Reklama

Reklama

První čínský kosmonaut

  • USA Space Hero: China's First Man in Space
USA / Singapur, 2006, 51 min

Obsahy(1)

15. října 2003 vstoupila ČLR do exkluzivního klubu zemí, které do vesmíru poslaly loď s lidskou posádkou. Start rakety s prvním čínským kosmonautem, nebolil tajkonautem, proběhl tajně. Záznam události odvysílala státní televize teprve až půl hodiny poté, co loď úspěšně dorazila na oběznou dráhu. Čína zahájila přípravu letu člověka do kosmu už v roce 1971 výběrem vhodných kandidátů z řad vojenských pilotů. Politická situace doby bouřící "kulturní revolucí" však projektu nepřála. Byl obnoven až v roce 1992 za zcela jiné politické a hospodářské situace. Pro výcvik a výběr vhodných kandidátů, opět z řad vojenských pilotů, bylo na okraji Pekingu postaveno vesmírné městečko. Z původních 1 600 adeptů byli vybráni tři nejvhodnjěší. 12.října 2003 se přemístili na na čínský raketodrom Ťiou-Čchuan, odkud startují čínské rakety už přes dvacet pět let. Ješt dvacet čtyři hodin před startem nebylo o jménu prvního tajkonauta rozhodnuto. Nakonec měl možnost podívat se na "modrou planetu" z oběžné dráhy jako první občan ČLR plukovník Jang Li-wej. Odstartoval 15. října roku 2003 a po 21 hodniách strávench v kosmu přistál 16. října pouhých pět kikometrů od plánovaného místa. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Jak psal borsalino - skoro jako kdyby člověk sledoval dokument z dob začátků sovětského vesmírného výzkumu... Jeden z tchajkonautů při setkání s manželkou: "Kde máš svetr? Vždyť se třeseš! Nebo jsi nervózní?" Manželka: "Proč bych měla být nervózní?... Jdi a splň svůj úkol!" ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem si připadal jako bych sledoval dokument, jehož scénář byl napsán před dvaceti, třiceti lety a až nyní byl natočen, ovšem ve scénáři se nic nezměnilo. Utajený start (co kdyby náhodou něco nevyšlo), výběr pilota byl nejen podle jeho fyzických a psychických schopností, ale především podle kádrového profilu. Zároveň také prověrka rodiny (dokonce se jedna manželka chtěla nechat rozvést, aby svému muži kádrově neublížila). Dále bylo nutné vybírat pilota fotogenického (aby byl použitelný na propagandu), který nechrápe. Trochu mi to připomnělo zlatou éru Sovětského vesmírného programu, tutlání neúspěchů a bouřlivé oslavy úspěšných misí. Kolik raket Číňanům asi spadlo? ()

Reklama

Dodge-I 

všechny recenze uživatele

Oddelim formu od obsahu - jde především o obsah - a je to velmi poucne. 1. Kde je Japonsko? Kde je Rusko? Kde jsou USA? 2. Kdo jezdi po Mesici? 3. Jak dlouho to Cina vydrzi? ale to nejdulezitejsi - 4. Kde je vedecky prinos? Kde je prospěch pro všechny ostatní (v Cine)? P.S. Kolik cinskych znaku uz umis? ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama