmem. To je velké plus. Proč by měl divák vidět tento dokument? 1) Ne každý český voják je Švejk, naopak může to být hrdina. 2) Český národ opět prokazuje historickou ztrátu paměti a ignoranci. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Na deníkových zápiscích prapředků a působivých současných záběrech z míst bojů někdejší Sočské fronty založený dokument, který může být na mikroúrovni skvělým doplněním publicistických a dokumentaristických zpracování tématu z makropohledu velkých válečných operací. Vše navíc s velkou rezervou v předstihu vůči stoleté výroční vlně. Osobní dokumentaristická sebeprezentace je pro mě spíš rušivá, osobní rovina je už tak zastoupená a nějaké mezigenerační jiskření se nekoná. Důstojná ♫ hudební složka však boduje. 3-4* ()

zvonicek 

všechny recenze uživatele

Opravdu povedený dokument, který se snaží divákům přiblížit nepříliš známou část první světové války - frontu v Dolomitech, která se svou krutostí nezadala s frontou západní. Na této frontě, vedoucí přes východní Alpy, bojovalo v náročných podmínkách také mnoho Čechů. V dokumentu jsou popsány zážitky dvou z nich. Velmi na mne zapůsobilo to, že fronty vedly oblastmi, dnes známými především jako lyžařská střediska - Cordina D'Ampezzo, Marmolada, Passo Tonale. Až budu v zimě lyžovat v Itálii, jistě si vzpomenu na hrdiny, kteří před sto lety bojovali možná někde pod nynějšími sjezdovkami.... ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama