Reklama

Reklama

Trafalgar

(TV film)
  • Francie Trafalgar

Obsahy(1)

Nejznámější postavou této proslulé námořní bitvy je britský admirál Nelson. Ale co víme o osudu poraženého Napoleonova admirála Villeneuva?
Bitva u Trafalgaru 21. října 1805 vstoupuila do historie z několika důvodů. Britské válečné loďstvo pod velením admirála Nelsona v ní porazilo francouzsko-španělské loďstvo, vedené Napoleonovým admirálem P. Ch. Villeneuvem. Vítězstvím si Velká Británie upevnila námořní převahu, která pak trvala celé 19. století. Byla to současně poslední velká námořní bitva plachetních lodí. O jejím vítězi - admirálu Nelsonovi, který ji zaplatil životem - máme řadu informací z knih i filmů. Ale co víme o osudech poraženého admirála Villeneuva? I jeho postava je velice zajímavá. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

corbeau 

všechny recenze uživatele

Tu jednu hvězdu strhávám za příliš profrancouzské ladění dokumentu, což je sice pochopitelné, ale mně to vadilo. Jinak po všech stránkách perfektní dokument, který se nebojí zobrazit ty jatka v plných barvách a detailech, dobře vysvětluje příčiny bitvy i zdrcující porážky Francouzů. P.S.: Trochu mě překvapilo, že dokument dávali na ČT v neděli odpoledne, přece jenom některé záběry byly docela brutální. ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, obsahově hodnotný pohlížející na bitvu u Trafalgaru z Francouzské strany. Jednostranný a přitom objektivní - velmi poučný. ()

Reklama

Giacomo 

všechny recenze uživatele

Velmi poutavě zpracovaný dokument. Obsahově slušně zahrnul důvody proč k Trafalgaru došlo, o to méně se však věnoval samotné bitvě, kde došlo k velmi zajimavým a individuálním soubojům. Rovněž jsem postrádal širší rozvinutí celé taktické operace a hlavní důvody proč to Villenevue projel, ač sám dobře věděl, že jiný výsledek čekat nemohl. Zároveň jsem pociťoval jistou rehabilitaci Villenevovy osoby, což nemůžu jinak než podpořit. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama