Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dej filmu sa odohráva v roku 1958 na jednej z kodanských stredných škôl, kde niektorí z učiteľov stoja už prakticky jednou nohou v hrobe a sú predmetom posmeškov a vtipov nedisciplinovaných dvanásťročných žiačok a žiakov, ktorí práve prechádzajú pubertou. Hlavná hrdinka filmu Elin (Eva Gram Schjoldager) je najobľúbenejším dievčaťom v triede a najpopulárnejšou i medzi chlapcami, avšak kvôli odstupu, ktorý si povýšenecky udržuje od väčšiny spolužiačok a spolužiakov z triedy, sa sama postupne stane vydedencom. (sochoking)

(více)

Recenze (5)

Jinny 

všechny recenze uživatele

Film se odehrává v šedesátých letech a Čechům asi nejvíc připomene Sněženky a machry a Obecnou školu. Bohužel ale postrádá jejich nadhled a z velké části i humor. Popisuje epizody ze života odrostlých dětí a jestli se u něj budete bavit, na to si musíte napřed zodpovědět jinou otázku. Bavilo by vás "velkobratrsky" sledovat naprosto všední zážitky asi dvanáctiletých děcek? Mě tedy příliš ne... ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Z toho, co jsem se doslechl, vydedukoval jsem, že každý Dán starší deseti let viděl tento film alespoň pětkrát a miluje ho. Kundskabens træ je svým tématem, dějovým prostředím a všeobecnou popularitou mezi publikem podoben z českých filmů nejvíce patrně Obecné škole: Líčí totiž rovněž retrospektivně (odehrává se v 50. letech) strasti a slasti studentů jakési výběrové kodaňské školy, kteří právě dospívají do puberty. Stejně jako v Obecné škole, je i zde svět nazírán jejich optikou, čehož je využíváno k tvorbě různých komických efektů. Narozdíl od O.Š. je však vypravěčsko-dramaturgické pojetí Kundskabens træ poněkud civilnější (ve scénáři je kladen důraz spíše na každodenní situace s jejich všedním průběhem a odposlouchanými frázemi, než na bonmoty typu "Kdo chce vidět idiota, nechť se dostaví do ředitelny."). Realismus v Malmrosově pojetí je umocněn dějovou konstrukcí. Epizodicky strukturovaný syžet jakoby začíná "nikde" a končí "nikde" - nekoná se žádný "dramatický oblouk" s aristotelovskou (artificiální) logikou uspořádaní děje. Stejně tak formálně je Malmorosův film "realisticky" strohý a postavený převážně na krátkých, nepohyblivých, nespektakulárních záběrech, v nichž zásadně veškerý zvuk, včetně hudby, má svůj diegetický, tedy "reálný" zdroj. (Kterým je převážně gramofon, vyluzující swingové melodie.) - Kundskabens træ je film, který (odvážím se tvrdit) nemá žádné transcendentální poselství a jehož jediným cílem je evidentně poskytnout maximálně věrný, ovšem laskavě humorný portrét života (pre)pubertální mládeže v době nedávno minulé. Což se mu, dle mého názoru, daří téměř dokonale. ()

Reklama

GAVIN17 

všechny recenze uživatele

Film mne chytil už po několika úvodních minutách pro svoji upřímnou bezprostřednost, která vtáhla do děje tak, že jsem měl pocit, že jsem v příběhu rovněž přítomen, což se mi již dlouho nestalo. Potvrdilo se, že dívky dospívají v pubertě dříve než hoši, což bylo vidět například ve sprchách u bazénu. Také mne napadlo, že chlapec, který si neprojde obdobím kamarádství s vrstevníkem, o dost přijde a ten stav se mu již pak nikdy v té svěžesti nevrátí, což mnozí bohužel nechápali tehdy a nechápou to ani nyní, za což je ovšem dosti lituji. Příběh obsáhl léta 1958-60 a věk žáků 12.14 let a myslím, že se až tolik nelišil od doby u nás, snad jen větší otevřeností dánských filmařů v roce 1981, kdy tento snímek vznikl.Být oblíbeným neznamená výhru, ba někdy je to přítěží, což si v tomto filmu uvědomí hned tři hrdinové. Celkově je to nadprůměrný snímek a rád dávám plný počet bodů. Můj 199 komentář. ()

Galerie (42)

Reklama

Reklama