Reklama

Reklama

Signum laudis

TV spot

Obsahy(1)

O rozkazech se nediskutuje. Ani o těch nesmyslných... Koncem první světové války jsou rakouští vojáci na ruské frontě těžce decimováni. Po smrti všech polních důstojníků se velení v bitvě ujme řácký kaprál Hoferik (V. Müller), který udrží pozice i za cenu nesmyslných ztrát na životech. Jeho slepá oddanost říši vyvolává opovržení jak u obyčejných vojáků, tak u Hoferikových nadřízených. Nově jmenovaný náčelník štábu, neschopný generál Berger (I. Prachař), však osobně dorazí na bojiště se svitou dalších důstojníků, aby v zájmu zvýšení morálky mužstva vyznamenal Hoferika Vojenskou záslužnou medailí Signum laudis (lat. Odznak chvály). Jednotka i s generalitou se však dostane do ruského obklíčení. Jediná cesta zpět do rakouského týla vede přes les, ve kterém se vyzná jen Hoferik. Dovést důstojnickou smetánku do bezpečí je však těžší, než si kdokoliv původně představoval. Pro slabosti a pochyby však nemá Hoferik žádné pochopení, a to ani když jde o generály… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (172)

Radko 

všechny recenze uživatele

Byť oddane horlivým pucflekom vrchnosti sa nevypláca. V mieri ani vo vojne. Pretože vo finále každý takýmto horlivcom opovrhuje. V mieri ho za to čaká prosté opovrhnutie, na vojne smrť. Plejáda hereckých hviezd sa činí ako môže. Vyzdvihnúť možno, popri titulnej úlohe, skvelého Josefa Bláhu v úlohe hajtmana, v civile advokáta, ktorý veľmi dobre vie, kedy a komu kurizovať. Film je to nepochybne dobrý. Osobne ale taký až moc mužský, žena sa len obšmietne a ani multifunkčný skladateľ filmovej hudby Zdeněk Liška nemal práve najšťastnejší deň.  Takže za tri - dobrý. ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá dráma z vojenského prostredia, v ktorej vystupuje quantum známych hercov na čele s Vladom Müllerom, ktorého herecký výkon je jednoducho dokonalý. Ináč, aj mne viac-menej nesedela hudba, ktorá je vo filme... Prišla mi vhodná skôr do nejakej grotesky, resp. strašne mi pripomínala Majora Zemana (asi tým, že to tuším skomponovali a nahrali tí istí ľudia:). Okrem toho by som ešte (nerád) upozornil na zavádzajúci a spoileroidný "oficiálny" text k filmu, ktorý mohol byť formulovaný oveľa zaujímavejšie a nemusel prezradiť pointu. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Určitě hodně dobrý film, ale po skončení filmu jsem se šel podívat na názory druhých a nechápal, proč z toho byli všichni tak hotoví. Signum laudis je anti válečnej film jak cyp. A nevím o žádným dalším tak anti válečným z Česka, jako je tenhle. A má určitě plno dobrých scén a stránek a rozhodně se o něm v té době muselo mluvit. Ale když jsem na to koukal, nic extra úžasnýho jsem na tom neviděl. Přiznám se, že neviděl. Snad jenom ta atmosféra a fakt, že tehdá se točili, i přes to všecko, skutečně kvalitní válečné filmy. Dneska se zmůžem maximálně na Tobruk a ještě se z toho všichni můžou posrat, že to zase tak dobrý není. Je to velká škoda. Podle mě bychom zrovna my měli být jedna ze zemí, kde by se válečné příběhy točili jedna báseň. Ale prý už druhá světová není tolik aktuální. Neřekl bych, filmy se z ní točej furt a já jsem za ně rád. Ale popravdě jsem občas radši za ty starší. Klidně i za Signum laudis, který mě občas dost nudil, ale furt je to Český, a to se musí ocenit. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Obyčejní vojáci umírají v zemi nikoho po tisícovkách a polní maršálové se radují, že tento den zas posunuli svůj štábní bar o šest palců blíž k Moskvě (nebo Berlínu).. Nejen ve válce platí, že horší než blbec, je už jen iniciativní blbec aneb protiválečné drama bez příkras, v kterém v mých očích zastínil V.Müllera hejtman Bruno Josefa Bláhy, jenž měl jako jediný ze všech alespoň na situaci, v které se ocitli, naprosto "střízlivý" pohled. Upozaděný československý klenot daného žánru. ()

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Absurdita války a zkurvenost lidské povahy v celé své odpornosti aneb 1. světová válka rovnou z první linie, kde zákopové peklo není nic ve srovnání s psychickými pochody oficírské elity, atrofující to pýchy rakousko-uherského mocnářství v předvečer jeho zániku. Prvotřídní herci, zajímavá hudba a důkaz, že k natočení silného filmu monstrózní rozpočet nepotřebujete. A Müllerův Hoferik? Smutný hrdina a zároveň prvotřídní hovado. 4 a půl* ()

Galerie (9)

Zajímavosti (15)

  • Scenárista Jiří Križan dostal za film cenu Klementa Gottwalda, tu ale odmítl převzít z odvodněním, že Gottwald podepsal jeho otci v 50. letech trest smrti. V podstatě zázrakem za to nebyl potrestán a dál zůstal jako dramaturg na Barrandově. (sator)
  • Premiéra filmu sa konala 30.1.1980 v Bratislave v kine Slovan. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Ve filmu je scéna, kdy se má Hoferik (Vlado Müller) poprat s Reischlem (Jan Skopeček). Skopeček měl z mohutného a silného Müllera strach, a tak když byl režisér, po několikerém opakování záběru, konečně spokojen, slíbil Müller Skopečkovi jako bolestné čočku, která tehdy v Praze nebyla. Po nějaké době sledoval Skopeček se svou manželkou televizi, kde se shodou okolností objevil právě Vlado Müller, načež se Tichánková důvěrně naklonila k manželovi a pronesla: „Došla nám čočka, měl by sis zase nechat dát od Vlada přes hubu“. (cundak)

Reklama

Reklama