Reklama

Reklama

Signum laudis

TV spot

Obsahy(1)

O rozkazech se nediskutuje. Ani o těch nesmyslných... Koncem první světové války jsou rakouští vojáci na ruské frontě těžce decimováni. Po smrti všech polních důstojníků se velení v bitvě ujme řácký kaprál Hoferik (V. Müller), který udrží pozice i za cenu nesmyslných ztrát na životech. Jeho slepá oddanost říši vyvolává opovržení jak u obyčejných vojáků, tak u Hoferikových nadřízených. Nově jmenovaný náčelník štábu, neschopný generál Berger (I. Prachař), však osobně dorazí na bojiště se svitou dalších důstojníků, aby v zájmu zvýšení morálky mužstva vyznamenal Hoferika Vojenskou záslužnou medailí Signum laudis (lat. Odznak chvály). Jednotka i s generalitou se však dostane do ruského obklíčení. Jediná cesta zpět do rakouského týla vede přes les, ve kterém se vyzná jen Hoferik. Dovést důstojnickou smetánku do bezpečí je však těžší, než si kdokoliv původně představoval. Pro slabosti a pochyby však nemá Hoferik žádné pochopení, a to ani když jde o generály… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (171)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Vojáci kromě kaprála Mullera neví za co umírají. Na Ruské frontě masakr. Jak aktuální v r. 2022! Logistika v prdeli. Všichni chlastaj i právník Bruno (Bláha). Jsou zabíjeni civilisté. Kodet blbě žvaní a Trautenberg prchá do lesa. Hvězdné obsazení velice tragického filmu, kde lidský život je nic. Blbá je tam pouze hudba, která byla plánována pro Černé barony a Liškovi zůstala v šupleti. ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá dráma z vojenského prostredia, v ktorej vystupuje quantum známych hercov na čele s Vladom Müllerom, ktorého herecký výkon je jednoducho dokonalý. Ináč, aj mne viac-menej nesedela hudba, ktorá je vo filme... Prišla mi vhodná skôr do nejakej grotesky, resp. strašne mi pripomínala Majora Zemana (asi tým, že to tuším skomponovali a nahrali tí istí ľudia:). Okrem toho by som ešte (nerád) upozornil na zavádzajúci a spoileroidný "oficiálny" text k filmu, ktorý mohol byť formulovaný oveľa zaujímavejšie a nemusel prezradiť pointu. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,VOJÁK SE VOJÁKEM MUSÍ NARODIT...“ /// Koncert (hereckej) Vlado Müllera mezi špičkovým obsazením – vod Bláhy po Zedníčka. Pohled do Rakousko – uherský armády během 1. světový. Úpadek morálky a disciplíny … tady jde o tu myšlenku, hrdinství, zbabělost a charaktery, jak hezky vyplouvaj na povrch. Nejen díky válce, ale i kvůli monarchii. Takže – Müller, charaktery a myšlenka: ŠPIČKOVÝ! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Na lidi seru, ale vidět umírat koně… 2.) Přišel za mnou ,,starej“, že prej budu povýšenej. Jo a taky metál že mi daj… /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Kedy sa dá najlepšie poukázať na nezmyselnosť vojny? Myslím si, že práve na jej konci, keď už nemá zmysel bojovať no aj tak sa bojuje, pričom to stojí len zbytočné mrhanie životmi. Presne ako tu vo filme. Práve som videl ten najlepší film s Vladom Müllerom a to som si myslel , že tým dlho ostanú Vianoce s Alžbetou. Tiež musím pochváliť výpravu, pričom ani akčné scény neboli na svoju dobu zlé. Jediné čo mi trocha vadilo bola hudba, tá sa skôr hodí do českých rozprávok. Tak sa mi zdá, že niečo podobné odznelo aj v Popolvárovi. Silný nadpriemer. 85/100 ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Ve válce není nic pravda..." Kaprál Hoferik v podání excelentního Vlado Müllera pocítí pravdivost těchto slov doslova na vlastní kůži. Nejsem si teda úplně jistý, zda tenhle poměrně drsný protiválečný snímek, to s oním poukazem na absurditu války přeci jen poněkud nepřehání. Že by ve vedení armády měly vždy navrch cynici, jakého v tomto snímku bravurně ztvárnil Josef Bláha (".....čest, jo tu bych měl taky, ale nějak stárne se mnou potvora"), se mi moc nezdá. O mnohem věrohodněji na mě působila postava velitele pluku Cíglera (v podání Ladislava Fraje). Pokud jde o postavu Hoferika, je pravda, že na ní autoři snímku mistrně ukazují, kam až může dospět fanatické dodržování příkazů. Přesto mi tato postava nebyla vysloveně nesympatická. Spíše mi jí bylo dost líto. Zejména v okamžiku, kdy ho jeho přesvědčení "jednou jsem kaprál....teď je to všechno na mě" donutí vlastnoručně umlátit jeho milované koně. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (14)

  • Ve filmu se baví vojín Steiner (Jan Pohan) s vojínem Konopáskem (Jan Skopeček) o svém synovi, kterému je jedenáct let. "Steinere, tahle válka jednou skončí, ale až vyroste další bojová síla, tak může bejt druhá...to bude mít tvůj kluk akorát správnej kaprálskej věk...to zní pěkně...kaprál Steiner." Jasný odkaz na desátníka Steinera, hlavního hrdinu filmu Železný kříž, kterým je Signum Laudis inspirováno. (Slimak)
  • Aj napriek tomu, že sa film predal do 42 štátov sveta, pre absolútny nezáujem divákov u nás ho stiahli z kín už po troch dňoch. (Raccoon.city)
  • Ve filmu mají někteří herci/vojáci v rukou pušky Mauser 98 K, které se vyznačují zahnutou klikou odsuvného závěru. Tyto karabiny byly ale zavedeny až v roce 1935, a to do německé armády. (Pavelkedar)

Reklama

Reklama